cioska Posted April 27, 2012 Report Posted April 27, 2012 Witam. Czy który z kolegów siał trawę siewnikiem ;poznaniakiem; podwójna skrzynia3m. i na ile się nastawia skalę,ja kiedyś siałem razem ze zbożem ale teraz chcę w czystym siewie posiać trawę. Pozdrawiam. Quote
Ojciec Posted April 27, 2012 Report Posted April 27, 2012 Siemka, ja siałem w tym roku trawę co prawda nie dużo bo 25 ary ale zawsze coś, siałem zwykłym lekiem do nawozów z nawozami oczywiście, zależy jaką wielkość chcesz zasiać trawą jak kilka ha to najlepiej wynająć firmę która ci to ładnie posieje porządnym siewnikiem a ty tylko sobie uwałujesz pozdrawiam. Quote
*SSaPeRR* Posted April 27, 2012 Report Posted April 27, 2012 Ja siałem w piątek ponad 1ha trawy, ale ze zbożem. Znajomy na siew samej trawy na większe areały ma swój jakby patent. Miesza nasiona traw z piaskiem, ziemią z pola, zostawia to na 2 dni, wsypuje w rozsiewacz RCW i sieje. I muszę powiedzieć że dobrze mu to wychodzi. Równomiernie wschodzi trawa, bez omijaków.On przelicza dawkę na łyżki tura, np z jednej łychy ma zasiać 25 arów no to przeliczeniowo sypie odpowiednią ilość nasion i miesza. Tylko ziemia nie może być za mokra. Quote
cioska Posted April 28, 2012 Author Report Posted April 28, 2012 Dzięki za podpowiedzi ,sianie rozsiewaczem to potrzeba bezwietrznej pogody ,a mieszać z ziemią to zajmie trochę czasu ,mam do obsiania 1ha. podobno ustawia się siewnik ;poznaniak; tak jak na rzepak ,tylko ile się wysiewa rzepaku na 1ha 100 czy 200kg ? nigdy rzepaku nie siałem jak ktoś wie to proszę o linka . Quote
*SSaPeRR* Posted April 28, 2012 Report Posted April 28, 2012 Z tego co wiem to rzepaku wysiewa się od 2.5kg-5kg/ha. Wszystko zależy od parametrów nasion. Quote
cioska Posted April 28, 2012 Author Report Posted April 28, 2012 Dzięki SSAPERR nie miałem pojęcia że tak mało wysiewa się rzepaku Quote
cioska Posted April 29, 2012 Author Report Posted April 29, 2012 Witajcie ,wczoraj posiałem trawę siałem poznaniakiem 2 ustawiłem na B4 i tryb od rolek wysiewających na duży (to chyba zmniejszony) i wyszło mi 40kg./ha.Siałem dwa razy drugi raz jeżdziłem na odwrót żeby zmniejszyć odległości między rzędami.Może komuś to się przyda jak będzie miał siać trawę.Swoim poznaniakiem 3 nie siałem gdyż nie mam tabeli wysiewu a ta co na siewniku nie bardzo czytelna.Może ktoś ma tabelę wysiewu do poznaniaka 3m.to z góry dzięki. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted May 9, 2012 Report Posted May 9, 2012 Tabeli nie mam,ale wpisz w wyszukiwarke internetową i powinny wyskoczyć wyniki do poznaniaka 3m. A jak siałeś kosem? Quote
cioska Posted May 13, 2012 Author Report Posted May 13, 2012 Szukałem w wyszukiwarce ale nie bardzo czytelne,wiesz jak stara książka to i druk też zestarzał. Siałem tak jak pisałem wyżej poznaniakiem 2 na B4,i dwa razy drugi raz jeżdziłem na odwrót aby zmniejszyć międzyrzędzia ,wszystko ładnie powschodziło tylko żeby ogrodniki nie zaszkodziły zapowiadają[ do -6 północno-wschodnia] ,to będzie żle ,a truskawka w kwitnieniu Quote
k.blachnik Posted May 13, 2012 Report Posted May 13, 2012 Dzięki za podpowiedzi ' date='sianie rozsiewaczem to potrzeba bezwietrznej pogody ,a mieszać z ziemią to zajmie trochę czasu ,mam do obsiania 1ha. podobno ustawia się siewnik ;poznaniak; tak jak na rzepak ,tylko ile się wysiewa rzepaku na 1ha 100 czy 200kg ? nigdy rzepaku nie siałem jak ktoś wie to proszę o linka . [/quote'] Jeżeli chodzi o siew rzepaku to odpowiedź jest następująca:1. W zależności od jakości materiału siewnego, czy jest to kwalifikat, czy własny materiał to ilość materiału siewnego przy kwalifikacie wynosi 2-3kg/ha natomiast własne ziarno to około +1kg(który nie polecam do siewu z wielu przyczyn).2. Gęstość siewu rzepaku zależy również od terminu siewu, czy jest to optymalny okres, czy ewentualnie (co się często spotyka) opóźniony. 3. Jakość gleby. Jeżeli jesteś zainteresowany szerszym omówieniem tematu, proszę o wiadomość a uzupełnię post o większą ilość informacji. Quote
Robert ;-) Posted March 22, 2015 Report Posted March 22, 2015 Mam pytanie jeśli posieje trawę w osłonie owsa mam szansę na zbiór w tym sezonie? Czy lepiej zasiac w czystym siewie? Siać mam zamiar za tydzień dwa, jak obeschnie na tyle, aby dało się wjechać w pole, Quote
rafaello3 Posted March 22, 2015 Report Posted March 22, 2015 Mam nadzieję ,ze kolega cioska się nie obrazi za moje pytanie odnośnie sposobu siania trawy i rozważam ,jak będzie lepszy .Czy siew samej trawy w sierpniu ?,czy też siew trawy ze zbożem na wiosnę kolejnego roku .Co polecacie ?Ta trawa to festulolium. Quote
pablos Posted March 22, 2015 Report Posted March 22, 2015 Robert 1983 ja co rok sieję trawę najlepszym terminem jest jesień , jeżeli nie wypali wiosną ale nie wcześniej niż w połowie kwietnia nie masz się co gorączkować nawet jak wsiejesz na początku maja to przy w miarę sprzyjających warunkach zbierzesz 3 pokosy oczywiściesiej razem z owsem ja nigdy nie sieję w czystym siewie Quote
Robert ;-) Posted March 23, 2015 Report Posted March 23, 2015 Ok, to się trochę pospieszylem, ale u mnie są tylko dwa pokosy, słaba gleba:-( ale jak bym raz ukosił to się uciesze;-) zasieje z owsem. Quote
cioska Posted March 29, 2015 Author Report Posted March 29, 2015 Witam.robert1983 ja to odradzam sianie z owsem raz tak zrobilem i wiecej tego nie powtarzalem -zyskasz tylko na ilosci paszy ,ale nic po za tym i nie zgodzę się z tym że jest to wartościowe dla krów.Ostatnio sialem też póżnym latem ok2,2ha.i do jesieni skosilem raz ,dużo tego nie bylo ale w ubieglym roku zebralem 3pokosy i mialem wypas na na jesien Quote
Recommended Posts