izydor6280 Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 jak w temaciemam na zbyciu pradnice z ursusa i zastanawiam sie czy mozna by ja zastosowac jako silnik, jesli tak to jak podlaczyc przewody i czy dac jakis bezpiecznik Quote
wiesieki1202 Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 spoko kolego pradnica to silnik pradu stalego i chodzi po podlaczeniu do akumulatora jak silnik.ale mocy nie wiele raczej z tego uzyskasz jakas tam pompka lub cos takiego.obroty tez male.podlaczyc tak jak w ciagniku bylo niezaleznie jak podlaczysz to w jednastrone bedzie sie krecilo Quote
grzepaku1 Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 kiedyś coś kombinowałem jak dobrze pamietam mostkowałem śrube wzbudzenia z wyjściem ładowania i jeden przewód podłanczałem do przewodu którym było zmostkowane a drugi do obudowy prądnicy obroty były nie wysokie ale siła spora tylko nie jestem pewien czy podłączenie było właściwe Quote
wiesieki1202 Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 dokladnie tak to ma wygladac wyjscie ladowania ze szczotek zmostkowac z odizolowanym przewodem wzbudzenia i to do jednego biegunu a drugi na mase alboa na drugie wyjscie wzbudzenia i jesli pradnica jest sprawna to sie kreci.to tez dobry sposob na szybkie sprawdzenie pradnicy czy jest dobra Quote
Recommended Posts