chiken14 Posted July 9, 2012 Report Posted July 9, 2012 Witam,Nie posiadam pola oprócz nie całego 1 ha, od października zaczynam studia rolnictwo zaocznie, ponieważ bardzo marze o własnym gospodarstwie. Nie jest mi łatwo bo nie mam schedy od rodziców no i oni też nie są przychylnie nastawieni do mojego sposobu na życie ale ja chce dążyć do celu i spełnić swoje marzenie. Narazie mam 0.5 ha maliny jesiennej. Lecz to tylko namiastka prawdziwego gospodarstwa rolnego (raczej zabawa). Wszystkich którzy kochają to co robią i czują zamiłowanie do ziemi, proszę o rady co mógłbym działać dalej, oprócz studiów, jak zbudować własne gospodarstwo? . Z góry dziękuje Quote
Miki Posted July 9, 2012 Report Posted July 9, 2012 A w jakim kierunku chciałbyś rozwijać swoje gospodarstwo? Quote
chiken14 Posted July 9, 2012 Author Report Posted July 9, 2012 A w jakim kierunku chciałbyś rozwijać swoje gospodarstwo?Chciałbym iść w uprawe roślinną tzn. w skrócie sianie zbieranie sprzedawanie, ale myślę też nad jakimiś szklarniami z warzywami a może i kwiatami i chyba to by na początek było dobre... tak myślę. Quote
Miki Posted July 9, 2012 Report Posted July 9, 2012 Przede wszystkim najważniejsze są budynki i maszyny, jest to jednocześnie największy wydatek nie mówię, że masz kupować najlepsze i najdroższe maszyny ale minimalne koszta kupna maszyn i budowy sięgną kilkudziesięciu tys. złotych! Ziemi zawsze możesz wydzierżawić na początek ale budynków i maszyn to Ci już nikt nie pożyczy. No i musisz też mieć biznesplan bo rozpoczęcie działalności gospodarczej to nie jest coś w stylu: "ja chce" i jest. Z mojej strony to by było na tyle. Quote
Recommended Posts