Vademecum Posted July 20, 2016 Report Posted July 20, 2016 Niema co szukać po świecie jak nasze schodzą w stanach i są uznane za tanie i dobre. Też mam dramińskiego Quote
AgroUrsus Posted July 22, 2016 Report Posted July 22, 2016 Ja się zastanawiam nad http://allegro.pl/wilgotnosciomierz-do-zboza-unimeter-super-digital-i5578114154.html tani nie jest ale może zaryzykuje Quote
Bogdan53 Posted July 27, 2016 Report Posted July 27, 2016 AgroUrsus Polecam Ci ten miernik http://allegro.pl/miernik-wilgotnosci-ziarna-wilgotnosciomierz-zboza-i6355619194.html cena jest niższa, ale chociaż jest to dobry, sprawdzony produkt. AgroUrsus 1 Quote
AgroUrsus Posted July 27, 2016 Report Posted July 27, 2016 chyba cena jest wyższa tego co podajesz... Quote
Bogdan53 Posted July 28, 2016 Report Posted July 28, 2016 Nie spojrzałem że również jest darmowa wysyłka. Ale nie namawiam, po prostu wiem co to za produkt i że warto nawet te pare groszy więcej zapłacić. Quote
wojtek333 Posted June 11, 2018 Author Report Posted June 11, 2018 Wziąłem jednak tego Pomelaca i zacząłem go stosować. Jest naprawde pożyteczny, choć miałem poczatkowo obawy.Ja nadal używam Pomelaca wilgotnościomierz i nie zamieniłbym go na inny. Po co zmieniać, jeśli się sprawdza i dobrze służy :-) Quote
DuzyGrzegorz Posted June 11, 2018 Report Posted June 11, 2018 Ja mam zrobiony z kątownika murarskiego. Działa na zasadzie kąta usypu. Zaletą w stosunku elektrycznych jest brak wrażliwości na pozostałości nawozów. Też uważam że po co zmieniać jeśli się sprawdza i dobrze służy. Pozdrawiam! Quote
rolniczazajawka Posted June 9, 2022 Report Posted June 9, 2022 Ja ostatnio też długo szukałam dobrego wilgotnościomierza :/ Ale w końcu dzięki temu artykułowi mi się udało: https://budujemysami.pl/jaki-wilgotnosciomierz-do-zboza/Dużo tam informacji jakie są i nawet przykładowe modele, polecam zajrzeć Quote
czesiek888 Posted July 13, 2022 Report Posted July 13, 2022 Dramiński to wieloletnia Polska firma, do której wszyscy mają przekonanie i pewność co do jakości produktów. Różnica w cenie nie duża a chyba lepiej wybrać pewny produkt Quote
Vademecum Posted July 13, 2022 Report Posted July 13, 2022 dramiński też ma ròżne metody pomiaru, najdokładniejsza z młynkiem ale to wydatek x2.5 Quote
torq1906 Posted August 5, 2022 Report Posted August 5, 2022 Czy ktoś ma doświadczenie a miernikiem BENETECH GM640, czy można wierzyć producentowi, że dokładność pomiaru wilgotności to 1%? Chodzi mi o pomiar wilgotności i temperatury głównie na pryzmie, nie mam na tyle dużo areału żeby inwestować +1000zł na jakiś pro miernik a chciałbym chociaż z grubsza mieć kontrolę nad tym co w magazynie. Quote
grajek17 Posted August 8, 2022 Report Posted August 8, 2022 Ja od siebie powiem, że to zależy do czego chcecie używać tych wilgotnościomierzy. Tu jest nawet okej zestawienie https://budujemysami.pl/jaki-wilgotnosciomierz-do-zboza/ Miałem ten Serafin C-Pro i fajnie mielił ziarna, odczyt też był w porządku. Quote
Vademecum Posted August 10, 2022 Report Posted August 10, 2022 jak masz mało.to ręką sprawdzisz, za 1000 to nic dobrego nie kupisz. Zboża normalnie u nas dojrzewają, schody sie robią przy kuku, strączkowych, żepaku i dużych ilościach Quote
DuzyGrzegorz Posted August 17, 2022 Report Posted August 17, 2022 Masz Kolego Vademecum rację, że ręka i oko są dokładniejsze od tych za 1000 czy 2000 zł. Może inne pytanie: Do czego ma służyć ten pomiar?Sam próbowałem zrobić do szybkiego pomiaru, i to na czujnikach medycznych. Wyniki nie były zadowalające w stosunku do prostych i dokładnych metod (np. piekarnika i wagi czy kątomierza). Pozdrawiam! Quote
crazy333 Posted August 18, 2022 Report Posted August 18, 2022 Cena ważna w skupie, na oko wiadomo zmierzy się ale nie tak dokładnie, chyba najlepiej w takim razie posiadać taki jakim mierzą w skupie Quote
Vademecum Posted August 18, 2022 Report Posted August 18, 2022 tak, tylko to wartość 2 ton kukurydzy, i można go programować, naginając rzeczywistość Quote
DuzyGrzegorz Posted August 19, 2022 Report Posted August 19, 2022 Pewna jest tylko metoda suszarkowa (zakładam że rzetelna), a inne to jest badany inny parametr i na jego podstawie jest wnioskowana wilgotność. Podkreślam wnioskowana a nie mierzona. Pozdrawiam! Quote
crazy333 Posted September 1, 2022 Report Posted September 1, 2022 Jaka jest różnica między metodą wnioskowaną a mierzoną? Quote
Vademecum Posted September 1, 2022 Report Posted September 1, 2022 np. waga wzg. objętości, temperatura = wnioskowana wilgotność Quote
DuzyGrzegorz Posted September 4, 2022 Report Posted September 4, 2022 Wnioskowany jest wynik na podstawie pomiaru innego parametru. Np. na podstawie oporu elektrycznego można wnioskować o wilgotności, na podstawie kąta usypu można wnioskować o wilgotności. Wilgotność (bezwzględna) to ilość wody w jednostce masy badanej substancji. Metoda suszarkowa to metoda która bada zawartość wody (dokładniej - zawartość suchej substancji w próbce poprzez usunięcie z niej wody). Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts