kura Posted July 25, 2012 Report Posted July 25, 2012 Jak bezpiecznie odsadzać prosięta żeby nie dostały biegunki. Dziękuję za wszelkie porady. Pozdrawiam
Kropacz Posted July 26, 2012 Report Posted July 26, 2012 Napewno nie walić odrazu mocnej paszy. Ja pierwszy dzień po odsadzeniu to praktycznie karmię tylko lichą paszą z otrębami. Powoli zaczynam paszę wzbogacać.
edek Posted July 29, 2012 Report Posted July 29, 2012 U mnie wygląda odsadzanie prosiąt tak... : prosięta muszą być przy maciorze odpowiednią ilość tygodni, dni... muszą w tym czasie mieć podawaną paszę (prestarter) granulki lub paszę sypką, ja kupuję prestarter Gwarant z firmy Neorol i śrutuję na sypką...Odsadzam jak widzę że prosięta dobrze i w miarę dużych ilość pobierają prestarter...Po odsadzeniu też dostają prestarter Gwarant.Trzeba również szczepić Lochę 3 tygodnie przed wyproszeniem przeciwko Coli - to zabezpiecza prosięta przed biegunką... jeśli wystąpi biegunka u prosiąt przy maciorze podaje Lynco Spectin trzy dni pod rząd.Podstawą jest aby dobrze pobierały paszę przed odsadzeniem, wtedy nie ma biegunek po odsadzeniu:)
Recommended Posts