Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich

Chciałbym trochę dowiedzieć się o aktualnych cenach skupu słomy siana

u nas na śląsku cena słomy to ok 80 zł siano suche po 120 zł podajcie jak tam w Polsce obecnie ceny.

Mam też zbyt jakby ktoś miał zborze z wołkiem lub lekko nieświeże u nas to kupują cena 300 zł / tonę tez nie wiem czy to dobra cena?

• 2 weeks later...
Posted

Witam wszystkich

Chciałbym trochę dowiedzieć się o aktualnych cenach skupu słomy siana

u nas na śląsku cena słomy to ok 80 zł siano suche po 120 zł podajcie jak tam w Polsce obecnie ceny.

Mam też zbyt jakby ktoś miał zborze z wołkiem lub lekko nieświeże u nas to kupują cena 300 zł / tonę tez nie wiem czy to dobra cena?

Witam u nas w lubelskim za słome płaca 180t oczywiscie trzeba to zbelowac zwiesc i ułozyc w sterte a zboze w takiej cenie to bym sam zakupil na pasze

• 4 weeks later...
Posted
Mam dzisiaj nowe pytanie chce kupić od ANR trochę ziemi w zachodniopomorskim ale nei znam realiów cenowych prosze o pomoc ile kosztuje 1 hektar klasy IV w Polsce i jaka jest cena lasu też za hektar
  • 1 month later...
  • 1 month later...
Posted

U mnie za 1 ha trzeba zapłacić ok 25 tys. zł za kl IV i 40 tys zł za III. Nawet V to 15 tys zł. W terenach sadowniczych cena przekracza znacznie 100 tys. zł/1 ha.

Słoma na składniki które wzbogacają glebę (potas, fosfór, azot, magnez). Za ile opłaci się sprzedać słomę aby pokryć wartość składników zabranych z pola razem ze słomą?

Posted

Mój Ojciec teraz kupował ziemię w jednym kawałku ponad 7 ha i płacił ponad 50 tyś ale kawałek centralnie za domem ;)

Co do słomy u mnie sporo się wymienia słoma za obornik i to wychodzi najlepiej, bo zostawiać porabaną słomę na polu to szybka droga do grzyba na zbożu ;)

Posted
Z przyorywaniem słomy jest jeszcze jeden problem, a właściwie dwa. Pierwszy to, że podczas rozkładu słomy wydzielają się substancje działające szkodliwie na siewki i dodatkowo powodujące podatność na choroby fuzaryjne. Drugi to, że słoma zanim się rozłoży utrudnia zarówno utrzymanie wilgoci w glebie jak i podsiąkania. Jednak te 5 ton słomy to ok. 30 kg azotu, 10 kg fosforu i 60 kg potasu. Jest też sporo mikroskładników. W pierwszym roku rośliny mogą wykorzystać 1/4 azotu i fosforu i połowę potasu. To spora pozycja w bilansie nawozowym. Natomiast Mikruss słusznie zauważył o chorobach (głównie przez słomę przenosi się zgorzel podstawy źdźbła, łamliwość źdźbła, brunatna plamistość, plamistość siatkowa, mączniak prawdziwy), zwłaszcza ozimin. A stosował ktoś preparaty typu Ema Plus na słomę przed przyoraniem?
  • 4 months later...