Agro Grupa Posted June 10, 2012 Report Posted June 10, 2012 Co robicie żeby poprawić efektywność gospodarowania i zwiększyć zysk? Quote
Mikruss Posted June 10, 2012 Report Posted June 10, 2012 1.Głównie to obniżyć zużycie paliwa, czyli doprowadzenie posiadanego sprzętu do stanu bdb, lub po prostu utrzymywanie go w jaknajlepszym stanie, umiejętna praca ciągnikiem (trzeba troszkę poczytać o parametrach silnika itp aby wykorzystać moment obrotowy i moc w stosunku do potrzeby bez przepałów)2.ograniczać zużycie prądu w gospodarstwie - zwracać uwagę o jakiej porze dnia w danej taryfie jest tańsza energia i starać się w tym czasie wykonywać te pracę, przy których jest on najbardziej potrzebny (przygotowywanie pasz)3.Środki ochrony roślin i nawożenie - tu jest też duży problem bo niestety przy nawet bardzo dużych zużywanych środków/nawozów ciężko jest negocjować cenę, ja u siebie środki ochrony roślin jeżdżę kupować ze swoim ojcem, który ma odrębne gospodarstwo, zawsze cena jest ciut niższa (zakupy przeważnie na kilka tysiecy złotych). W zasadzie wszystko opiera się na tym, ile można wynegocjować upustu na produktach , które są w danym moencie potrzebne w gospodarstwie.Te 3 rzeczy, które podałem wyżej to są chyba największe "pożeracze" Naszego dochodu i w tych 3 pkt jest duże pole do popisu, ale niestety mniejsze gospodarstwa koszty mają największe, także warto dogadać się ze znajomym, sąsiadem i kupować wspólnie pewne produkty. Quote
Agro Grupa Posted June 11, 2012 Author Report Posted June 11, 2012 Masz rację z mojego doświadczenia to właśnie zakupy tych 3 grup stanowią największy koszt w gospodarstwach rolniczych. Pomocne w osiaganiu niższych cen jest tak jak piszesz łączenie się w grupy. Ja korzystam jeszcze z platformy handlowej, dzięki której licytuje zakup środków u kilku dostawców w tym samym czasie. Specyficznym tematem jest energia elektryczna, ale tu też sobie radzę, mogę podać kilka sposobów na obniżenie rachunków za energię. Oszczędności bardzo wyraźne. Zwłaszcza pieniędzy i czasu!!! Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły czekam na kontakt. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted December 14, 2012 Report Posted December 14, 2012 Początki są zawsze trudne,głównie chodzi tutaj o pierwsze inwestycje,potem w zależności od hodowli oraz efektywności- można na tym zarobić i mieć się całkiem dobrze. Quote
kubusjettaII Posted January 13, 2013 Report Posted January 13, 2013 odnośnie tego co napisał Mikruss chyba max oszczędności jakie w gospodarstwie można wycisnąć. kiedyś wyczytałem takie zdanie że wypłata jest jak auto hybrydowe jedna połowa na paliwo druga połowa na prąd. Quote
VoYtek8 Posted January 14, 2013 Report Posted January 14, 2013 Najwięcej kosztów pochłaniają maszyny, ich zakup i naprawy oraz ropa dlatego warto nie katować ciągników by paliły mniej a silniki za szybko sie nie rozsypały Ogólnie to o najważniejszych rzeczach już było mówione w postach powyżej. Warto jeszcze jest starać się wykonywać pracę w gospodarstwie samemu a nie zatrudniać do tego ludzi, ok jak bardzo trzeba kogoś do pomocy to mus wziąść ale nie za często. Quote
ZbyszekW8 Posted January 15, 2013 Report Posted January 15, 2013 Bardzo duzo idzie na paliwo jednak, na konserwacje maszyn troche mniej bo tez staram sie samodzielnie kombinowac.Z pracownikami to zalezy jakie ma sie gospodarstwo duze i na co sie stawia, ja mam to szczescie ze dajmey rade samodzielnie prace wykonywac, ewentualnie jak ja nie mam jakiejs maszyny to sasiad pomoże i tak tak nawzajem Quote
VoYtek8 Posted January 15, 2013 Report Posted January 15, 2013 No dobre stosunki z sąsiadem to podstawa, zawsze maszyne pożyczy, służy pomocą jak trzeba ,a i czasem można flaszke w stodole wypić Quote
Recommended Posts