Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ostatnio trochę poczytałem o wilgotnościomierzach do ziarna i rozważam zakup jakiegoś. Tylko jestem skołowany, bo nie wiem jaki model wybrać. Czy ktoś oze mi cos w tej materii poradzić? Czy np. testery Dramińskiego są dobre?
Posted

ja mam miernik z pomelaca' date=' kosztował troche powyzej 1000zł. Mam go od tamtego roku i jestem zadowolony

[/quote']

Dzięki za odpowiedź. Właśnie znalazłem w necie takiego Pomelaca i to jeszcze w przecenie: Ale nie wiedzieć czemu ciągnie mnie do tego Dramińskiego ;) Ale musze to jeszcze przemyślec, moze i Pomelac to nie głupi wybór.

I ciągle będę wdzieczny za dodatkowe podpowiedzi.

Posted

Wziąłem jednak tego Pomelaca i zacząłem go stosować. Jest naprawde pożyteczny' date=' choć miałem poczatkowo obawy.

[/quote']

Mam nadzieje ze bedzie sie sprawowal rownie dobrze co mi, juz drugi sezon go mam

• 3 weeks later...
Posted

Ja mam ten wilgotnosciomierz: http://www.hodowlany.pl/i1088_Miernik_wilgotnosci_zboza_i_nasion__wilgotnosciomierz_KA12.html używam go od zeszłego sezonu' date=' działa bezproblemowo i dobrze wskazuje. Kiedyś mieliśmy taki miernik wilgotności zboża z rozdrabnianiem ale tak po czasie wydaje mi się że to rozdrabnianie to była poprostu lipa.

[/quote']

A ja nie polecam tego sklepu - kiedyś już się na nim zawiodłem, bo przysłali mi inny towar niż zamówiłem. A skoro jest inny wybór sklepów, to czemu wracać do miejsc, które nas zawiodły.

Ja mam jak najbardziej pozytywną opinię na temat tego sklepu, regularnie tam kupuję. Szybka wysyłka i dobry towar to dla mnie najważniejsze rzeczy i jeszcze się na tym sklepie nie zawiodłem.

Posted

ja zawsze jak cos kupuje a potem cos mi nie gra to kontaktuje sie ze sprzedawca' date=' to jak rozwiąże sprawe wpływa czy tam dalej kupuje

[/quote']

Dokładnie, każdy może się czasem pomylić. Ważne jest jak ktoś potem rozwiąże tą sprawę, czy w ogóle będzie się starał ją naprawić...po tym można poznać czy jest to dobry sklep

Posted
Wracając do tego wilgotnościomierza na hodowlanym to Jan-ros77 gdzie go kupiłeś? I możesz mi jeszcze powiedzieć jakie dokładniej gatunki zbóż może ten miernik obsłużyć?? Bo nie ma tego w opisie produktu...
Posted
ja przez allegro, tylko nie wiem czy stronka jest jeszcze aktywna, sklep sie nazywał ecoagra. na obudowie jest informacja co mierzy: pszenica, durum, jęczmień, jęczmień 6 rzed, pszenżyto, żyto, kukurydza (8-20% i 20-40%), owies, owies nagi, rzepak, groch, fasola, łubin żółty, siemie lnu i słonecznik.
  • 5 months later...
  • 2 years later...
Posted

Witam. Od kilku lat korzystam z  wilgotnościomierza Dramiński GMS. A że lubię wygodę, dojrzewam teraz do decyzji o zakupie też od Dramińskiego wilgo Twist Grain. Mały, kieszonkowy, ze ściskaniem próby, mierzy metodą elektryczną, z podświetlaczem i systemem podwójnej kompensacji temperatury. Wiem bo trochę poczytałem na stronach o różnych wilgotnościomierzach i ten przekonuje mnie najbardziej. Poza tym mam zaufanie do polskich firm. Czy ktoś z Was ma już taki sprzęt? Poproszę o opinie.

Posted

Ostatnio trochę poczytałem o wilgotnościomierzach do ziarna i rozważam zakup jakiegoś. Tylko jestem skołowany, bo nie wiem jaki model wybrać. Czy ktoś oze mi cos w tej materii poradzić? Czy np. testery Dramińskiego są dobre?

Są bardzo dobre. Używam od lat i można polegać na jego pomiarze. Koledzy pokupowali testery innych firm i teraz plują sobie w brodę bo przy mają problemy z serwisami zagranicznymi.

Posted

Są bardzo dobre! Sam mam od ponad 3 lat Twist Grain'a od Dramińskiego i nie zamieniłbym go na żaden inny. Zawsze mam dobry pomiar i nikt mnie już na skupie w konia nie zrobi. Wcześniej miałem testery innych, zagranicznych firm i wcześniej czy później miałem problemy z serwisem. A tu polska firma, serwis na miejscu. A co do pomiaru, to nie ma się nad czym zastanawiać - tester ze ściskaniem próbki, wilgotność mierzona metodą elektryczną oporową. Czyli Twist Grain.

• 10 months later...
Posted

Też mam Wilgotnościomierz do ziarna Dramińskiego GMM i jestem bardzo z niego zadowolony. Już go posiadam 3 lata i nic się z nim nie dzieje no i cena jest przystępna. O ile się nie pomyliłem to niedawno w sklepie internetowym widziałem w granicach 1000-1200 zł.

• 2 weeks later...
Posted

Też mam Wilgotnościomierz do ziarna Dramińskiego GMM i jestem bardzo z niego zadowolony. Już go posiadam 3 lata i nic się z nim nie dzieje no i cena jest przystępna. O ile się nie pomyliłem to niedawno w sklepie internetowym widziałem w granicach 1000-1200 zł.

Gdzie kupiłeś ten miernik wilgotności ? Szukałem po różnych stronach i nie mogę trafić na taką cenę