grzesiek12031980 Posted April 29, 2012 Report Posted April 29, 2012 Mam zamiar w zniwa zakupic słome żytnią prosto z pola.Facet wystawil cene 30 zl za okragla bele.Sam posiadam prase sipma z224/1 i nie widzi mi sie najmowac duzej prasy.Czy ktos orientuje sie ile moze byc tych duzych bel na hektarze i jak ma sie ilosc malych belek do tej duzej okraglej?Bede wdzieczny za podpowiedz. Quote
*SSaPeRR* Posted April 29, 2012 Report Posted April 29, 2012 Sąsiad ze 2-3 lata temu sprawdzał ile kostek siana wchodzi na jedną bele 120X120. Prasował to prasą Welger RP12 i takich średnich kostek siana weszło 33. Prasa ma na maksa ustawiony ścisk.Co do ilości balotów z ha to myślę że około 20 powinno być.Ale widzę że konkretnie Ci wycenił tą słomę. U nas to za darmo oddają. Abyś sobie zebrał sam. A jak kogoś się wynajmuje to za balota płaci się 15-18zł no i daje się sznurek. Quote
Mikruss Posted April 29, 2012 Report Posted April 29, 2012 w moim regionie w wielkopolsce jest deficyt słomy i jak ktoś samemu sprząta sobie słome to płaci ok 15 zł za balota 120x140 (tak ok )30 zł za sprasowanego balota to cena taka w miarę , zależy od wielkości balota Quote
k.blachnik Posted May 9, 2012 Report Posted May 9, 2012 Stwierdzenie czy opłaca się kupić belę za 30zł czy też nie... jest jak wróżenie z fusów. Wszystko zależy od tego jakiej do belowania słomy użyto presy. Najważniejsza jest tutaj wielkość komory - która wpływa na wielkość balota, oraz siła zgniotu, która wpłynie na objętość i wagę "bala". Zakładając, że balot będzie ważył 250kg to cena 4 wyniesie 120 zł/t Netto/Brutto ( nie wiem jak dogadałeś się ze sprzedawcą). Czy się tobie opłaca odpowiedz sobie sam. Ilość zebranej z pola słomy zależy od odmiany zboża, wysokości kłosa, warunków pogodowych, nawożenia i wysokości ustawienia hedera podczas zbioru. Jest więc indywidualna dla każdej plantacji. Quote
Recommended Posts