Jump to content

Recommended Posts

Posted
witam. chciałbym za zarobione pieniadze zainwestowac w cielaczki a konkretnie jalowi. chcialbym kupowac cielaki kilkudniowe. pracuje u gospodarza i zarabiam 1700zl msc. Ile mozna kupic cielakow za 1000zl oczywiscie kilkudniowe i jaki wynosi koszt utrzymania ich.
  • Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jezeli jałowki mają papiery (pod ochroną chodowlaną) to za jednego musisz dać ok 700 zł minimum.

PS. Kupuj min. 2 tygodniowe, które już sa trochę odchowane, ja za byczki płace 2-3 tygodniowe 900-1000 zł.

Posted
Ja przez ostatnie 3 tygodnie kupiłem 5 cielaków. Oczywiscie jak to najczęściej bywa mieszańce. Jałówki 2x 400 i jedna 300zł byczki za 400 i jeden po znajomości za 250zł. Wszystkie wiekowo od 5 do 8dni. Jeżeli u Ciebie nie będą dalej pojone krowim mlekiem tylko preparatami mlekozastępczymi to szukaj najlepiej tak jak kolega Mikruss radzi takie odpojone- wiekowo od 2 tygodni. A jeśli będą miały mleko krowie to bierz nawet i takie 4-5 dniowe. A koszt utrzymania zależny od ceny pujła. Ja tego mleka co krowy dają to nie licze. A odnośnie mleka w proszku to przeliczając115-125g Vitalacu(z siemieniem lnianym) na 1L pujła dla cielaka to z worka 18 kg mamy około 140-150L. Ja na początek daję około 3L rano i 3L wieczorem. Później stopniowo co tydzień zwiększam o 150-250ml. CZyli mniej więcej worek starcza na około 20-25dni na jedną sztukę. Cena u mnie 90-95zł za worek.
Posted

Przyjedź. Warm-Maz powiat Braniewski gmina Lelkowo. U nas większość co trzyma krowy i zdaje mleko do mleczarni pozbywa się cielaków. Może bym coś i Tobie załatwił jakby Ci się opłacało przyjechać. Dzisiaj też brałem jednego to po drodze zatrymał mnie znajomy i pytał czy u niego nie kupię. U tego co dzisiaj bralem byczka to została jeszcze jałówka za 400zł, podobno była by dobra na krowe(po matce). A u innych to bym musiał popytać. Ale do 500zł to napewno znajdziesz cielaki. Tylko Trzeba się śpieszyć bo z daleka ludzie przyjeżdżają.

Tylko jest taki zonk że najczęściej trzeba na kolczyki czekać żeby przysłali lub samemu przyjechać. Ja z tych 5 sztuk 4 mam bez kolczyków.

A jeszcze do tych co kupują cielaki, czy ktoś kupował w firmie BYKPOL??

bykpol.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=3

Posted

Trochę niestety za daleko bo ponad 400 km :(

Ale z moich okolich handlarze tam jeżdżą i za cielaka chcą min 700-800 zł, także przebitkę mają...

Zadzwoń do bykpol'a i sie spytaj o cene ;)

Posted

W Twoim wypadku trzeba by było w kilku chętnych na zakup się zebrać, mieć zamówione ze 25-30 cielaków i wtedy transportem przyjechać. O cene w bykpolu tak mi nie chodzi tylko jak te cielaki wyglądają. Jak z przyrostami. Bo zdjęcia to mogą najładniejszym sztukom robić. Gdzieś czytałem że przez telefon o cenach niechcą mówić, tylko na miejsce trzeba przyjechać. To kolega się napalił na te byczki z tej firmy. Tak myślałem że może i ja bym wziął ze 2. Ale ja raczej odpuzcze, nie wiem jak on.

Teraz widzisz ile na sztuce hahdlarze zarabiają jak z moich stron ze 20 sztuk u Ciebie sprzeda.

