Paula87 Posted May 7, 2012 Report Posted May 7, 2012 Witam! Chciałam zapytać o pewną sprawe. Mianowicie jesli zdecydujemy sie na zalesienie swojego terenu to podobno państwo za to płaci przez jakiś czas (dotacje) a potem teren zabiera...czy to prawda? Quote
*SSaPeRR* Posted May 7, 2012 Report Posted May 7, 2012 Z tego co tu i tam usłyszałem i zapamiętałem to sprawa wygląda tak:Odnośnie Twojego pytania to las jest nadal Twój.Okres dotacji w tej chwili to 15 lat, przez pierwsze 5 lat do podstawowej są jeszcze dotacje pielęgnacyjne.Po 15 latach dotacje podobno się kończą a las/ziemię możesz sprzedać lub dalej pielęgnować. Ale nie ma możliwości podobno całkowitego wyrębu, najwyżej przecinki pod nadzorem leśniczego.Wyręb całkowity(na podstawie jakiegoś rozporządzenia) podobno dopuszczalny po 80 latach.(Jeszcze zależne od gatunku drzew) Może jeszcze inni coś dorzucą lub poprawią mnie. Najlepiej Ci wytłumaczą w ARiMR. Jest tam jakaś komórka od zalesień. Quote
Paula87 Posted May 8, 2012 Author Report Posted May 8, 2012 Dziekuje za odpowiedz, musze sprawdzic, bo słyszałam wiele opinii, m. in. ze po 10 latach traci sie prawo do ziemi... Quote
Recommended Posts