Jump to content

Recommended Posts

Posted

CCM to pasza z QQ, a dokładniej z samych kolb bez liści okrywowych. CCM- Corn Cob Mix (Rozdrobnione kolby ukurydzy)

A to czy pasza ta będzie modyfikowana genetycznie, czy nie to zależy od odmiany QQ- modyfikowana, lub nie.

Pozdrawiam.

Posted

Tylko z tego co wiem to CCM najczęściej dają dla trzody chlewnej. Jak dla bydła byś to robił to chyba lepiej z całych roślin. Bo z 0.5ha to za dużo tych kolb nie będzie. Naturalna, czy modyfikowana to i tak zwierzęta zjedzą i nie będą się pytały jaka to jest.

Gorzej z ludźmi.

Wedłóg mnie i tak nie uciekniemy od modyfikacji genetycznych.

Posted

Myśle że z 0.5ha plon kolb wynosił by od 6-9ton.

Oczywiście na to wpływa wiele czynników. Wilgotność kolb, jaki rok się trafi, uprawa, ochrona i inne. Raz pracowałem przy zbiorze QQ na CCM i plon kolb z ha wynosił około 16t.

Posted

Chyba zbożowym nie da rady. Tam gdzie ja pracowałem przy tym zbiorze to były 2 ciągane kombajny. Nie pamiętam dobrze nazwy ale chyba to były maszyny Sempeter Tornado 80.

A co do tego czy się opłaci to nie wiem. Trzeba by było koszty liczyć wytworzenia paszy no i jaką wartość w żywieniu by miała.

Posted
a jak wygląda sytuacja ze zbiorem samego ziarna czy zwykły kombajn zbożowy taki jak pisałem wyżej da radę zebrać interesuje mnie zakiszanie kukurydzy na ziarno. Klika etapów szczególnie właśnie zbiór jak to się ma do zwykłego kombajnu ( samych ziaren kukurydzy) i następnie zakiszanie wydaje mi się że ziarno powinno być pogniecione przez specjalną maszynę i zawinięte w rękaw jakie są koszty takiej usługi i czy można jakoś zakisić ziarno samemu bez specjalistycznego sprzętu.
Posted

No te co widziałem w akcji to latały po polu z jelonkami 6920, chyba około 150KM. Czyli tylko 100 brakuje jak masz 60-ke.

Miałem foty, ale po padnięciu kompa wszystko przepadło.

Wiem że są też jednorzędowe takie kombajny. Ale i tak pewnie 80KM by trzeba było do współpracy.

Posted

Zetor około 70 kucy, a MTZ 80.

C-360 3P ma 48 KM.

Byś musiał poszukać danych maszyn do zbioru kolb QQ i patrzeć na zapotrzebowanie mocy.

Może byś coś znalazł jednorzędowego do 3P.

Podobno małe zapotrzebowanie mocy ma 2-rzędowy kombajn DKO 5501. Niby 45KM wystarczy, A więc do 3P jak znalazł.

Tylko nie wiem czy też obrywa koszulki z kolb tak jak powinno być na CCM.