SpecDotacje Posted July 24, 2012 Report Posted July 24, 2012 Na wrzesień/październik planowana jest kolejna tura dotacji unijnych PROW 3.1.1 środki wypłacane na zasadzie zwrotu 50/50. Co najważniejsze obejmują zarówno kupno maszyn jak i zwierząt oraz budowę i remonty. Podczas zeszłej tury dotacje otrzymało kilkuset rolników. Quote
mmaattii Posted July 24, 2012 Report Posted July 24, 2012 Te dotacje będą dla całej Polski czy tylko na pojedynczych województw? Quote
SpecDotacje Posted July 25, 2012 Author Report Posted July 25, 2012 Te dotacje będą dla całej Polski czy tylko na pojedynczych województw? ARiMR organizuje dla całej Polski, jednak są regionalne dotacje równie ciekawe co ta (niekiedy nawet ciekawsze, oferujące 60-70%), sam jestem z pomorza więc dla przykładu podam Regionalne Grupy Rybackie, do końca roku organizują dla różnych gmin dotacje (zarówno dla płatników ZUS jak i KRUS) Quote
elektryk Posted July 29, 2012 Report Posted July 29, 2012 A te dopłaty będą dla wszystkich gospodarstw nie zależnie od posiadanej ziemi:( Quote
SpecDotacje Posted July 30, 2012 Author Report Posted July 30, 2012 A te dopłaty będą dla wszystkich gospodarstw nie zależnie od posiadanej ziemi:( Dokładnie tak O dotacji rzadko kiedy decyduje wielkość gospodarstwa, jest to taki mit który dość silnie ukorzenił się w naszej świadomości. Dotacje mogą dostać bardzo małe gospodarstwa, chodzi o to aby wkomponować się w cel danego programu, PROW 3.1.2 i 3.1.1 pozwalają na bardzo wiele, dlatego też dotacja to tylko 50 % całej inwestycji, tylko ponieważ zazwyczaj jest to 60-80%, jednak nadal jest to kwestia otrzymania tych 50% czy też przeprowadzenie całej inwestycji z własnych środków. Quote
elektryk Posted July 31, 2012 Report Posted July 31, 2012 AHA np jak bym miał 5 ha to w co muszę się wkomponować PROW 3.1.2 i 3.1.1 i ile dostał bym 50% czy 60-80%.A ja jeszcze słyszałem że PROW jest tylko dla młodych rolników Quote
SpecDotacje Posted July 31, 2012 Author Report Posted July 31, 2012 AHA np jak bym miał 5 ha to w co muszę się wkomponować PROW 3.1.2 i 3.1.1 i ile dostał bym 50% czy 60-80%.A ja jeszcze słyszałem że PROW jest tylko dla młodych rolników To popularny mit, że jest to tylko dotacja dla młodych osób, ten program nie ma barier wiekowych - wiek nie ma żadnego znaczenia. Drugim mitem jest Innowacyjność, program nie przewiduje innowacyjności. Głównym celem jest tworzenie miejsc pracy na terenach o wysokim bezrobociu. 3.1.2 jest dla płatników ZUS, 3.1.1 dla KRUS Dotacja jest 50% (więc inwestując 100tyś zł z ARiMR otrzymamy 50 tyś zł) Quote
íktorn Posted July 31, 2012 Report Posted July 31, 2012 Jaka maksymalna kwota do wykozystania ostatnio bylo300tys Quote
SpecDotacje Posted August 3, 2012 Author Report Posted August 3, 2012 Jaka maksymalna kwota do wykozystania ostatnio bylo300tys 300 tyś zł taj jak poprzednio istnieje możliwość otrzymania zaliczki (połowa maksymalnej kwoty zwrotu) Z tym vat-em to wstrzymam się z odpowiedzią zazwyczaj jest to bez podatku ale często agencje same komplikują sprawę i wprowadzają w błąd po czym odwołują te informacje. Quote
íktorn Posted August 3, 2012 Report Posted August 3, 2012 Jesli wykozystalem w poprzedních prof 250tys to znaczy ze zostalo mi50tys bn to ten sam program 2007-2013?Poprzfnio bylo netto 300 Quote
devito Posted August 3, 2012 Report Posted August 3, 2012 Hej Kto te dotacje jest w stanie załatwić chcę zatrudnić 6 osób muszą sobie kupić maszynę za 600 tyś jak i z kim się zaprzyjaźnić żeby mi pomógł załatwić sprawę jestem ze śląska Quote
elektryk Posted August 3, 2012 Report Posted August 3, 2012 istnieje możliwość otrzymania zaliczki (połowa maksymalnej kwoty zwrotu) ale to na rękę dają? Quote
