Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chciałbym zacząć przygodę z rolnictwem. Jestem młodym rolnikiem mającym 0.9 hektara pola.

Mam pytanie ile kosztuje młody byczek i ile ziarna, trawy i kukurydzy potrzeba by wykarmić 3 młode byczki ?

Ponieważ chciałbym mieć na początek 3 młode i później stare sprzedać i kupić więcej ziemi i sprzetów i tak rozwijać gospodarstwo.

Proszę o pomoc.

• 2 months later...
Posted

Młody, ładny, odchowany byczek kosztuje od 800zł do 1000zł.

Masz za mało pola aby wykarmić trzy byczki.

Na tych 0,9 hektara zasiej kukurydze (kukurydze kupuj w centrali nasienej lub orginalnom gdzie indziej)

Kup po 0,5 tony przenicy ,żyta , owsa I jęczmienia i rób ospę .

Gdy skosisz kukurudze to zrób z niej kiszonkę .

weź pole w dzierżawe jeśli masz taka mozliwosc i zasiej trawe a po tym zboża o których napisałem wcześniej .

Posted
To zależy od rasy i od województwa. U mnie woj. opolskie odhodowany byczek rasy mięsnej to kosz ok. 900-1100zł, a HF możesz kupić w granicach 700-900zł. A co się tyczy ilości byczków to jeśli jest to Twoja pierwsza przygoda z hodowlą to polecam kupić 1 max.2; No i tak jak kolega wyżej napisał na 100% musisz wydzierżawić jakąś łąkę.
  • 5 months later...
Posted
Witam wszystkich, Miki napisales o cenach byczkow w woj opolskim, a moglbys powiedziec w jakiej cenie chodza takie kilkudniowe jaloweczki? I czy masz jakies kontakty. interesowaloby mnie kilka sztuk. mowimy o takich po urodzeniu max tygodniowych. Pozdrawiam.
Posted
Cena to się tak waha w całej Polsce od 700-1200zł za odchowanego, zależy od województwa i odmiany. Ja nie wiem czy Ci się to opłaca bo na tym swoim polu zasiejesz kukurydzę na kiszonkę, jeszcze potrzebne Ci zboże na ospę i trawa więc więc pola będziesz musiał dzierżawić i opłacić ludzi którzy Ci zaorają, zasieją itd. albo możesz też kupywać karmę dla tych byków ale to też spore pieniądze, nie wiem czy jak to policzysz to nie wyjdzie Ci jakiś zysk czy robota po kosztach. Pozdrawiam :)
Posted

Witam wszystkich' date=' Miki napisales o cenach byczkow w woj opolskim, a moglbys powiedziec w jakiej cenie chodza takie kilkudniowe jaloweczki? I czy masz jakies kontakty. interesowaloby mnie kilka sztuk. mowimy o takich po urodzeniu max tygodniowych. Pozdrawiam.

[/quote']

Na byczki napewno mam ale na jałówki nie. Najwyżej poszukam to dam Ci znać na PW ;).

• 4 weeks later...
Posted
U nas w mazowieckim na wschód od Wawki cena waha się od 800zł-1600zł. W zeszłym tygodniu kupiliśmy 7-mio miesięcznego byczka mięsnego około 250kg za 1500zł. Gościu musiał go pilnie sprzedać. Od tego samego gospodarza po niedzieli bierzemy dwie jałoszki. Te są malutkie narazie mają 2dni. Umówiliśmy się po 8zł/kg.
  • 2 years later...
Posted
Witam, jestem tu nowy i chcialbym sie dowiedziec w jakim czasie byczki rasy miesnej osiagaja wage okolo 800kg? I jaka cene mozna uzyskac za taki okaz? Oczywiscie chodzi mi o przyblizony czas i cene