Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam! jestem nowy na forum. Pisze w pewnej sprawie. chciałbym zalozyc nie duża pasieke (taka na probe z dwóch uli) jednak nie ukrywam ze jestem trochę zielony w tych sprawach, a żaden z sasiadów nie posiada uli. Czy jesli zaczne od dwóch uli to bedzie ok? Czy potrzebne są jakies pozwolenia na to? Prosze o jakies poczatkowe porady, chyba ze ktos by wiedział gdzie znajduje sie jakis związek pszczelarzy w okolicy świdnicy?
Posted

Osobiście nie mam pszczół, ale kilku kolegów ma. Pozwoleń nie musisz mieć, ale warto umieścić pasiekę w miejscu odludnym, nie blisko domów mieszkalnych. Jak zaczniesz od 2 uli to będzie w sam raz, gdyż będziesz pomału nabierał doświadczenia. A z tego co wiem to w miastach powiatowych są związki pszczelarzy.

Sam też mam zamiar założyć tak z 4 ule dla siebie.

Posted
Pszczoły są dość wymagające dlatego lepiej najpierw z kimś doświadczonym przy nich popracować. W świdnicy na Łukasińskiego był związek ale czy dalej funkcjonuje to już ci nie powiem