Jump to content

Recommended Posts

Posted
Rynek ciągników używanych opanował handlarz, sprowadza ciągniki do remontu trochę odmaluje i sprzedaje średnio o 30% drożej. W obecnej chwili nie można kupić dobrego ciągnika za przyzwoitą cenę. Kto się zgadza z moją opinią niech pisze ;) pozdrawiam...
Posted

jak szukasz tylko na allegro to się zgodzę ;)

Ale uwierz mi mnóstwo maszyn, tak ok 60-70% nawet nie widziało internetu ;) moze nawet wiecej, wiem ze swojego doświadczenia.

Co do cen to często kupujący dają się robić w balona, bo płacą niebotyczne czasami pieniądze za sprzet warty czasami kilkanaście tyś mniej, ale to też wynika w dużej części z niewiedzy ;)

A handlarz jak handlarz, też musi zarobic, sam handluje (ale akurat nie maszynami rolniczymi ale siedze w branży motoryzacyjnej) i wiem jakie jest podejście ludzi do zakupów.

Tak samo z samochodami, ile razy ktoś przyjezdzał po czesci do auta i sie pytam ile dał a on ze xxxzl to mi sie normalnie nóż w kieszeni otwierabo na pierwszy rzut oka widać ze trup itp.

Także zawsze powtarzam jak ktoś coś jedzie kupic - zabierz drugą osobę mimo że się nawet znasz na tym abym studziła emocje, bo po zakupie kwiatki wychodzą a od handlarza trzeba chciec fakture zakupu ze to przez niego idzie a nie bezposrednio z poprzednim wlascicielem itp, bo w tedy mozna wyegzekwować ew odszkodowanie za ukryte wady itp.

Posted
Mikruss nie zgodzę się z Tobą ze 60, 70 % maszyn nie widziało internetu, szukam dobrego ciagnika wszędzie i nie moge znaleźć, czy to gazety, allegro czy otomoto. Jak sam handlujesz to może słyszałeś coś o jakims ciągniku, interesuje mnie zetor 7245 lub 7745. On byłby idealny na moje gospodarstwo. Napisz skąd jesteś, i jak cos będziesz wiedział daj znać ;) z góry dziękuję.
Posted

mmaatti akurat ciągnikami nie handluje, no może raz na 2-3 lata, kupuję ciągnik jak jest okazja doprowadzam do stanu bdb (tak jak ostatnio Masseya 675) i jak popracuje u mnie sprzedaje jak mam na dołożenie i kupuje coś ;)

Ale co do ogłoszeń to tak jest, jak się jedzie np. od Kalisza w stronę sieradza to jest kilka skłądów z maszynami i są to dzieśiatki maszyn, czasami specjalnie szuma ich w necie i nie ma, w Warcie gdzie 2 lata temu kupiłem ciągnik facet wystawia czasami po kilka maszyn a posiada ich naprawdę mnóstwo, znajomy co mieszka 5 km ode mnie ciągnie maszyny z Francji i w necie prawie nic nie ma a na placu ze 20 ciągników i mnóstwo pras przed żniwami.

On do neta daje bardzo mało ale np. dużo daje na telegazete, młodzi ludzie owszem szukają w internecie ale starsi nie zwasze, a do większości handlarzy dociera się "pocztą pantoflową".

A odnośnie tego ciągnika co Ty szukasz to pierwsze ciężko znaleźć dobry statek, drugie jak już jest to cena że czacha dumi:(

Posted
Chcę koniecznie zetora bo jak jest w polsce eksploatowany to nie jest tak wyjeżdżony jak z zagranicy ;) jestem z podkarpackiego, jakbyś słyszał o jakimś handlarzu w moich okolicach tzn np małopolskie, podkarpackie, lubelskie który sie nie ogłasza na necie to daj znać ;) dzieki...