Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich w jakiej cenie są bele sianokiszonki w waszej okolicy? jaką prasą zostały zrobione ( z rotorem czy bez) i który pokos trawy.

Bardzo dobrze by było gdybyście co jakiś czas aktualizowali ceny pozdrawiam i zachęcam gorąco do dzielenia się informacjami.

Posted

hmmm.. w jakiej cenie.

zależy od jakości, tegoroczne z pierwszego pokosu łąkowe 60-70zł a gruntowe z domieszką tymotki i koniczyny nawet 120 zł za belę wymiary 120/130 ok 600 kg. Mniej więcej tak to wygląda u mnie, ceny dość zróżnicowane. Woj. podlaskie.

A zbiory sianokiszonki wypadły pomyślnie :D. miałem około 20 bel z hektara (z pierwszego pokosu) drugi raz teraz będę kosił.

Posted

na większości łąk stała woda teraz przydało by się kilka tygodni bezchmurnego nieba i wysokich temperatur żeby wykręcić jeszcze kilka bel. (przykładowe foty)

http://s1.zmniejszacz.pl/107/img_20120624_124003__266434.jpg

http://s1.zmniejszacz.pl/107/img_20120624_124432__196400.jpg

Posted
tak również na drugim została skoszona tylko strumyczek ją zabrał a właściwie to rów melioracyjny którzy wpada rzeki. Obie łąki nie są moje jeszcze 5 ha mojej trawy stoi ( pierwszy pokos) dziś skosiłem 3 ha pierwszego pokosu i jutro zamierzam sprzątnąć jeżeli pogoda będzie łaskawa.
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted

Jeśli brakuje ci sianokiszonki na sezon, to zamiast kupowania balotów, polecam we własnym gospodarstwie obsiać poplonem wolne areały mieszanką np. jęczmienia z wiką i jesienią zebrać to na zieloną kiszonkę.

Od paru lat robie tak u siebie i świetnie się sprawdza taka kiszonka w żywieniu opasów.

Posted
słyszałem że na łąkach torfowych bardzo czesto zbiera sie trawę z tego względu że są to właśnie podmokłe tereny, minus ten właśnie tak jak pokazałeś na zdjęciach że czasem nie można tego zebrac, jeste, ciekawy ile razy w sezonie zbierasz trawę z takiej łąki ? ja na dosyc ciężkiej ziemi zbieram 2 razy a jeżeli rok jest mokry to trzy, więcej nie wyciągne ;)
Posted
Gdy są mokre lata takie jak teraz to na łąkach torfowych zbieram jeden max 2 pokosy dziś ledwo wydarłem bele z pierwszego pokosu oczywiście w większości są koszone bardzo stare trawy bądź wręcz trzcina. Na ten przykład z łąk polnych zebrałem trzeci pokos (rośnie już czwarty). Kilka lat wstecz gdy były suche lata trawy na łąkach torfowych były koszone trzy razy do roku, na mokrzejszych łąkach dwa razy do roku.