Skocz do zawartości

Zdjęcie

Płyta żelbetowa pod silos

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kronel

Kronel

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 15 kwiecień 2012 - 11:35

Będę wylewał płyty pod silosy paszowe. I tak sie z ojciem zastanawiamy bo mamy 2 silosy pod kazdy ma być płyta 3x3m ale grubość 30 cm. Taka grubość to jest bunkier. Zastanawiamy się czy oni tzn producenci silosów nie przesadzili. Czy zastanawialiście się nad tą kwestią, wylewaliście może ostatnio takie płyty żelbetonowe?
  • 0

#2 Mikruss

Mikruss

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 972 postów

Napisano 15 kwiecień 2012 - 14:03

ilu tonowe silosy??
  • 0

#3 Kronel

Kronel

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 15 kwiecień 2012 - 16:49

No właśnie silosy nie są duże 8 tonowe. Te dane co mam to są od producenta. Ale zastanawialiśmy się czy odchudzać tą płytę czy nie kombinować i wylać jak jest w projekcie.
  • 0

#4 Mikruss

Mikruss

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 972 postów

Napisano 15 kwiecień 2012 - 19:34

30 cm to masz dużo betonu????
ja z ojcem taras przed domem robiłem i po wypoziomowaniu wyszło ze na koncu mam 20 cm betonu :D
  • 0

#5 Kronel

Kronel

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 15 kwiecień 2012 - 20:06

Bażant skoro producent tak policzył to po co od tego odstepować, Odchudzanie i osczedność to nie wiele Ci da. Masz 2 płyty na każdą wejdzie Ci po 3 kubiki. Zamawiasz gruszke 6 kubików z betoniarni i z głowy. Nie ma co kombinować i cudować. Bo ta płyta ma swoim ciężarem trzymać i stabilizowac całą konstrukcję. Płyta będzie podmarzała to nie jest to co fundament. Zaoszczędzisz 200zł a potem bedziesz pluł sobie w brode jak popęka i płyta żelnetowa razem z silosem paszowym się przechyli.

Jezeli to nie tajemnica jakie silosy kupowałeś, ile płaciłeś i gdzie kupiłeś?
  • 0

#6 Mikruss

Mikruss

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 972 postów

Napisano 15 kwiecień 2012 - 20:11

i i zeby nie bylo ja bym zrobil zrbojenie z drutu zbrojeniowego/zebrowany fi 8 mm, taką kratownice i drut od siebie ok 10-15 cm
  • 0

#7 grzepaku1

grzepaku1

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 614 postów

Napisano 16 kwiecień 2012 - 23:13

u mnie pod zbiornik 70t jest płyta grubości 30 cm z jednym zbrojeniem w połowie wysokości płyty drut 10 ułożony w kratownice w odległości 20x20 beton robiliśmy sami i po 8 latach jest ok w drugim zbiorniku 70 t jest płyta około25 cm i dwa zbrojenia jedno nisko a drugie wysoko z drutu 8 kratownica 20x20 jest 3 lata i też ok dlatego dwa zbrojenia bo obmyśliłem sobie że może kiedyś będzie potrzeba go przesunąć i żeby wtedy płyta nie pękła nie wiem jaki masz zbiornik płaski u dołu czy nanogah i jak rozłożony jest ciężar bo u mnie ten zbiornik leży na 144 bloczkach więc cieżar jest rozłożony równo a jeśli masz na 4 nogach lub wiecej to inna sprawa ale nie przesadzaj bo ta płyta z odpowiednio ułożonym zbrojeniem wytrzyma 8 ton nie leżąc na ziemi tylko w powietrzu podparta na krawędziach jesli to jest zbiornik płaski u dołu z możliwością przedmuchiwania ten wlot od przedmuchiwania daj od strony której najwięcej wieją wiatry to wtedy beton pod zbiornikiem szybko obsycha i ziarno od spodu nie pleśnieje a wokoło zbiornika nie oblepiaj betonem nie uszczelniaj najlepiej jak są szpary i jest cyrkulacja powietrzaja tak mam i praktycznie wymiatam szczotką a wiem z doświadczenia że zbiornik ładnie uszczelniony u dołu i wlot powietrza od strony gdzie nie wieje wiatr od podłogi z takiego zbiornika trzeba było wyrzucić 200 kg zboża na płyty drogowe o mniejszej powierzchni o grubości18 cm a sa i cieńsze jeśli są równo położone wjeżdżają tiry o wiele większym nacisku i ciężar jest bardziej skoncentrowany w jednym miejscu inic sie nie dzieje
  • 0

#8 piotrekg

piotrekg

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 05 listopad 2012 - 22:49

witam jako nowy użytkownik pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Mam zamiar wylać płytę pod dwa silosy o wymiarach 3,30x6.60 o grubości 40 cm, zbrojoną drutem 12 oczko 10x10. silosy będą firmy roxell albo skov 16 ton jeden.Panowie czy to wystarczy?? Dziękuje
  • 0

#9 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 07 listopad 2012 - 08:27

Moim zdaniem powinno wystarczyć, chyba że grunt ma wyjątkowo złą nośność. Pamiętaj o odwodnieniu. Jeżeli silos ma więcej niż 4,5 m wysokości to zgodnie z prawem budowlanym musisz mieć zezwolenie budowlane.
  • 0

#10 piotrekg

piotrekg

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 07 listopad 2012 - 20:24

Pozwolenie mam i mam wymiary plyty ale tak jak projektant zaprojektowal po przeliczeniu wyszlo mi ze silos bedzie tyle samo kosztowal co plyta dzieki za odpowiedz pozdrawiam

• 0

#11 przemek2092

przemek2092

V.I.P

• Moderator
  • 1052 postów

Napisano 07 listopad 2012 - 20:26

Pamiętajcie że na tego typu rzeczach nie powinno sie oszczędzać ! ;) lepiej czasem dać te 10 cm więcej i mieć spokojną głowę ;) są to jednak spore obciążenia i beton musi mieć odpowiednią warstwę jak i byc dobrej jakości ;) pozdrawiam
  • 0

#12 piotrekg

piotrekg

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 07 listopad 2012 - 20:35

Przemek o jakich obciążeniach piszesz?? dla mnie projektant mówił że nie chodzi o obciążenia tylko o to żeby silos się nie przewrócił przeciw waga pozdrawiam

• 0

#13 sunshines

sunshines

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 17 grudzień 2013 - 22:37

Lepiej nie kombinować i nie oszczędzać. Jeśli ktoś policzył że ma być taka grubość to takę trzeba zrobić i juz. lepiej wylac te 10 cm wiecej niz potem żałować

• 0

#14 zabekprk

zabekprk

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 91 postów

Napisano 11 lipiec 2024 - 07:21

Zastanów się co jest dla ciebie istotne. Cena wyższa płyty, ale nakład pracy szczególnie samemu, efekt, równomierne osiadanie itp. Dodatkową zaletą jest możliwość wykonania GWC i tu jest szach mat. No i aby ułatwić sobie prace warto jest zastanowić się nad listwą wibracyjną.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych