Vademecum Posted July 20, 2016 Posted July 20, 2016 Niema co szukać po świecie jak nasze schodzą w stanach i są uznane za tanie i dobre. Też mam dramińskiego Quote
AgroUrsus Posted July 22, 2016 Posted July 22, 2016 Ja się zastanawiam nad http://allegro.pl/wilgotnosciomierz-do-zboza-unimeter-super-digital-i5578114154.html tani nie jest ale może zaryzykuje Quote
Bogdan53 Posted July 27, 2016 Posted July 27, 2016 AgroUrsus Polecam Ci ten miernik http://allegro.pl/miernik-wilgotnosci-ziarna-wilgotnosciomierz-zboza-i6355619194.html cena jest niższa, ale chociaż jest to dobry, sprawdzony produkt. AgroUrsus 1 Quote
Bogdan53 Posted July 28, 2016 Posted July 28, 2016 Nie spojrzałem że również jest darmowa wysyłka. Ale nie namawiam, po prostu wiem co to za produkt i że warto nawet te pare groszy więcej zapłacić. Quote
wojtek333 Posted June 11, 2018 Author Posted June 11, 2018 Wziąłem jednak tego Pomelaca i zacząłem go stosować. Jest naprawde pożyteczny, choć miałem poczatkowo obawy.Ja nadal używam Pomelaca wilgotnościomierz i nie zamieniłbym go na inny. Po co zmieniać, jeśli się sprawdza i dobrze służy :-) Quote
DuzyGrzegorz Posted June 11, 2018 Posted June 11, 2018 Ja mam zrobiony z kątownika murarskiego. Działa na zasadzie kąta usypu. Zaletą w stosunku elektrycznych jest brak wrażliwości na pozostałości nawozów. Też uważam że po co zmieniać jeśli się sprawdza i dobrze służy. Pozdrawiam! Quote
rolniczazajawka Posted June 9, 2022 Posted June 9, 2022 Ja ostatnio też długo szukałam dobrego wilgotnościomierza :/ Ale w końcu dzięki temu artykułowi mi się udało: https://budujemysami.pl/jaki-wilgotnosciomierz-do-zboza/Dużo tam informacji jakie są i nawet przykładowe modele, polecam zajrzeć Quote
czesiek888 Posted July 13, 2022 Posted July 13, 2022 Dramiński to wieloletnia Polska firma, do której wszyscy mają przekonanie i pewność co do jakości produktów. Różnica w cenie nie duża a chyba lepiej wybrać pewny produkt Quote
Vademecum Posted July 13, 2022 Posted July 13, 2022 dramiński też ma ròżne metody pomiaru, najdokładniejsza z młynkiem ale to wydatek x2.5 Quote
torq1906 Posted August 5, 2022 Posted August 5, 2022 Czy ktoś ma doświadczenie a miernikiem BENETECH GM640, czy można wierzyć producentowi, że dokładność pomiaru wilgotności to 1%? Chodzi mi o pomiar wilgotności i temperatury głównie na pryzmie, nie mam na tyle dużo areału żeby inwestować +1000zł na jakiś pro miernik a chciałbym chociaż z grubsza mieć kontrolę nad tym co w magazynie. Quote
grajek17 Posted August 8, 2022 Posted August 8, 2022 Ja od siebie powiem, że to zależy do czego chcecie używać tych wilgotnościomierzy. Tu jest nawet okej zestawienie https://budujemysami.pl/jaki-wilgotnosciomierz-do-zboza/ Miałem ten Serafin C-Pro i fajnie mielił ziarna, odczyt też był w porządku. Quote
Vademecum Posted August 10, 2022 Posted August 10, 2022 jak masz mało.to ręką sprawdzisz, za 1000 to nic dobrego nie kupisz. Zboża normalnie u nas dojrzewają, schody sie robią przy kuku, strączkowych, żepaku i dużych ilościach Quote
DuzyGrzegorz Posted August 17, 2022 Posted August 17, 2022 Masz Kolego Vademecum rację, że ręka i oko są dokładniejsze od tych za 1000 czy 2000 zł. Może inne pytanie: Do czego ma służyć ten pomiar?Sam próbowałem zrobić do szybkiego pomiaru, i to na czujnikach medycznych. Wyniki nie były zadowalające w stosunku do prostych i dokładnych metod (np. piekarnika i wagi czy kątomierza). Pozdrawiam! Quote
crazy333 Posted August 18, 2022 Posted August 18, 2022 Cena ważna w skupie, na oko wiadomo zmierzy się ale nie tak dokładnie, chyba najlepiej w takim razie posiadać taki jakim mierzą w skupie Quote
Vademecum Posted August 18, 2022 Posted August 18, 2022 tak, tylko to wartość 2 ton kukurydzy, i można go programować, naginając rzeczywistość Quote
DuzyGrzegorz Posted August 19, 2022 Posted August 19, 2022 Pewna jest tylko metoda suszarkowa (zakładam że rzetelna), a inne to jest badany inny parametr i na jego podstawie jest wnioskowana wilgotność. Podkreślam wnioskowana a nie mierzona. Pozdrawiam! Quote
crazy333 Posted September 1, 2022 Posted September 1, 2022 Jaka jest różnica między metodą wnioskowaną a mierzoną? Quote
Vademecum Posted September 1, 2022 Posted September 1, 2022 np. waga wzg. objętości, temperatura = wnioskowana wilgotność Quote
DuzyGrzegorz Posted September 4, 2022 Posted September 4, 2022 Wnioskowany jest wynik na podstawie pomiaru innego parametru. Np. na podstawie oporu elektrycznego można wnioskować o wilgotności, na podstawie kąta usypu można wnioskować o wilgotności. Wilgotność (bezwzględna) to ilość wody w jednostce masy badanej substancji. Metoda suszarkowa to metoda która bada zawartość wody (dokładniej - zawartość suchej substancji w próbce poprzez usunięcie z niej wody). Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts