mlawiak Posted May 24, 2012 Report Posted May 24, 2012 Witam mam zamiar kupić działkę 50 arów 10-15 arów chcę ogrodzić i postawić na niej dom a resztę działki właśnie rozmyślam jak wykorzystać... szkoda żeby stała bezczynie i żeby rosły na niej chwasty. Co najbardziej opłacało by się na niej posadzić? Na co dają największe dotacje i które z tych roślin polecacie i dlaczego.Wiadomo że z tak małej działki "kokosów" nie będzie ale przynajmniej nie będę do niej dokładał płacąc co rok opłaty gruntowe czy jak to się tam zwie:) przepraszam za moją niewiedzę ale jest to pierwsze forum na którym piszę i mam nadzieję że dzięki niemu stanę się mądrzejszy w tym temacie. Quote
Ojciec Posted May 24, 2012 Report Posted May 24, 2012 na reszcie działki zrób sobie ogród jakiś mały skalniak z kwiatami posadź sobie kilka drzew np: jabłoń, śliwa, grusza, czereśnie owoce będziesz miał zawsze zdrowe i świeże będziesz mógł zrobić sobie przetwory na zimę i cieszyć się zdrową żywnością cały rok nie wiem czy są jakieś dopłaty do tego typu sadów czy też ogrodów. Jeżeli jesteś leniem i nie chce ci się nic robić to posiej trawę kupisz kosiarkę samojezdną i będziesz miał frajdę z jazdy kosiarką . Quote
mlawiak Posted May 24, 2012 Author Report Posted May 24, 2012 Wolałbym posadzić tam z coś z czego były by pieniążki.Macie jakieś inne propozycje? Quote
*SSaPeRR* Posted May 24, 2012 Report Posted May 24, 2012 Może jakiś foliak/szklarnia i produkcja warzywek na rynek/targ. Wiosną popyt jest na warzywka no i cena dobra. Tylko czy byś miał w okolicy zbyt.Dotacji raczej nie będzie do takiego areału. Quote
Miki Posted May 26, 2012 Report Posted May 26, 2012 Na tak małym areale nie ma szans na otrzymanie jakiejkolwiek dopłaty do produkcji ale zawsze możesz pomyśleć o agroturystyce. Quote
speedy830 Posted May 29, 2012 Report Posted May 29, 2012 Hmm 35 arow pod uprawe to juz cos.Najlepiej zagospodarowac ten teren szklarnia lub tunelami foliowymi pod uprawe pomidorow. Quote
mlawiak Posted June 11, 2012 Author Report Posted June 11, 2012 no dobra skoro na dotacje za mało to na co dają dopłaty? Quote
pauuula87 Posted July 28, 2014 Report Posted July 28, 2014 Dotacje nie jest tak łatwo dostać, może lepiej pomyśl o uprawie pomidorów, sałaty, ogórków. Które będziesz miał dla własnego użytku oraz najbliższych najlepiej żeby było to pod tunelem foliowym albo szklarnia. Ja osobiście mam tunel, zakupiony na allegro w firmie Das company. Ogólnie jest ich dużo, ja wybrałam ten ponieważ jest tani a solidnie wykonany Quote
Recommended Posts