Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam jestem początkującym rolnikiem (17 lat) mam niecały hektar pola.

Chciałbym hodować krowy dojne na mleko i później to mleko sprzedawać. Wiem że to opłacalne.

Proszę mi powiedzieć tylko czy istnieje możliwość dostania dotacji z Unii przy takim małym areale i czy jak już to ile tej dotacji i czy będę mógł przeznaczyć na kupno krów, ziemi, dojarki i ciągnika?

Proszę o szybką odpowiedź bo bardzo lubię rolnictwo.

Sam nie mam nic ale jak pożyczam ciągnik to wszystko sam potrafię zrobić. Nie boję się wyzwań.

Proszę o odpowiedź

Posted

Ja mam 1,5ha i dostaję dopłaty bezpośrednie. Coś ponad 1tys złotych rocznie. Na swoim polu wyżywisz tylko 1 krowę, więc dojarki nie opłaca Ci się kupować. Ja mam 1 krówkę i doję ręcznie, bo szybciej i nie ma tyle mycia sprzętu. A raczej większych dopłat na to nie dostaniesz. Za mało pola.

Jak chcesz kupować maszyny czy ciągnik to na wakacjach jak masz możliwość jedź gdzieś do roboty, uskładaj pieniądze i kup sobie.

PS Mam tyle samo lat co Ty.

Posted

Ja was rozumiem ale wiecie u mnie hektar pola kosztuje 18 tys więc nie stać mnie ciągnik w granicach 14 tys.

Chciałbym mieć krowy na mleko bo to się opłaca ale przy ok 20 sztukach.

Bardzo lubię rolnictwo.

Poradźcie coś jak zdobyć kasę w mało czasu?:)

A i wspomnę że chodzę do szkoły.

Posted

OD 20 szt na raz nie ma szans żebyś zaczął. Musisz stopniowo powiększać. Pierwsza sprawa to czy masz budynki na tyle krów. Jeśli masz to dobrze, bo odpadnie Ci tyle inwestowania. Pole zawsze można wydzierżawić. Nie wiem za ile, u nas jest za darmo, ale gdzie indziej płacą właścicielowi jakieś pieniądze. Ciągnika nie musisz od razu jakiegoś drogiego kupować. Na początek wystarczy Ci t-25 za jakieś 8000zł. Jeszcze jak chodzisz do szkoły to jest do utrudnione. Poradzę Ci coś. Jeśli zdobędziesz gdzieś pieniądze to nakup sobie cieląt, jak masz miejsce to nawet 15. Trzeba 2 lata na krowę chować, ale dla Ciebie to plus, bo prawie skończysz szkołę.

A pieniędzy z unii raczej nie dostaniesz, bo nie masz 18 lat i pola nie masz na siebie podejrzewam.

Posted

tak nie mam gospodarstwa na siebie ale przepiszą mi jak będę miał 18 lat:)

Ciągnik chcę kupić 60-tkę.

O budynek nie chodzi bo znam się na budownictwie.

Budynek mój pomieści max 4 krowy więc wiesz.

I jak zdobyć kasę w np rok?

Posted
Powiem tak krowy to jedna z najbardziej wymagających hodowli. Ale jak tak bardzo chcesz gospodarzyć to zacznij od czegoś mniejszego np. kur, królików itp.. Ja Ci powiem że u mnie hektar ziemi to wydatek rzędu 40tys. zł więc nie masz źle ale ciekawe jeszcze jaka klasa. Jeśli chodzi o kury to moge Ci pomóc bo też od tego zaczynałem. Jak coś to odezwij się na PW ;). Pozdrawiam!
Posted

Pawle może masz możliwość dzierżawy ziemi od kogoś?

Dobrze że się znasz na budownictwie, ale też policz sobie koszty wszystkich materiałów.

Nikt za darmo pieniędzy CI nie da. Musisz, albo wyjechać gdzieś i zarobić, albo na miejscu gdzieś.

Miki jak chce zacząć to może nie od kur. Lepiej żeby zaczął np od kóz, albo owiec. Będzie mniej więcej miał rozeznanie co potrzeba z paszy przygotować itp. A kury i króliki może zawsze dla siebie chować.:)

Posted
ja to mysle ze nie masz co sie ladowac w krowy bo nie dasz rady z tego zrobic stada 20 czy tam 30 krow. masz malo ziemi, za malo. idz do pracy a jesli lubisz rolnictwo to z czasem kupisz sobie te 60-tke. kup ze 3 miesne jalowki wypusc na trawe przez caly rok beda chodzic aby mialy wode i cos do przegryzienia i miej to sobie jako hobby. to jest moje zdanie :) zrobisz jak zechcesz :)
  • 2 weeks later...
Posted

No ja nie chcę jako hobby. Znaczy poniekąd. Ja chcę zarabiać trochę na tym :)

Zatrudnię się w jakimś zakładzie rolniczym zarobię u nabiorę

doświadczenie kupię ciągnik maszyny ziemię i interes się zakręci:)