SpecDotacje Posted August 4, 2012 Author Report Posted August 4, 2012 istnieje możliwość otrzymania zaliczki (połowa maksymalnej kwoty zwrotu) ale to na rękę dają? To są przelewy na konto' date=' przy składaniu wniosku podpisujesz odpowiednią umowę i oczywiście jeśli wniosek jest prawidłowo napisany dostaje się zaliczkę.[hr']Jesli wykozystalem w poprzedních prof 250tys to znaczy ze zostalo mi50tys bn to ten sam program 2007-2013?Poprzfnio bylo netto 300 Tak ten program prawie się nie zmienił, był tak udany że jeszcze w tym roku powstanie kolejna (niestety prawdopodobnie ostatnia) tura. Głównym zamysłem programu jest tworzenie miejsc pracy na terenach o wysokim bezrobociu. Zatrudniając 3 osoby można ubiegać się o maksymalną kwotę 300 tyś zł (pamiętając że to będzie 50% inwestycji, mały przykład jeśli potrzebujemy np 100 tyś zł to z UE dostaniemy tylko 50 tyś nigdy nie dostaniemy więcej niż 50% tzn nie w tym programie). Quote
Danielkkk Posted August 4, 2012 Report Posted August 4, 2012 Hej Kto te dotacje jest w stanie załatwić chcę zatrudnić 6 osób muszą sobie kupić maszynę za 600 tyś jak i z kim się zaprzyjaźnić żeby mi pomógł załatwić sprawę jestem ze śląska ok chce dołączyć do devitokto i za ile napisze wniosek, w zasadzie ile będzie kosztowała cała obsługa bo się na tym nie znam i chce żeby to było załatwione od A do Z Quote
SpecDotacje Posted August 4, 2012 Author Report Posted August 4, 2012 Proszę opisać o co dokładnie chodzi f.kustuch@fbconsulting.home.pl Są jeszcze inne programy, na północy polski mamy Lokalne Grupy Rybackie (program nie tylko dla rybaków) w woj Lubuskim mamy bardzo dużo regionalnych programów itp. Quote
elektryk Posted August 4, 2012 Report Posted August 4, 2012 a są jakieś programy w województwie Łódzkim. A nie da się tego PROW bez zatrudniania ludzi Quote
piernik Posted August 5, 2012 Report Posted August 5, 2012 To na zakup zwierząt też dostane jakie dotacje tak? np; 30 byczków czy 200 świń? Quote
SpecDotacje Posted August 5, 2012 Author Report Posted August 5, 2012 To na zakup zwierząt też dostane jakie dotacje tak? np; 30 byczków czy 200 świń? Tak PROW 3.1.1 pozwala na zakup zwierząt Co do wcześniejszego pytania, to jest kilka wymogów:-zameldowanie w tej samej miejscowości (chociaż tymczasowe) -zatrudnienie min. 1 osoby (pokrewieństwo nie ma znaczenia, wiele osób na początku zatrudnia, żonę, brata, przy zatrudnieniu jednej osoby można dostać już 100tyś zł, przy 3 - 300 tyś zł) -najpewniejsze są małe miejscowości o dużym bezrobociu. Quote
elektryk Posted August 7, 2012 Report Posted August 7, 2012 A jeśli za trutnie kokoś to nie zwiększy się wysokość np KRUS Quote
SpecDotacje Posted August 9, 2012 Author Report Posted August 9, 2012 A jeśli za trutnie kokoś to nie zwiększy się wysokość np KRUS KRUS nie ulega zmianie Quote
MonikaSZ Posted August 9, 2012 Report Posted August 9, 2012 OK ja w takim razie też bym chciała starać o dotacje jestem z zachodniopomorskiego niedaleko Sławna, kiedy mogę przyjechać aby wszystko omówić, czy możemy wszystko na odległość załatwić ? mam mały sad, chce go powiększyć (działka jest ale jest niezagospodarowana)i otworzyć ekologiczny kurnik (jajka i mięso) Quote
SpecDotacje Posted August 9, 2012 Author Report Posted August 9, 2012 OK ja w takim razie też bym chciała starać o dotacje jestem z zachodniopomorskiego niedaleko Sławna' date=' kiedy mogę przyjechać aby wszystko omówić, czy możemy wszystko na odległość załatwić ? mam mały sad, chce go powiększyć (działka jest ale jest niezagospodarowana)i otworzyć ekologiczny kurnik (jajka i mięso) [/quote'] Jeśli jest pani wygodniej to możemy wszystko załatwić tel i mailowo a gotowy wniosek wyślemy kurierem. Proszę napisać na f.kustuch@fbconsulting.home.pl wyślę pani wszystkie informacje na temat tego programu, co należy do kosztów kwalifikowanych jak zbliżyć się do kwoty maksymalnej i odpowiemy na wszystkie pytania. Quote
Recommended Posts