Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

jakiś czas temu opryskiwałem obrzeża działki radnapem na chwast. Większość chwastów znikła ale rozwinął się skrzyp polny i na dodatek to porządnie...teraz jest go wszędzie pełno. Możecie polecić jakiś środek na skrzyp polny? pozdrawiam

Posted
Jeśli chodzi o skrzyp to jest to chyba najbardziej upierdliwy chwast. Żeby zniknoł trzeba powtarzać kilkakrotnie zabiegm środkiem Starane 250EC (o ile wiem jest to chyba jedyny środek na polskim rynku zwalczający skrzyp polny).
Posted
Myślę ,że masz bardzo zakwaszoną ziemię na tej działce i konieczne jest wapnowanie wapnem tlenkowym ok.3500kg./ha.i to dopiero zadziała na drugi i trzeci rok .Najlepiej wapnować na jesień i przemieszać z ziemią ,jak masz niedużą powierzchnię działki to jest do kupienia wapno w 25kg.workach .Pozdrawiam
Posted
Rzecz w tym, że to nie zawsze pomaga czasem jest nawet taki myk, że skrzyp jest w stanie wyrosnąć na kupie wapna dlatego warto jest zastosować obie metody dla lepszego i szybszego efektu.
  • 4 years later...
Posted

zwykłe wapno budowlane ( palone) - zamiast rozsypywac to w opryskiwacz ( zdemontowac koncówki ) - 20kg na opryskiwacz ( wczesniej rozpuszczac w jakims pojemniku aby nie zawalic opryskiwacza) - u mnie tez tego bylo pelno, w drugim roku ( po 5-krotnym takim pryskaniu) prawie caly skrzyp znikł

• 4 weeks later...