prosialke Posted July 27, 2012 Posted July 27, 2012 Mam następujący problem. Otóż trzy lata temu na moim polu podczas koszenia zapaliło się zboże. Pole leży przy drodze, także zbagatelizowałem ten fakt tłumacząc sobie że pewnie jakiś idiota rzucił niedopałek jadąc samochodem, tym bardziej że zboże zaczęło się palić właśnie od drogi. Na szczęście szybka interwencja straży zapobiegła większym stratom(spaliło się ok 0,5 ha). Profilaktycznie został wymieniony tłumik w moim bizonie Z056.Niestety w tym roku problem się powtórzył i tym razem jestem pewien że problem leży po stronie kombajnu, bo pożar miał miejsce daleko od jakiegokolwiek innego zagrożenia zaprószeniem ognia. Tym razem także niewiele się spaliło(ok. 0,2ha), ale boję się żeby sytuacja się znowu nie powtórzyła. Kombajn jest stary - to egzemplarz z 83 roku który domaga się remontu silnika. Moje pytanie jest następujące: od czego zboże się zapaliło? Czy zły stan silnika jest przyczyną?(nie potrafię znaleźć innej - brałem pod uwagę jeszcze łożyska, ale wszystkie działają jak należy) Dlaczego tłumik nie spełnia swojej roli? Przecież powinien zatrzymywać iskry czy nagar, które mogły doprowadzić do pożaru. Quote
grzepaku1 Posted July 27, 2012 Posted July 27, 2012 u mnie kiedyś też puszczał więcej iskier a przeważnie jak tracił obciążenie w momencie zawracania najlepiej widać w nocy winą było paliwo był to olej opałowy na wygląd czysty ale filtry się zapychały za często jeżdziłem dalej na oleju opałowym lecz z innego żródła o filtrach prawie nie wiedziałem a i iskrzenie bardzo się zmniejszyło Quote
íktorn Posted August 6, 2012 Posted August 6, 2012 Zapaĺilo sie zboze czy sloma instalacja to raczej nie lozyska tez nie bo zapalilbysie kabajn zapal maszyne w nocy wlacz mlocarnie dodaj gazu i popatrz na wydechmoze to byc nagar jak sie oderwie to moze sie zapalic zmien filtry paliwa i sprawdzwtryskiwacze oraz filtr powietrza aby byl czysty jaki kolor majaspaliny szary.czarny czy niebieski? Quote
Recommended Posts