Posted

Żebym miał jakiś transport to sam bym wziął od reki 15-20 sztuk :(

Ale dobrze że ojciec z bratem ma krowy mleczne :D, także od nich biorę cielaki a mają mieszańce, przważnie h-f+ czerwony h-f, albo z bomieszką simentala, mombeliera itp (nie sprawdzam pisowni, wiadomo o co chodzi ) ;)

Posted
dostaja mleko w proszku firmy sano odpowiednia dawke do wieku i masy a brałem to co zostało po 2do3 tygodni miały i wyszły srednio po 1000zł jechałem 200km z myśla ze kupie 10szt mięsne ładne jak ze zdęcia z ogłoszenia a w rzeczywistości kupiłem 5 z czego 3hf i2 mieszance i to tylko zeby nie jechac do domu bez niczego. Na miejscu mogę kupic hf w każdej ilości i to srednio po 700zł ale chciałem mięsne. Ja osobiście nie polecam firmy bykpol to zwykli chandlarze i tyle
  • 2 months later...
Posted

wielkopolskie :)

i bardzo chetnie kupil bym cielaki ale 1500 zl za miesnego nawet to juz wg mnie niebotyczne pieniądze (80-100 kg) bo gdzie tu jeszcze zarobic na tym, jak zostanie z jednego cielaka ok 500-700 zł, szczegolnie teraz jak cielaki drogie a cena zywca spadła dosc znacznie.

Posted

wielkopolskie :)

i bardzo chetnie kupil bym cielaki ale 1500 zl za miesnego nawet to juz wg mnie niebotyczne pieniądze (80-100 kg) bo gdzie tu jeszcze zarobic na tym, jak zostanie z jednego cielaka ok 500-700 zł, szczegolnie teraz jak cielaki drogie a cena zywca spadła dosc znacznie.

[/quot

jakie sztuki cie interesują konkretnie?

Posted

a co proponujesz :)

bo ja to raz kiedys kupuje jak ojciec nie ma 2-3 sztuki nie wiecej ;)

proponuje color, hf, mieszaniec, kilkudiowe i te starsze

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Przyjedź. Warm-Maz powiat Braniewski gmina Lelkowo. U nas większość co trzyma krowy i zdaje mleko do mleczarni pozbywa się cielaków. Może bym coś i Tobie załatwił jakby Ci się opłacało przyjechać. Dzisiaj też brałem jednego to po drodze zatrymał mnie znajomy i pytał czy u niego nie kupię. U tego co dzisiaj bralem byczka to została jeszcze jałówka za 400zł' date=' podobno była by dobra na krowe(po matce). A u innych to bym musiał popytać. Ale do 500zł to napewno znajdziesz cielaki. Tylko Trzeba się śpieszyć bo z daleka ludzie przyjeżdżają.

Tylko jest taki zonk że najczęściej trzeba na kolczyki czekać żeby przysłali lub samemu przyjechać. Ja z tych 5 sztuk 4 mam bez kolczyków.

A jeszcze do tych co kupują cielaki, czy ktoś kupował w firmie BYKPOL??

bykpol.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=3

[/quote']

czy ta cena jest jeszcze aktualna

Posted

Za bardzo w cenach się nie orientuję na ten czas. Aktualnie na moim terenie mało osób sprzedaje cielęta. W większości krowy pocieliły się do maja. A te cielęta które sporadycznie się urodziły w lato to rolnicy najczęściej sobie zostawiają, lub są już zamówione. Najlepiej by było pojeździć i popytać.

Na wiosnę na pewno znowu będzie wysyp i cena niska.

Posted

Za bardzo w cenach się nie orientuję na ten czas. Aktualnie na moim terenie mało osób sprzedaje cielęta. W większości krowy pocieliły się do maja. A te cielęta które sporadycznie się urodziły w lato to rolnicy najczęściej sobie zostawiają' date=' lub są już zamówione. Najlepiej by było pojeździć i popytać.

Na wiosnę na pewno znowu będzie wysyp i cena niska.

[/quote']

Jestem z pomoza i pozniwach bym podjechal. moze cos bysie znalazlo.

Posted

Niedługo (wrzesień/październik) rozpoczyna się kolejna tura dotacji unijnych

PROW 3.1.1 dla rolników jest to idealny program, nawet dla tych z mniejszym gospodarstwem bo obejmuje kredyty i leasing, a środki można otrzymać na zakup zarówno maszyn jak i zwierząt,

50/50 przy takich sumach na pewno się opłaca.