Miki Posted April 14, 2012 Report Posted April 14, 2012 Witam! Tak jak w temacie jaka jest wasza opinia nt. płyt prefabrykowanych i budynków z nich zbudowanych? Czy sądzicie, że to przyszłość budownictwa rolniczego? Szczególnie proszę o wypowiadanie się w tym temacie osób posiadających takowe budynki. Mile widziane zdjęcia! Serdecznie zapraszam do rozmowy! Quote
Kronel Posted April 15, 2012 Report Posted April 15, 2012 Nie wiem o jakich płytach myslisz. Czy chodzi Ci o płyty warstwowe z rdzeniem ze styropianu albo poliuretanu. Jezeli chodzi o budowę lekkich kurników lub indyczarni to praktycznie już wyparły wszystkie inne tradycyjne rozwiązania. Jak masz wybudować stodołę z pustaków to się opłaca, ale jak chciałbyś ją już otynkować lub tymbardziej ocieplić to konstrukcja lekka z płytą wychodzi o wiele taniej. Quote
Miki Posted April 15, 2012 Author Report Posted April 15, 2012 Tak chodzi mi właśnie o te płyty z rdzeniem wg. mnie dużą zaletą jest brak potrzeby lania fundamentów! A właśnie myśle czy nie postawić kurnika z tych płyt tak na 300 kur. Quote
P.H.U. ARKANA Posted March 23, 2013 Report Posted March 23, 2013 WitamPlusy takiej obudowy z płyt warstwowych są takie że w krótkim czasie ma Pan wybudowaną hale.Obudowa z płyt warstwowych jest świetnym rozwiązaniem ponieważ jest izolatorem ciepła. Blache można zamówic w wybranym kolorze jak i również elemęt wypełnienia pomiędzy nimi.Do wyboru mamy:-pianka poliretanowa-wełna mineralna-sturopianKażde z wypełnień jest dobre różnią się jedynie ceną.Po postawieniu konstrukcj i obudowaniu hali płytą warstwową oczywiście trzeba złącza płyt docieplic pianką,wełną lub styropianem tak aby nie było tzw. półki termicznej. Na to są stosowane różnego rodzaju obróbki blacharskie dla względów estetycznych i wykończeniowych.W przypadku wykonywania dachu z takiej płyty można zastosowac świetliki dachowe tak aby w pomieszczeniach w dzień było naturalne światło,oczywiście świetlik musi byc z podkonstrukcją docieploną. Dodatkowo stosuje się rynny oraz rury spustowe do odprowadzenia wody z połaci dachu.Całosc wykonania nie jest tak droga jak by sie mogła wydawac. Tego tupu rozwiązania są stosowane przy zabudowie sklepów takich jak TESCO, Castorama itp. Quote
tomanek Posted August 6, 2015 Report Posted August 6, 2015 Cała istota płyt to taniość i szybkość wykonania. http://www.e-plytywarstwowe.pl - Mój garaż budowałem z pomocą tych płyt warstwowych i jest znakomity. Stoi już 2-gi rok. Quote
Recommended Posts