mario19834 Posted April 24, 2012 Report Posted April 24, 2012 Witam.Mam do Państwa pytanie a mianowicie na niskiej klasy piaszczystej ziemi chciałem wysiać pod koniec kwietnia gorczycę jako poplon a następnie przed kwitnięciem ją przyorać. Zaś we wrześniu chciałem zasiać pszenżyto ozime. Czy wysianie gorczycy jest dobrym rozwiązaniem aby poprawić jakość gleby? Czy może macie inne sposoby? Czekam na Wasze opinie.Pozdrawiam. Quote
bardzomalorolny Posted April 24, 2012 Report Posted April 24, 2012 Dokładnie nie wiem, ale wydaje mi się że najlepiej byłoby na przyszły rok zasiać. Ja tak robiłem że w lecie siałem, potem orka, i na następny rok sianie zboża, wtedy ładnie zgniła i była jak obornik, a tak na jesień to chyba jeszcze nie jest do końca dobre. Jeśli się mylę to proszę poprawić. Tyle zdążyłem zaobserwować. Pozdrawiam Quote
*SSaPeRR* Posted April 24, 2012 Report Posted April 24, 2012 Ze szkoły pamiętam że gorczyce warto siać ponieważ w okresie kiedy ziemia nie jest użytkowana, nic na niej nie rośnie to ucieka(wietrzeje) z niej azot i inne składnik. Gorczyca ma to do siebie że mmoże zmagazynować w sobie około 50-60kg N/ha. Jako poplon zmniejsza bardzo ilość chwastów przez zagłuszanie ich i wydziela do ziemi związki które hamują kiełkowanie nasion chwastów. Wydaje mi się że do czasu kiedy pszenżyto będzie miało największe zapotrzebowanie, czyli do wiosny to gorczyca już się w pełni rozłoży i uwolni wszystkie zgromadzone związki do ziemi. A przy siewie podsypiesz coś odpowiedniego pod korzeń żeby żboże przezimowało w dobrej kondycji.Ile planujesz dać gorczycy na ha?? 20kg czy więcej?? Quote
*SSaPeRR* Posted April 25, 2012 Report Posted April 25, 2012 No to tak w sam raz, z tego co wiem. Ale w praktyce nie stosowałem gorczycy. Wydaje mi się że warto zasiać tą gorczyce.Może ktoś jeszcze coś dorzuci do tematu.Pozdrawiam. Quote
mario19834 Posted April 25, 2012 Author Report Posted April 25, 2012 Dziękuję za podpowiedzi.Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts