johhny Posted June 25, 2012 Report Posted June 25, 2012 witajcie, mam takie pytanie: czy można zwalczyć wołka zbożowego w zbożu? Jeśli tak to jak?? Quote
*SSaPeRR* Posted June 25, 2012 Report Posted June 25, 2012 A to masz zboże w silosach, czy w magazynie?? Jeśli w magazynie to czy gruba warstwa jest zboża??Bo jest kilka sposobów, np. między innymi: gazowanie, tablety gazowe, świece dymne, opryskiwanie(na pusty silos/magazyn) Quote
johhny Posted June 26, 2012 Author Report Posted June 26, 2012 Zboże leży w magazynie, nie ma go zbyt dużo. Które rozwiązanie proponujesz? Chciałbym się pozbyć tego wołka jak najszybciej. Pozdrawiam Quote
*SSaPeRR* Posted June 26, 2012 Report Posted June 26, 2012 Jak pracowałem u jednego gościa na magazynie zbożowym to jeśli warstwa zboża była około 1m to mówił że wystarczy świeca dymna. On najczęściej stosował tabletki gazujące bo tam zboża było ze 2-2.5m i sądą wtykaliśmy je prawie na samo dno. W silosy podczas przesypywania też szły tablety. Raz zamówił ekipe gazującą ale drogo to podobno mu wyszło.A magazyn szczelny masz??Jak byś tabletki dawał to upewnij się czy kotów niema bo szkoda zwierzaków. U tego co pracowałem to raz 4 koty sztywne wynieśliśmy. PS. Zabieg trzeba będzie powtórzyć min 2 razy bo ze złożonych jajek wylęgnie się drugi rzut robactwa. Tu masz jakieś dobre tablety(niby jajka też niszczą):ddd.agrosimex.pl/ddd-quickphos-pellets-56-ge.php Quote
johhny Posted June 27, 2012 Author Report Posted June 27, 2012 Jak pracowałem u jednego gościa na magazynie zbożowym to jeśli warstwa zboża była około 1m to mówił że wystarczy świeca dymna. On najczęściej stosował tabletki gazujące bo tam zboża było ze 2-2.5m i sądą wtykaliśmy je prawie na samo dno. W silosy podczas przesypywania też szły tablety. Raz zamówił ekipe gazującą ale drogo to podobno mu wyszło.A magazyn szczelny masz??Jak byś tabletki dawał to upewnij się czy kotów niema bo szkoda zwierzaków. U tego co pracowałem to raz 4 koty sztywne wynieśliśmy. PS. Zabieg trzeba będzie powtórzyć min 2 razy bo ze złożonych jajek wylęgnie się drugi rzut robactwa. Tu masz jakieś dobre tablety(niby jajka też niszczą):ddd.agrosimex.pl/ddd-quickphos-pellets-56-ge.php Zboża leży ok. 1.5 metra, także spróbuję ze świecą i może z tabletkami. Dzięki za pomoc! Quote
DuzyGrzegorz Posted October 9, 2012 Report Posted October 9, 2012 Właściwie jedyną metodą na wołka jest wymrożenie. W czasie mrozów zadbaj aby wszędzie dotarł mróz, czyli po prostu przerzuć ziarno. Mróz go zniszczy na 100%. A tak na przyszłość jak kupujesz zboże do siewu to nie trzymaj go razem ze swoim a worki po tym zbożu najlepiej zniszcz. Quote
Asia Posted October 28, 2012 Report Posted October 28, 2012 Szkodniki magazynowe takie jak wołek zbożowy, trojszyk czy rozkruszek są to owady, których zimno nie zniszczy w 100%. Jedyną dobrą metodą pozbycia się ich jest podwójne gazowanie magazynu i zboża. Dlaczego podwójne? bo tak jak johhny napisał z jaj złożonych przez dorosłe osobniki wylęga się nowe pokolenie insektów. W sprzyjających warunkach co 16-17 dni pojawia się nowe pokolenie. Więc niestety tych insektów pozbyć Quote
