Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych,

Niniejszy temat pozwoliłem sobie założyc z uwagi na fakt i wiedzę dotyczącą sporów sądowych wszczynanych przez ARiMR przeciwko beneficjentom działania Ułatwianie startu młodym rolnikom, z tytułu niewykonania zobowiązań wynikających z umowy. Z tego względu, iż jest to problem masowy i dotyka setek rolników w skali kraju a niestety większośc z nich nie jest w stanie skutecznie przeciwstawic się biurokracji urzędniczej i jednostronnej wykładni przepisów umowy i przepisów obowiązującego prawa ( niewiedza ), zachęcam do szerokiej dyskusji w tym zakresie i podzieleniem się własnymi doświadczeniami.

Z góry przepraszam, jeżeli ten temat było poruszany już na forum.

Posted
co ty chcesz roztrząsać? w programie ułatwienie startu młodym rolnikom od samego początku jest wszystko jasne, konkretne terminy i kolejność na wykonanie zobowiązań nawet z półrocznym marginesem, możliwość zmiany w założeniach biznesplanu nawet jak już dostaniesz kase, ja np zmieniałam parametry maszyn i jeszcze dopisywałam dodatkowe i nikt prolemu nie robił tylko faktury musiały być z taka datą żeby byla już po odpowiedzi na moje zmiany. może tylko program rolnośrodowiskowy jest jaśniejszy, nawet w najbardziej popularnej płatności obszarowej nie wiesz do końca ile dostaniesz
  • 2 months later...
Posted

cześć ja właśnie w tym roku zostałam młodym rolnikiem i ciekawi mnie w jakich sytuacjach ARiMR domaga sie zwrotu dotacji na ten cel.

cześć ja właśnie w tym roku zostałam młodym rolnikiem i ciekawi mnie w jakich sytuacjach ARiMR domaga sie zwrotu dotacji na ten cel.

• 1 month later...
Posted

Do mnie bardzo często zgłaszają się młodzi rolnicy z młodym rolnikiem. Najwięcej problemów jest z wykształceniem. Jest tu znaczna różnica w prawie UE i polskim. W dyrektywie UE jest powiedziane, że rolnik musi posiadać wiedzę i doświadczenie zawodowe. W prawie polskim z kolei że musi posiadać wykształcenie wyższe lub średnie rolnicze. Dla mnie lub jest alternatywą i wystarczy że spełniony jest warunek z jednej strony słowa lub. Po jednej stronie mamy wyższe a po drugiej średnie rolnicze. Zatem każde wyższe powinno wystarczyć. Poco ARiMR żąda w ogóle wykształcenia skoro UE tego nie wymaga. Wiedza i doświadczenie nijak ma się do ukończenia szkoły. Wypowiedzi Premiera, Ministra i Prezesa na temat problemów z "młodymi rolnikami":

*www.senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/wojciechowski/0703o.pdf

*www.senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/wojciechowski/0502oa.pdf

*www.senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/wojciechowski/0502o.pdf

*ww2.senat.pl/k7/dok/sten/oswiad/wojciechowski/6104o.pdf

*ww2.senat.pl/k7/dok/sten/oswiad/wojciechowski/6101o.pdf

*ww2.senat.pl/k7/dok/sten/oswiad/wojciechowski/4702o.pdf

*ww2.senat.pl/k7/dok/sten/oswiad/wojciechowski/4101o.pdf

*ww2.senat.pl/k7/dok/sten/oswiad/wojciechowski/2802o.pdf

*ww2.senat.pl/k7/dok/sten/oswiad/wojciechowski/1805o.pdf

*ww2.senat.pl/k7/dok/sten/oswiad/wojciechowski/1703o.pdf

Problemów z jakimi borykają się rolnicy jest zatem bardzo dużo i często wiążą się z utratą gospodarstwa, bo zwrot z odsetkami to właśnie oznacza.

• 2 months later...
Posted

na stronie arimr w zakładce od młodego rolnika są pliki z dokumentami, wnioskami i jest jeden z całym opisem programu i danymi ile procent dofinansowania za co trzeba oddac, nie pamiętam jaki jest tytuł pliku, trzeba sie sporo naczytać żeby to znaleść w bo jest to którys z kolejnych akapitów.

Posted
jeśli chodzi o wykształcenie to młodzi rolnicy którzy byli ubezpieczeni ponad chyba 3 lata w krus przed przejeciem gospodarstwa to mogą pisać o ujęci tego jako wykztałcenie, pozostali dzielnie wracają do szkolnych ławek :-) szczegóły znają doradcy odr lub arimr wojewódzkie
  • 3 months later...
Posted

I tu się mylisz kolego że ARiMR ma tak wszystko ładnie opisane terminowa i objaśnione, ja przejmowałem gospodarstwo w 2005r. a w 2010 miałem niby niespełnione dwa warunki,wykształcenie, dzierżawę gruntów.

Wszystko było spowodowane tym iż agencja ta nie wiedziała sama do końca jakie warunki mam spełniać co zostało udowodnione w Sądzie......

• 4 weeks later...
Posted

Witam serdecznie

Jestem na tym Forum dopiero od paru chwil i od razu natrafiam na stary, dobrze mi znany temat. Otóż, do tego wątku wdarło się trochę nieścisłości:

Po pierwsze @jaskółka: Pani bierze udział w programie Młody Rolnik na podstawie PROW 2007-2013, gdzie pomoc jest przyznawana na podstawie decyzji, tak więc nie ma tu umowy i sporów o jej interpretację, co oczywiście nie oznacza, że w razie problemów nie można poszukać rozwiązania w drodze postępowania administracyjnego lub przed sądem administracyjnym

Agroekspert zagaił jednak o Młodego Rolnika w ramach SPO 2004-2006.

Jako prawnik zajmujący się zawodowo pomocą dla rolników w sporach prawnych z ARiMR potwierdzam, że Młody Rolnik z lat 2004-06 był fatalnie przygotowany i konsekwencją tego są setki sporów sądowych, w które ARiMR brnie w ostatnich latach i ciągle pojawiają się nowe przypadki. Sprawy dotyczą, jak zauważył DużyGrzeogrz przede wszystkim wykształcenia, ale także braku wielkości ekonomicznej gospodarstw na poziomie 4 ESU.

Natomiast arekzalawa25 wie co pisze, bo sprawy te w konkretnych przypadkach są bardzo nieoczywiste i trzeba się w sądzie porządnie nagimnastykować, żeby rolnika wybronić, niemniej jest to jak najbardziej możliwe, co potwierdza zarówno post kolegi powyżej, jak i fakt, że sam wygrałem kilkanaście tego typu spraw, a kolejnych kilka mam w toku.

Jeśli trafi tu któryś z "Młodych Rolników" z "kłopotami" to chętnie podzielę się wiedzą i sugestiami, a w razie chęci w dalszej perspektywie poprowadzę sprawę.

mój kontakt:

green@greenconsult.com.pl