mmaattii Posted June 25, 2012 Posted June 25, 2012 Rynek ciągników używanych opanował handlarz, sprowadza ciągniki do remontu trochę odmaluje i sprzedaje średnio o 30% drożej. W obecnej chwili nie można kupić dobrego ciągnika za przyzwoitą cenę. Kto się zgadza z moją opinią niech pisze pozdrawiam... Quote
Mikruss Posted June 25, 2012 Posted June 25, 2012 jak szukasz tylko na allegro to się zgodzę Ale uwierz mi mnóstwo maszyn, tak ok 60-70% nawet nie widziało internetu moze nawet wiecej, wiem ze swojego doświadczenia.Co do cen to często kupujący dają się robić w balona, bo płacą niebotyczne czasami pieniądze za sprzet warty czasami kilkanaście tyś mniej, ale to też wynika w dużej części z niewiedzy A handlarz jak handlarz, też musi zarobic, sam handluje (ale akurat nie maszynami rolniczymi ale siedze w branży motoryzacyjnej) i wiem jakie jest podejście ludzi do zakupów.Tak samo z samochodami, ile razy ktoś przyjezdzał po czesci do auta i sie pytam ile dał a on ze xxxzl to mi sie normalnie nóż w kieszeni otwierabo na pierwszy rzut oka widać ze trup itp.Także zawsze powtarzam jak ktoś coś jedzie kupic - zabierz drugą osobę mimo że się nawet znasz na tym abym studziła emocje, bo po zakupie kwiatki wychodzą a od handlarza trzeba chciec fakture zakupu ze to przez niego idzie a nie bezposrednio z poprzednim wlascicielem itp, bo w tedy mozna wyegzekwować ew odszkodowanie za ukryte wady itp. Quote
mmaattii Posted June 27, 2012 Author Posted June 27, 2012 Mikruss nie zgodzę się z Tobą ze 60, 70 % maszyn nie widziało internetu, szukam dobrego ciagnika wszędzie i nie moge znaleźć, czy to gazety, allegro czy otomoto. Jak sam handlujesz to może słyszałeś coś o jakims ciągniku, interesuje mnie zetor 7245 lub 7745. On byłby idealny na moje gospodarstwo. Napisz skąd jesteś, i jak cos będziesz wiedział daj znać z góry dziękuję. Quote
Mikruss Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 mmaatti akurat ciągnikami nie handluje, no może raz na 2-3 lata, kupuję ciągnik jak jest okazja doprowadzam do stanu bdb (tak jak ostatnio Masseya 675) i jak popracuje u mnie sprzedaje jak mam na dołożenie i kupuje coś Ale co do ogłoszeń to tak jest, jak się jedzie np. od Kalisza w stronę sieradza to jest kilka skłądów z maszynami i są to dzieśiatki maszyn, czasami specjalnie szuma ich w necie i nie ma, w Warcie gdzie 2 lata temu kupiłem ciągnik facet wystawia czasami po kilka maszyn a posiada ich naprawdę mnóstwo, znajomy co mieszka 5 km ode mnie ciągnie maszyny z Francji i w necie prawie nic nie ma a na placu ze 20 ciągników i mnóstwo pras przed żniwami.On do neta daje bardzo mało ale np. dużo daje na telegazete, młodzi ludzie owszem szukają w internecie ale starsi nie zwasze, a do większości handlarzy dociera się "pocztą pantoflową".A odnośnie tego ciągnika co Ty szukasz to pierwsze ciężko znaleźć dobry statek, drugie jak już jest to cena że czacha dumi:( Quote
mmaattii Posted July 3, 2012 Author Posted July 3, 2012 Chcę koniecznie zetora bo jak jest w polsce eksploatowany to nie jest tak wyjeżdżony jak z zagranicy jestem z podkarpackiego, jakbyś słyszał o jakimś handlarzu w moich okolicach tzn np małopolskie, podkarpackie, lubelskie który sie nie ogłasza na necie to daj znać dzieki... Quote
Recommended Posts