Kropacz Posted June 11, 2012 Report Posted June 11, 2012 Zamierzam na szerszą skalę zajać się wylęgiem drobiu, chodzi konkretnie o wyląg jaj indyków gęsi i kurcząt na potrzeby kilku sąsiadów i własne. Słyszałem ze ymogi do takiej wylegarni jaj, inkubatorni są bardzo ostre. Czy macie wiedzę jakie wymagania i normu trzeba spełniać by wszystko odbywało się zgodnie z obwiązującymi przepisami i prawem? Quote
DuzyGrzegorz Posted September 5, 2012 Report Posted September 5, 2012 Wymogi dotyczą kwestii sanitarnych. Jeżeli nie będziesz przestrzegał zasad to pisklęta będą słabe i będzie dużo upadków. Ważne jest, aby jaja wylęgowe pochodziły ze zdrowych, uznanych hodowli. Trzeba mieć też sporo doświadczenia. Jeżeli chodzi o przepisy to dotyczą one zwalczania chorób zakaźnych. Quote
Kronel Posted September 6, 2012 Report Posted September 6, 2012 Bodzio, wymogi dotyczące wylęgarnii drobiu są bardzo surowe. Jest na to sprcjalne rozporządzenie Ministra. Interesowałem się tym tematem i dałem sobie spokój. Jest cała lista pomieszczeń które muszą być zapewnione. Wylęgarnia musi być usytuowana z dala od inncyh zabudowań, dojazd i wyjazd dwoma róznymi utwardzonymi drogami. Wszystko to sprawia że nie da się zaadoptować praktycznie istniejącego budynku bo ciężko żeby sprostał wymaganiom. Quote
Recommended Posts