kolon79 Posted July 25, 2012 Report Posted July 25, 2012 witam jak w tytule jezeli w twojej dzialce lub gruncie rolnym znajduje sie slup wysokiego napiecia ktory przeszkadza w uzytkowaniu terenu zgodnie z jego przeznaczeniem nasza firma pomoze w uzyskaniu odszkodowania od zakladu energetycznego wiecej informacji pod nr tel 784 295 899 Quote
Agata2035 Posted October 12, 2012 Report Posted October 12, 2012 Oj niestety to nie jest takie proste, u nas jest jeden słup wysokiego napięcia i na każdym polu praktyczne po 1 lub nawet 3 zwykłe słupy - byliśmy w sądzie sprawa trwała ok 2 lat i i tak nic z tego, także nikomu nie polecam takiej zabawy więcej się wyda na prawnika i dojazdy niż zyska. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 12, 2012 Report Posted October 12, 2012 Obecnie jest to problem. Ale od kiedy stoi ten słup? Z własnej praktyki wiem, że większość linii była budowana bez zezwolenia na budowę. Trzeba to sprawdzić w starostwie. Należy Ci się odszkodowanie za służebność gruntową. Pamiętaj, że służebność też można zasiedzieć po 30 latach i wtedy nic nie zrobisz, ale okres ten w Twoim przypadku jeszcze nie upłynął (nawet gdyby okazało się że linia stoi więcej niż 30 lat). Szykuje się w najbliższym czasie zmiana prawa w tym zakresie. Czy będzie korzystna to się okaże. O tych proponowanych zmianach możesz przeczytać tutaj - senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/wojciechowski/1301o.pdf, tutaj - senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/wojciechowski/1305ob.pdf i tutaj senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/wojciechowski/1301oa.pdf. Mam też ekspertyzę prawną dotyczącą dokładnie tego tematu, jakie dokumenty złożyć do sądu, jak sprecyzować żądanie pozwu itd., ale tylko w formie papierowej. Jak ktoś chce to mogę wysłać. Quote
pablo Posted October 12, 2012 Report Posted October 12, 2012 DużyGrzegorz a starales sie o takie odszkodowanie (z jakim skutkiem)? ja ma jeden slup na swoim gruncie i zastanawiam sie czy ruszac ten temat Quote
DuzyGrzegorz Posted October 12, 2012 Report Posted October 12, 2012 Gorzej, dużo gorzej, i w sprawach innych rolników, ale to inny temat. Mówiąc krótko przećwiczyłem z nimi wszystko, również ten problem. Oczywiście że ruszaj tę sprawę, bo Ci zasiedzą i to oni będą górą. Przynajmniej przerwij okres zasiedzenia, wtedy te 30 lat liczy się od nowa. Nikt na ten temat nic nie mówi, ani w mediach ani w fachowej prasie rolniczej. Sprawa tak naprawdę jest prosta i wymaga adwokata, sam sobie poradzisz. Odszkodowanie należy Ci się na dziesięć lat wstecz i za każdy rok na przyszłość. Szczegółowa instrukcja postępowania jest w ekspertyzie o której pisałem wcześniej. Mam już wersję elektroniczną tej ekspertyzy. Quote
Agata2035 Posted October 12, 2012 Report Posted October 12, 2012 No właśnie dokładnie w moim przypadku wyszło zasiedzenie:( i nic się nie dało zrobić pomimo adwokata, który się kilkakrotnie odwoływał. Dlatego ja nie polecam bo znam jeszcze kilka takich przypadków - nawet jak się należy to będzie bardzo trudno wygrać. Ale decyzja indywidualna. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 12, 2012 Report Posted October 12, 2012 Nie mogło wyjść zasiedzenie bo zasiedzieć można tylko tzw. użytkowanie niezależne. Wynika to z Uchwały Siedmiu Sędziów Sądu Najwyższego z 8 marca 2006 roku w sprawie III CZP 105/2005. Oczywiście sędziom trzeba to przedstawić bo nie mają pojęcia że coś takiego jest. Okres biegu odszkodowania został określony wyrokiem Sądu Najwyższego z 9 grudnia 2009 roku w sprawie IV CSK 291/2009. Z wyroku tego wynika, że zasiedzenie w dobrej wierze może być uznane najwcześniej 1 lutego 2009, a w złej 1 lutego 2019 roku. Jeżeli masz dokument potwierdzający własność (współwłasność) to w grę wchodzi tylko zła wiara. Quote
Agata2035 Posted October 13, 2012 Report Posted October 13, 2012 Hmmm no oczywiście że takie dokumenty są. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 13, 2012 Report Posted October 13, 2012 Czy było złożone pismo do zakładu energetycznego z propozycją polubownego rozwiązania problemu odszkodowania? Wskazane jest też opisanie rodzaju utrudnień i strat z tego powodu (np. utrudnienia w uprawie, brak możliwości uprawy części działki o pow x m kw, wyłączenie z możliwości zabudowy pasa po 7 m z każdej strony linii + szerokość linii, konieczność udostępnienia tereny w każdej chwili, nieregularność powierzchni zabudowy na nieruchomości, uciążliwe sąsiedztwo linii, ryzyko awarii, itd). Takie pismo trzeba wysłać ze zwrotnym poświadczeniem odbiory lub złożyć osobiście z poświadczeniem odbiory na kopii. W piśmie trzeba określić wysokość odszkodowania i sprecyzować okres, oraz kto pokryje koszty zawarcia ugody. Jeżeli się nie zgodzą zawrzeć ugody w formie aktu notarialnego to dopiero do sądu. Quote
Agata2035 Posted November 28, 2012 Report Posted November 28, 2012 Było takie pismo, ale nic nie dało więc była sprawa w sądzie. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 28, 2012 Report Posted November 28, 2012 Mam w tej sprawie ekspertyzę sporządzoną przez radcę prawnego. Jak podasz e-mail na PW to Ci wyślę. A co było w sądzie jeżeli można wiedzieć? Quote
Recommended Posts