mateuszpies Posted June 28, 2012 Report Posted June 28, 2012 chciałbym przerobić stodołę na oborę dla świń zmieścił bym tam z czterdzieści świń i zastanawiam się czy może być tam drewniany dach. Quote
Miki Posted June 28, 2012 Report Posted June 28, 2012 No nie za bardzo bo Ci będzie ciec do środka, a masz zamiar to jakoś ocieplić bo wiec, że świnki nie tolerują zimna. Podstawa to ocieplić i zrobić dach przynajmniej z dachówek (ja mam do sprzedanie 3000 dachówek emaliowanych 1,50/szt woj. opolskie). Quote
Rolnik12145 Posted July 24, 2012 Report Posted July 24, 2012 Obora jest dla krów a nie dla świń Quote
blazejrut Posted July 25, 2012 Report Posted July 25, 2012 sluchaj mikiego bo dobrze ci radzi, jak zrobisz cos po łebkach to pozniej dwa razy wiecej cie to wyniesie niz zrobenie raz a poządnie Quote
magdaxx Posted July 26, 2012 Report Posted July 26, 2012 Krokwie mogą być drewniane,na dach można położyć blachę trapezową a od strony wewnętrznej proponuję zastosować płytę warstwową izolacyjną z rdzeniem poliuretanowym, gdzie okładziną zewnętrzną i wewnętrzną jest juta.Będzie to wystarczającym dociepleniem obory.Ściany,jeżeli są murowane-można docieplić od zewnątrz płytą warstwową jednostronną tj.blacha -styropian lub poliuretan - juta. Można też zacząć od podstaw: postawić konstrukcję stalową lub drewnianą i obłożyć wszystko płytami warstwowymi. pozdrawiam Quote
garzew Posted September 11, 2012 Report Posted September 11, 2012 Witam. Potwierdzam co pisze magdaxx. Warto ocieplić dach nie tylko ze względu na utrzymanie temperatury w pomieszczeniu. Ja miałem dach z blachy na oborze. Zimą nocami para zamarzała na powierzchni dachu, a wciągu dnia jak słońce trochę ogrzało blachę to wszystko się lało z powrotem.Wystarczyło że ociepliłem dach styropianem i para się już nie skrapla. Quote
przemek2092 Posted September 11, 2012 Report Posted September 11, 2012 dokładnie tak jak mówią poprzednicy, warto ocieplic, nie zapomniej o kanałach wentylacyjnych aby umożliwić odparowywanie, same drewno długo by ci też nie wytrzymało z powodu dużej ilosci pary szczególnie zimą, do tego typu pomieszczeń sprawdza sie konstrukcja metalowa pozdrawiam Quote
Recommended Posts