rolnik16 Posted April 15, 2012 Report Posted April 15, 2012 Witam.Czy można mieć przez lato kiszonke.? Quote
Mikruss Posted April 15, 2012 Report Posted April 15, 2012 A czemu nie??mi kukurydzy nie starczy nawet do wakacji ale będzie sianokiszonka, u ojca gdzie ma dużo więcej bydła i ziemi niż ja sieje tyle kukurydzy aby starczyła do września, tak aby okres między kiszonkowy (a w zasadzie jej brakiej) był jak najmniejszy).Pryzmę robisz taką aby np. jeden pasek po odkryciu skarmiać nie dłużej jak tydzień, czyli jak masz mało bydła to robisz wąską i relatywnie niską. Quote
Kristobal Posted April 15, 2012 Report Posted April 15, 2012 jak zrobić kiszonkę z trawy w lato czy wystarczy zrobic pryzme ze skoszonej trawy i ujeździć ciągnikiem i po jakim czasie mozna dawać bykom od zrobienia nie wiem jak ja robic bo nigdy u nas nie bylo kiszonek Quote
Mikruss Posted April 16, 2012 Report Posted April 16, 2012 wywalasz na pryzmę, ładnie rozgarniasz i ubijasz, musisz zrobic na szerokość tak min4-5 metrów żeby było miejsce do ubijania, po zakończenia zwożenia przykryć folią, na to ziemia (najwiecej od brzegów, na gorze tak 5 cm minimum) i czekasz 4 tygodnie Quote
rolnik16 Posted April 17, 2012 Author Report Posted April 17, 2012 A czy przy wysokiej temperaturze nić z tym się nie stanie np:gnić czy psuć się. Quote
Mikruss Posted April 18, 2012 Report Posted April 18, 2012 to musisz robic na taką szerokość i wysokość aby powiedzmy odkryty pasek wybrać w ciagu 4-5 dni to nie będzie się psuć i najaważniejsze - wybierać ucinarką a nie wyszarpywać rękami Quote
konrad123450@onet.pl Posted April 18, 2012 Report Posted April 18, 2012 o co chodzi ci z ta ucinarką?????? Quote
Miki Posted April 19, 2012 Report Posted April 19, 2012 Wycinarka to specjalna maszyna (najczęściej zapinana do TUZ'a) służąca do wycinania równych, prostokątnych kawałków kiszonki spod pryzmy co uniemożliwia dostawaniu się powietrza w głębsze partie pryzmy i zapobiega powstawaniu pleśni. Mam nadzieje że ujołem to w miare zrozumiale. Quote
beti72 Posted April 19, 2012 Report Posted April 19, 2012 Witam U nas kiszonka z kukurydzy była nawet na kolejny rok na jesień .Wyła dobra tz. nic się nie zepsuła. Najważniejsze to dobrze ją ugnieść i przykryć folą i ziemią-tak aby nigdzie nie dostawało się powietrze. Szerokość kopca faktycznie zależna jest od tego ile naraz brać będziesz korzonki. Quote
*SSaPeRR* Posted May 15, 2012 Report Posted May 15, 2012 Napisz z czego. Kiszonki robi się z różnych roślin. Quote
*SSaPeRR* Posted May 15, 2012 Report Posted May 15, 2012 Średnio przyjęte jest że plon zielonej masy QQ z hektara wynosi od 45 do 60 ton.Wszystko zależne od ziemi, nawożenia, ochrony, uprawy, pogody itd.Może być tylko 30 ton, a może i 75 ton.Jak to ze wszystkimi plonami bywa. Quote
Recommended Posts