Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam mam zamiar kupić działkę 50 arów 10-15 arów chcę ogrodzić i postawić na niej dom a resztę działki właśnie rozmyślam jak wykorzystać... szkoda żeby stała bezczynie i żeby rosły na niej chwasty. Co najbardziej opłacało by się na niej posadzić? Na co dają największe dotacje i które z tych roślin polecacie i dlaczego.

Wiadomo że z tak małej działki "kokosów" nie będzie ale przynajmniej nie będę do niej dokładał płacąc co rok opłaty gruntowe czy jak to się tam zwie:) przepraszam za moją niewiedzę ale jest to pierwsze forum na którym piszę i mam nadzieję że dzięki niemu stanę się mądrzejszy w tym temacie.

Posted
na reszcie działki zrób sobie ogród jakiś mały skalniak z kwiatami posadź sobie kilka drzew np: jabłoń, śliwa, grusza, czereśnie owoce będziesz miał zawsze zdrowe i świeże będziesz mógł zrobić sobie przetwory na zimę i cieszyć się zdrową żywnością cały rok nie wiem czy są jakieś dopłaty do tego typu sadów czy też ogrodów. Jeżeli jesteś leniem i nie chce ci się nic robić to posiej trawę kupisz kosiarkę samojezdną i będziesz miał frajdę z jazdy kosiarką .
Posted

Może jakiś foliak/szklarnia i produkcja warzywek na rynek/targ. Wiosną popyt jest na warzywka no i cena dobra. Tylko czy byś miał w okolicy zbyt.

Dotacji raczej nie będzie do takiego areału.

• 2 weeks later...
  • 2 years later...
Posted
Dotacje nie jest tak łatwo dostać, może lepiej pomyśl o uprawie pomidorów, sałaty, ogórków. Które będziesz miał dla własnego użytku oraz najbliższych :) najlepiej żeby było to pod tunelem foliowym albo szklarnia. Ja osobiście mam tunel, zakupiony na allegro w firmie Das company. Ogólnie jest ich dużo, ja wybrałam ten ponieważ jest tani a solidnie wykonany :)