sputnik Posted June 28, 2012 Report Posted June 28, 2012 Witam, jakiś czas temu opryskiwałem obrzeża działki radnapem na chwast. Większość chwastów znikła ale rozwinął się skrzyp polny i na dodatek to porządnie...teraz jest go wszędzie pełno. Możecie polecić jakiś środek na skrzyp polny? pozdrawiam Quote
Miki Posted June 28, 2012 Report Posted June 28, 2012 Jeśli chodzi o skrzyp to jest to chyba najbardziej upierdliwy chwast. Żeby zniknoł trzeba powtarzać kilkakrotnie zabiegm środkiem Starane 250EC (o ile wiem jest to chyba jedyny środek na polskim rynku zwalczający skrzyp polny). Quote
sputnik Posted June 29, 2012 Author Report Posted June 29, 2012 dzięki Miki, spróbuje w takim razie tego środka. Mam nadzieje, ze pomoże. Pozdrawiam! Quote
cioska Posted June 29, 2012 Report Posted June 29, 2012 Myślę ,że masz bardzo zakwaszoną ziemię na tej działce i konieczne jest wapnowanie wapnem tlenkowym ok.3500kg./ha.i to dopiero zadziała na drugi i trzeci rok .Najlepiej wapnować na jesień i przemieszać z ziemią ,jak masz niedużą powierzchnię działki to jest do kupienia wapno w 25kg.workach .Pozdrawiam Quote
Miki Posted June 29, 2012 Report Posted June 29, 2012 Rzecz w tym, że to nie zawsze pomaga czasem jest nawet taki myk, że skrzyp jest w stanie wyrosnąć na kupie wapna dlatego warto jest zastosować obie metody dla lepszego i szybszego efektu. Quote
przemek1982 Posted August 15, 2016 Report Posted August 15, 2016 zwykłe wapno budowlane ( palone) - zamiast rozsypywac to w opryskiwacz ( zdemontowac koncówki ) - 20kg na opryskiwacz ( wczesniej rozpuszczac w jakims pojemniku aby nie zawalic opryskiwacza) - u mnie tez tego bylo pelno, w drugim roku ( po 5-krotnym takim pryskaniu) prawie caly skrzyp znikł Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted September 11, 2016 Report Posted September 11, 2016 Autor do tego czasu na pewno poradził sobie już ze skrzypem polnym, jedynie z ciekawości warto napisać jak, jakimi środkami.Też słyszałem, że wapno zdaje egzamin i po kilku zastosowaniach po skrzypie polnym nie powinno być ani śladu. Quote
ali Posted September 12, 2016 Report Posted September 12, 2016 jeśli wody gruntowe są wysoko to skrzypu nawet wapnem nie zniszczy , ja mam 6,5ph i też dziad od rowu rośnie Quote
Recommended Posts