Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. Czy który z kolegów siał trawę siewnikiem ;poznaniakiem; podwójna skrzynia3m. i na ile się nastawia skalę,ja kiedyś siałem razem ze zbożem ale teraz chcę w czystym siewie posiać trawę. Pozdrawiam.
Posted
Siemka, ja siałem w tym roku trawę co prawda nie dużo bo 25 ary ale zawsze coś, siałem zwykłym lekiem do nawozów z nawozami oczywiście, zależy jaką wielkość chcesz zasiać trawą jak kilka ha to najlepiej wynająć firmę która ci to ładnie posieje porządnym siewnikiem a ty tylko sobie uwałujesz pozdrawiam.
Posted

Ja siałem w piątek ponad 1ha trawy, ale ze zbożem. Znajomy na siew samej trawy na większe areały ma swój jakby patent. Miesza nasiona traw z piaskiem, ziemią z pola, zostawia to na 2 dni, wsypuje w rozsiewacz RCW i sieje. I muszę powiedzieć że dobrze mu to wychodzi. Równomiernie wschodzi trawa, bez omijaków.

On przelicza dawkę na łyżki tura, np z jednej łychy ma zasiać 25 arów no to przeliczeniowo sypie odpowiednią ilość nasion i miesza. Tylko ziemia nie może być za mokra.

Posted
Dzięki za podpowiedzi ,sianie rozsiewaczem to potrzeba bezwietrznej pogody ,a mieszać z ziemią to zajmie trochę czasu ,mam do obsiania 1ha. podobno ustawia się siewnik ;poznaniak; tak jak na rzepak ,tylko ile się wysiewa rzepaku na 1ha 100 czy 200kg ? nigdy rzepaku nie siałem jak ktoś wie to proszę o linka .
Posted
Witajcie ,wczoraj posiałem trawę siałem poznaniakiem 2 ustawiłem na B4 i tryb od rolek wysiewających na duży (to chyba zmniejszony) i wyszło mi 40kg./ha.Siałem dwa razy drugi raz jeżdziłem na odwrót żeby zmniejszyć odległości między rzędami.Może komuś to się przyda jak będzie miał siać trawę.Swoim poznaniakiem 3 nie siałem gdyż nie mam tabeli wysiewu a ta co na siewniku nie bardzo czytelna.Może ktoś ma tabelę wysiewu do poznaniaka 3m.to z góry dzięki.
Posted
Szukałem w wyszukiwarce ale nie bardzo czytelne,wiesz jak stara książka to i druk też zestarzał. Siałem tak jak pisałem wyżej poznaniakiem 2 na B4,i dwa razy drugi raz jeżdziłem na odwrót aby zmniejszyć międzyrzędzia ,wszystko ładnie powschodziło tylko żeby ogrodniki nie zaszkodziły zapowiadają[ do -6 północno-wschodnia] ,to będzie żle ,a truskawka w kwitnieniu
Posted

Dzięki za podpowiedzi ' date='sianie rozsiewaczem to potrzeba bezwietrznej pogody ,a mieszać z ziemią to zajmie trochę czasu ,mam do obsiania 1ha. podobno ustawia się siewnik ;poznaniak; tak jak na rzepak ,tylko ile się wysiewa rzepaku na 1ha 100 czy 200kg ? nigdy rzepaku nie siałem jak ktoś wie to proszę o linka .

[/quote']

Jeżeli chodzi o siew rzepaku to odpowiedź jest następująca:

1. W zależności od jakości materiału siewnego, czy jest to kwalifikat, czy własny materiał to ilość materiału siewnego przy kwalifikacie wynosi 2-3kg/ha natomiast własne ziarno to około +1kg(który nie polecam do siewu z wielu przyczyn).

2. Gęstość siewu rzepaku zależy również od terminu siewu, czy jest to optymalny okres, czy ewentualnie (co się często spotyka) opóźniony.

3. Jakość gleby.

Jeżeli jesteś zainteresowany szerszym omówieniem tematu, proszę o wiadomość a uzupełnię post o większą ilość informacji.

• 2 years later...
Posted
Mam pytanie jeśli posieje trawę w osłonie owsa mam szansę na zbiór w tym sezonie? Czy lepiej zasiac w czystym siewie? Siać mam zamiar za tydzień dwa, jak obeschnie na tyle, aby dało się wjechać w pole,
Posted

Mam nadzieję ,ze kolega

cioska się nie obrazi za moje pytanie odnośnie sposobu siania trawy i rozważam  ,jak będzie lepszy .Czy siew samej trawy w sierpniu ?,czy też siew trawy ze zbożem na wiosnę kolejnego roku .Co polecacie ?Ta trawa to festulolium.
Posted

Robert  1983    ja  co  rok  sieję  trawę   najlepszym  terminem  jest  jesień  ,  jeżeli  nie  wypali  wiosną   ale  nie   wcześniej  niż  w   połowie   kwietnia   

nie  masz  się  co  gorączkować  nawet  jak  wsiejesz   na  początku  maja to    przy  w miarę  sprzyjających   warunkach  zbierzesz   3  pokosy  oczywiście

siej  razem  z   owsem  ja  nigdy   nie   sieję   w  czystym  siewie  ;)

Posted

Witam.robert1983 ja to odradzam sianie z owsem raz tak zrobilem i wiecej tego nie powtarzalem -zyskasz tylko na ilosci   paszy ,ale nic po za tym i nie zgodzę się z tym że jest to wartościowe dla krów.Ostatnio sialem też póżnym latem ok2,2ha.i do jesieni skosilem raz ,dużo tego nie bylo ale w ubieglym roku zebralem 3pokosy i mialem wypas na na jesien