maciej_dezino Posted June 7, 2014 Report Posted June 7, 2014 Nie prawda! Nie ma czegoś takiego jak podwójne gazowanie. Fosforowodór, czyli gaz powstający z tabletek/peletek doskonale przenika przez osłonki jajowe zarówno owadów jak i roztoczy (rozkruszek). Jaja, larwy, poczwarki są zabijane podczas każdego gazowania. Z powtarzaniem zabiegów mamy do czynienia w przypadku oprysków, zamgławiania, zadymiania i świec. Co nieco o szkodnikach zbożowych:http://www.dezino.pl/wolek_zbozowy.htmlhttp://www.dezino.pl/trojszczyk_ulec.htmlhttp://www.dezino.pl/rozkruszek_maczny.html Quote
roman321 Posted February 22, 2015 Report Posted February 22, 2015 Ja korzystałem z usług firmy Odkomarzanie jest to firma z Mazowsza puki co jestem zadowolony wykonują kompleksowa usługę począwszy od gryzoni skończywszy na fumigacji zboża. Quote
Vademecum Posted February 22, 2015 Report Posted February 22, 2015 podstawowa zasada magazyn pełny -magazyn pusty- cza tak zorganizować by to spełnić, sprzątać do ziarka i do pyłku na miesiąc przed żniwami. Najtrudniej jest uczymać czystość w drzewie i mam na myśli szczeliny w drewnianych konstrukcjach, tam cza używać chemi. Unikać magazynowania zboża złej jakości, brudne, wilgotne Quote
maciej_dezino Posted March 6, 2015 Report Posted March 6, 2015 Fakt, czystość w magazynie stanowi podstawę w profilaktyce przeciwko szkodnikom magazynowym, ale w przypadku zwalczania jest już niewystarczające. Bez chemii się nie obejdzie Jeżeli opryskujemy, to cały magazyn: podłogę, ściany do wysokości 1,5m, lewary, worki, skrzynie, śrutowniki, ślimaki. Oprysku się nie żałuje, powierzchnie muszą być dobrze zwilżone. Quote
Agro-Ok Posted March 29, 2015 Report Posted March 29, 2015 quickphos - ale trzeba uważać, aby sie nie podtruć i do tego są wymagane uprawnienia Quote
maciej_dezino Posted March 3, 2016 Report Posted March 3, 2016 Zainteresowanych tematem zapraszam na naszego bloga, gdzie znajdziecie kilka artykułów dotyczących dezynsekcji metodą fumigacjiMETODY DEZYNSEKCJI - http://deratyzacjabydgoszcz.mrowa.com.pl/2015/08/gazowanie-zboza-metody-dezynsekcji.htmlPRZYCZYNY NIEUDANEJ DEZYNSEKCJI - http://deratyzacjabydgoszcz.mrowa.com.pl/2015/12/gazowanie-zboza-przyczyny-niepowodzenia.htmlO MAGAZYNOWANIU ZBOŻA - http://deratyzacjabydgoszcz.mrowa.com.pl/2016/01/przechowywanie-zboza-w-magazynach.html Quote
Vademecum Posted March 3, 2016 Report Posted March 3, 2016 porządek i higiena magazynu wystarczą. Zasada pełne - puste !!!! Quote
Bogdan53 Posted July 6, 2016 Report Posted July 6, 2016 Czy stosował ktoś Actellic 500 EC środek owadobójczy do zwalczania szkodników działa na wołki zbożowe, szkodniki magazynowe sumin 200ml ? Widziałem w jednym ze sklepów internetowych, opis jest dość ciekawy, tylko że chciałem poznać opinię kogoś kto stosował ten środek. Quote
Vademecum Posted July 6, 2016 Report Posted July 6, 2016 przede wszystkim nie kupuje sie chemi dla rolnictwa w internecie ! DuzyGrzegorz 1 Quote
Bogdan53 Posted July 8, 2016 Report Posted July 8, 2016 Dość często kupuję różne produkty w internecie między innymi również środki chemiczne i szczerze mówiąc nie mam zastrzeżeń tym bardziej że są lepsze ceny. Quote
Grzegorz49 Posted July 11, 2016 Report Posted July 11, 2016 Stosowałem ten produkt Actellic 500 EC i jest skuteczny moge spokojnie polecić jak ktoś ma problem z wołkiem zbożowym i trojszykiem ulec. Quote
Recommended Posts