Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam.Mieszkam na wsi i ostatnio zauważyłem kunę na podwórko gdzie jest o wiele więcej bo mają gniazdo uu sasiąda i jestem zainteresowany zrobieniem sobie takiej klatki na kuny tylko nie wiem jak posiadam spawrkę transformatorową czy ktoś ma jakieś schematy.
Posted

Ja sobie robiłem sam pułapkę, działała jak najbardziej zrobiłem ją na podstawie takiej kupnej pułapki która ma sąsiad. Ale muszę przyznać że się narobiłem i niewiele mi z tego wyszło :) Po miesiacu pożyczyłem od sąsiada pułpakę na kuny tą kupną i po 3 dniach złapałem kunę :).

Zasada działania pułapki była barodzo prosta. Miała około metra - 2 wejścia z 2 stron. Na środku blacha która drutem zaczepiała o wzdłózny drut wzdłóż pułpaki. Jak kuna weszła do pułpaki ruszała plachąktóra zwalniała długi drut z haczykami, haczyki zwalniały drzwiczki i kuna pozostawała w środku.

Ja na tej podstawie zrobiłem swoją ale do mojej za cholere kuna nie chciała wejść :-(.

Posted

Szczerze myślę, że lepiej wydać to 150 czy 200 zł i masz super sprzęt, a tak to trzeba się męczyć jak nie wiem co i tak jak Bodzio wspomniał nic z tego nie wyszło.

Bodzio a jaką dawałeś przynętę?

Posted
tez mialem problem z kuna, wyżarła mi sporo kur (mimo zabezpeiczen), az w koncu tez kupilem klatke. ogolnie zadzialala, szkodnika wywiozlem i spokoj. ogolnie wydaje mi sie ze te klatki maja konkretny schemat, dwa wejscia, blaszka na srodku która blokuje te drzwiczki. duzo zdjec znajdziesz w necie
Posted
gdyby tak łatwo było samemu zrobić klatę na podstawie zdjęcia, to raczej nikt nie zakładałby takiego tematu. Największy problem jest z mechanizmem zapadkowym, żeby był skuteczny. Ja osobiście będę musiał zainwestować w taką pułapkę, i raczej kupię ją w sklepie, nie będę majsterkował, bo nawet materiału nie mam.