Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. Poszukuje ciągnika do zestawu z prasą sipma z-224. Ziemię którą uprawiam ma około 6ha, ale dodatkowo świadczę usługi prasowania słomy podczas żniw. Średnio 120 godzin rocznie prasowania wychodzi. Aktualnie posiadam zetora 5211. Ciągnik może zwinny i dużo nie pali ale nie ma napędu 4x4, brak wspomagania kierownicy a co w wielu przypadkach jest pomocne. Mam bardzo dobre zdanie o zetorach bo obecnego mam już 19 lat i wymieniane były tylko tarcze od sprzęgła i luzy w kierownicy się wyrobiły a reszta w jak najlepszym porządku. Cenowo chciałbym sie zmieścić w 70tys. Proszę o podpowiedzi i ewentualne oferty. Z góry dzięki.
Posted

Za 70tys. to każdy ciągnik który byś kupił byłby dobry ale polecam np. Deutz-Fahr

AgroPrima 4.51 albo jakiegoś MF z seri 30xx. Nawet Fendta kupisz ale sam wiesz że ewentualny kosz naprawy byłby spory.

Posted
A jaki ciągnik polecacie? nie potrzebuje dużo koni w nim ani jakiegoś dużego uciągu. Który ciągnik ma duży skręt i nie pali zbyt dużo? Z mojego doświadczenia wynika że dużo sie nie pracuje przy naprawach ciągnika więc poszukuje na prawdę dobrego sprzętu. Budżet jaki wcześniej uwzględniłem to oczywiście górna granica.
Posted
Masz racje że 60 to i by nawet wystarczyło ale c360 nie jest wygodna jak na tyle godzin co ja spędzam w ciągniku. Przyzwyczajony jestem do komfortu jaki mi daje zetor 5211 i nie chciałbym schodzić z tego pułapu. A żniwa coraz bliżej.
Posted

ja mam mf 675 co prawda staruszek bo 88 rok ale wygodniejszy i cichszy od zetorka 7211, mojego ojca na którym pracowałem 20 lat :D

A tak na serio szukaj Masseya tak 98-2000 rok 70-80 ps, ja do z224 u ojca jak zetor byl potrzebny do czego innego to haczylem masseya 3120 120 PS i palił przy niej tyle co zetor a wygoda o niebo lepsza ;)

• 2 weeks later...
Posted
Chciałbym pociągnąć jeszcze mój wątek i zapytać się o Farmtrack 555 dt 48KM silnik 3 cylindrowy... Czy może bardziej wersja 65 bodajże konna? Czy będzie się nadawał? Z tego co wiem to jest ekonomiczny i zwinny. Farmtrack chyba dobrze nawet się sprzedaje. Co sądzicie.
Posted
Ja na Twoim miejscu pokwapił bym się na wersję Farmtrac 670DT silnik z turbo co z pewnością przyczyni się do mniejszego spalania oraz ma (jak pisze producent) najmniejszy skręt w swojej klasie. No i zawsze jest mieć lepiej ten mały zapas mocy jakby trafiła się większa kupa słomy albo jakieś wzniesienie. Pozdrawiam!
Posted
Właśnie trudna decyzja. Więcej koni to i większa cena niestety. Szczerze mówiąc to zetor który aktualnie posiadam 5211 ma tyle samo koni i mi wystarcza. Farmtrac 555dt będzie się tak samo zachowywał na polu czy będzie róznica w mocy? 48 konne znalazłem używkę z 2008r. za 60 tys. I prawdopodobnie chce wymienić go na większy 90 konny ciągnik to byłoby nawet przystępne. A te 6700 dt to tylko nówki bo nigdzie nie kupi używanego... Odnosząc się do twojej wypowiedzi ze 4 cylindrowy silnik z większą mocą spali mniej niż 3 cylindrowy? czy spalanie będzie mniejsze ale proporcjonalnie do gabarytów?
Posted
Nie mówie że spali mniej niż 3 cylindrowy ale że spali mniej niż 4 cylindrowy bez turbo. A jak będzie się zachowywał to nie wiem bo nigdy nie pracowałem Farmtrackiem, a jak sam pewnie dobrze wiesz ciągnik, ciągnikowi nie równy. Ja powtórze jeszcze raz, za tą cene to znalazł bym sobie mocniejszy, używany ciągnik w bdb stanie.
  • 2 weeks later...
Posted
Przyjacielu po co ty szukasz takiego dużego ciągnika do prasy w której radę daje c330. Najlepszy ciągnik do takiej prasy to c360, mf 255, ursus 3512, zetor 5211. Traktor większy się przy tym sprzęcie nie sprawdza bo pali więcej. A napęd? Po co Ci napęd? Żeby skręt miał gorszy? Ja Ci radzę zostać przy tym zetorze, a jeżeli chcesz jeszcze bardziej oszczędnego ciągnika to 3512 ale on niema już tego komfortu w kabinie.