Jump to content

Recommended Posts

Posted

A czemu nie??

mi kukurydzy nie starczy nawet do wakacji ale będzie sianokiszonka, u ojca gdzie ma dużo więcej bydła i ziemi niż ja sieje tyle kukurydzy aby starczyła do września, tak aby okres między kiszonkowy (a w zasadzie jej brakiej) był jak najmniejszy).

Pryzmę robisz taką aby np. jeden pasek po odkryciu skarmiać nie dłużej jak tydzień, czyli jak masz mało bydła to robisz wąską i relatywnie niską.

Posted
jak zrobić kiszonkę z trawy w lato czy wystarczy zrobic pryzme ze skoszonej trawy i ujeździć ciągnikiem i po jakim czasie mozna dawać bykom od zrobienia nie wiem jak ja robic bo nigdy u nas nie bylo kiszonek
Posted
wywalasz na pryzmę, ładnie rozgarniasz i ubijasz, musisz zrobic na szerokość tak min4-5 metrów żeby było miejsce do ubijania, po zakończenia zwożenia przykryć folią, na to ziemia (najwiecej od brzegów, na gorze tak 5 cm minimum) i czekasz 4 tygodnie :)
Posted
to musisz robic na taką szerokość i wysokość aby powiedzmy odkryty pasek wybrać w ciagu 4-5 dni to nie będzie się psuć i najaważniejsze - wybierać ucinarką a nie wyszarpywać rękami ;)
Posted
Wycinarka to specjalna maszyna (najczęściej zapinana do TUZ'a) służąca do wycinania równych, prostokątnych kawałków kiszonki spod pryzmy co uniemożliwia dostawaniu się powietrza w głębsze partie pryzmy i zapobiega powstawaniu pleśni. Mam nadzieje że ujołem to w miare zrozumiale.
Posted
Witam U nas kiszonka z kukurydzy była nawet na kolejny rok na jesień .Wyła dobra tz. nic się nie zepsuła. Najważniejsze to dobrze ją ugnieść i przykryć folą i ziemią-tak aby nigdzie nie dostawało się powietrze. Szerokość kopca faktycznie zależna jest od tego ile naraz brać będziesz korzonki.
  • 4 weeks later...
Posted

Średnio przyjęte jest że plon zielonej masy QQ z hektara wynosi od 45 do 60 ton.

Wszystko zależne od ziemi, nawożenia, ochrony, uprawy, pogody itd.

Może być tylko 30 ton, a może i 75 ton.

Jak to ze wszystkimi plonami bywa.