Koper Posted July 13, 2012 Report Posted July 13, 2012 Mam pytanie odnośnie wlotów powietrza w kurniku. Chciałem konkretnie zapytać o takie listwy kierunkowe jakie. Bo są dostępne takie wloty z takimi skrzydełkami, które można ustawiać pod określonym kontem.Do czego to służy.Na jakiej wysokości montuje się takie wloty powietrza? Quote
Kronel Posted July 17, 2012 Report Posted July 17, 2012 Chodzi o to aby nie było problemu z zimnym powietrzem, które będzie wlatywać do chlewni i mogło by przeziebiać np, brojlery w kurniku. Ustawiasz sobie pod jakim kontem mniej więcej ma powietrze wlatywać . Quote
jacob Posted July 20, 2012 Report Posted July 20, 2012 Te "skrzydełka" jak to nazwałeś to nic innego jak wskaźnik kierunku przepływu powietrza. Na profesjonalnych fermach, gdzie zamontowane są więcej niż kilka takich wlotów, pozwala to na identyczne ustawienia przepływu w wszystkich wlotach. Quote
Jac555 Posted July 20, 2012 Report Posted July 20, 2012 Zależy, może być pod sufitem, może byc na scianie ok 50 cm od ziemi. Wloty z kierunkowym przepływem najlepsze sa zimą. ustawiasz wtedy aby swieze i zimne powietrze leciało do sufitu i wtedy może się ono wymieszac z tym ogrzanym juz w kurniku. masz wtedy zapewnioną najlepszą cyrkulację wewnatrz kurnika Quote
piotrekg Posted November 5, 2012 Report Posted November 5, 2012 Ja wloty wstawiam na wysokości ok 132 cm przy wysokości ściany 250cm Quote
Recommended Posts