Jump to content

Recommended Posts

• 1 year later...
Posted

Wziąłem jednak tego Pomelaca i zacząłem go stosować. Jest naprawde pożyteczny, choć miałem poczatkowo obawy.

Ja nadal używam Pomelaca wilgotnościomierz i nie zamieniłbym go na inny. Po co zmieniać, jeśli się sprawdza i dobrze służy :-)

Posted

Ja mam zrobiony z kątownika murarskiego. Działa na zasadzie kąta usypu. Zaletą w stosunku elektrycznych jest brak wrażliwości na pozostałości nawozów. Też uważam że po co zmieniać jeśli się sprawdza i dobrze służy. Pozdrawiam!

• 3 years later...
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
Posted

Czy ktoś ma doświadczenie a miernikiem BENETECH GM640, czy można wierzyć producentowi, że dokładność pomiaru wilgotności to 1%? Chodzi mi o pomiar wilgotności i temperatury głównie na pryzmie, nie mam na tyle dużo areału żeby inwestować +1000zł na jakiś pro miernik a chciałbym chociaż z grubsza mieć kontrolę nad tym co w magazynie. 

Posted

Masz Kolego Vademecum rację, że ręka i oko są dokładniejsze od tych za 1000 czy 2000 zł. Może inne pytanie: Do czego ma służyć ten pomiar?

Sam próbowałem zrobić do szybkiego pomiaru, i to na czujnikach medycznych. Wyniki nie były zadowalające w stosunku do prostych i dokładnych metod (np. piekarnika i wagi czy kątomierza). Pozdrawiam!

• 2 weeks later...
Posted

Wnioskowany jest wynik na podstawie pomiaru innego parametru. Np. na podstawie oporu elektrycznego można wnioskować o wilgotności, na podstawie kąta usypu można wnioskować o wilgotności. Wilgotność (bezwzględna) to ilość wody w jednostce masy badanej substancji. Metoda suszarkowa to metoda która bada zawartość wody (dokładniej - zawartość suchej substancji w próbce poprzez usunięcie z niej wody). Pozdrawiam!