Uczennica Posted May 17, 2012 Posted May 17, 2012 Witam!Potrzebuję pomocy w wykonaniu projektu pt: "Sole w rolnictwie" Jako jeden z punktu tej pracy jest przeprowadzenie wywiadu z rolnikiem na wyżej wymieniony temat, jako iż w mojej okolicy nie zamieszkuje żaden jestem zmuszona poprosić o pomoc.Jeśli któryś z panów ma chwilkę czasu będę bardzo wdzięczna jeśli odpowie na parę pytań:1. Co sądzi pan o wykorzystywaniu soli w rolnictwie?2. Co sądzi pan o wykorzystywaniu soli jako nawozów sztucznych?4. W jakich nawozach są sole?5. Czy nawozy z solami są niebezpieczne?6. Czy sole są ważnym i powszechnym składnikiem nawozów?7. Jak karma z solami wpływa na zwierzęta? Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc! Quote
*SSaPeRR* Posted May 17, 2012 Posted May 17, 2012 Sole się wykorzystywało, wykorzystuje i będzie wykorzystywać w rolnictwie. Przy dzisiejszej intensywnej produkcji trzeba uzupełniać braki w glebie. I też właśnie wykorzystuje się do tego sole różnego rodzaju w postaci nawozów sztucznych.Nawozy sztuczne na bazie soli takie jak saletry, saletrzaki dostarczają do gleby azot który jest bardzo potrzebny do wzrostów roślin. Są to najbardziej wykorzystywane nawozy (wedłóg mnie)Z tego co wiem to sole są w saletrach, saletrzaku, wapno, nawozach potasowych i nawozach z siarką.Nawozy z solami mogą być niebezpieczne kiedy są nadmiernie i niewłaściwie stosowane. Mogą wtedy negatywnie wpływać na środowisko.Podawanie paszy z odpowiednią dawką różnych soli dobrze wpływa na zwieczęta. Lepiej przyswajają związki odżywcze z paszy, lepsze są przyrosty, zwiększa się produkcja mleka u krów. Ale jak przesadzi się z podawaniem soli to zwierzęta chorują a nawet można je zabić w taki sposób ponieważ wątroba i nerki nie oczyszczą krwi z nadmiaru związków i dojdzie do zatrucia. Jak coś źle napisałem to koledzy poprawią i dorzucą coś od siebie.Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts