SpecDotacje Posted July 24, 2012 Posted July 24, 2012 Na wrzesień/październik planowana jest kolejna tura dotacji unijnych PROW 3.1.1 środki wypłacane na zasadzie zwrotu 50/50. Co najważniejsze obejmują zarówno kupno maszyn jak i zwierząt oraz budowę i remonty. Podczas zeszłej tury dotacje otrzymało kilkuset rolników. Quote
MonikaSZ Posted July 31, 2012 Posted July 31, 2012 Na wrzesień/październik planowana jest kolejna tura dotacji unijnych PROW 3.1.1 środki wypłacane na zasadzie zwrotu 50/50. Co najważniejsze obejmują zarówno kupno maszyn jak i zwierząt oraz budowę i remonty. Podczas zeszłej tury dotacje otrzymało kilkuset rolników. Witam wszystkich' date=' jestem tutaj nowa - to pierwszy post, mam nadzieje że będzie ich znacznie więcej Zainteresował mnie ten temat - dotacje unijne, jestem młodą w zasadzie początkującą plantatorką [ brzmi to lepiej niż "rolniczką" ] Mam kilka hektarów i mały sad (mamy jeszcze zwierzęta ale to rodzice się nimi zajmują i raczej na prywatny użytek a nie na sprzedaż, może w przyszłości) zagospodarowana jest tylko połowa (może nieco więcej 60%) a chciałabym zając się niemal wszystkim. Pytanie jest proste na co dostane dotacje i jak to będzie wyglądało z góry dziękuję za odpowiedz. Quote
SpecDotacje Posted July 31, 2012 Author Posted July 31, 2012 Budowę i remont jeśli chce pani gdzieś składować plony Nawozy też przejdą ale oczywiście specjalistyczneDrzewka czy krzewy (nawet nie spytałem co pani uprawia) Maszyny do zbierania owoców Jeśli wynajmie pani jakąś firmę do obróbki tego gruntu i sadzenia to też może pani otrzymać dotacje na ten cel Wiele osób zapomina o tym ale małą część dotacji można przeznaczyć na reklamę, na pewno warto o tym pomyśleć zwłaszcza jeśli jest się "początkującym plantatorem". Byłbym zapomniał;głównym założeniem tego programu jest tworzenie miejsc pracy na terenach wiejskich o wysokim bezrobociu, więc aby uzyskać cokolwiek trzeba zatrudnić min jedną osobę. Quote
Recommended Posts