johhny Posted June 12, 2012 Report Posted June 12, 2012 Witajcie, zwracam się do was z prośbą o poradę. Mianowicie planuje zbudować system kroplujący na działce, dlatego też chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy przed zakupem potrzebnych produktów. 1.Czy ważna jest informacja o ciśnieniu wody zasilającej taśmę kroplującą ? Jeśli tak, to ile powinno wynosić? Czy potrzebny jest reduktor ciśnienia (np do 1,1 bar)? 2. Czy na długości 7 m da się odczuć spadek wypływu wody na końcu i początku taśmy (bez redukcji ciśnienia do 1,1 bar) ? pzdr Quote
jacob Posted June 13, 2012 Report Posted June 13, 2012 1. Jasne, że ma to znaczenie. Zwykle taśmy kroplujące pracują przy ciśnieniu 0,8 - 1,5 Bara. Wg mnie jeżeli planujesz budowę niedużego systemu kroplującego, to myślę, że obejdzie się bez reduktora. Wystarczy, że puścisz słabiej wodę z kranu. 2. Na tak krótkiej długości raczej nie odczujesz spadku ciśnienia. Pozdrawiam Quote
garzew Posted September 11, 2012 Report Posted September 11, 2012 Witam. Ja mam założone taśmy kroplujące działce pod warzywa.Łącznie są to 4 linie o długości 5m każda. Połączone zwykłymi złączkami do źródła wody. Nie zauważam spadku ciśnienia czasami jest nawet za wysokie.To zależy od tego jaki aktualnie jest ciśnienie w wodociągach. Quote
Recommended Posts