Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, interesuje mnie cena budowy obory na ok. 30 krów, a mianowicie chodzi mi o postawienie ścian i przekrycie dachu blachą ile to mniej więcej może kosztować, a no i będą tam tylko krowy.
Posted

To zależy z czego będzie budowana, trochę od rejonu (głównie cen materiałów i usług w tym rejonie) i cena może osiągnąć 500 tyś zł

Warto zastanowić się nad dobrym kredytem i dotacją z UE, niedługo rozpocznie się jedyny w tym roku program umożliwiający finansowanie budowy można otrzymać nawet 300 tyś zł ( co przy kwocie wydatku sięgającej pół miliona jest jak najbardziej realne)

Posted
budowane będzie z gazobetonu (pustaki), ale dojarki itp posiadam, interesuje mnie sama cena postawienie czterech ścian i przykrycie dachu. mieszkam na pomorzu
Posted

no to policz sobie powierzchnie ścian i dachu, pojedź do skłądu budowlanego i wyliczą Ci ile sam materiał będzie kosztował.

Nikt Ci z fusów nie wywróży ile co będzie kosztować, skoro nawet szkicu nie przedstawiłeś...

Posted
Ja już sobie to dawno wyliczyłem, ten kto się na tym zna poda mniej więcej ile mogło to by kosztować, a jak Ci coś nie pasuje to nie musisz się udzielać ...
Posted
To zależy od powierzchni i od ekipy - ile policzą "robocizny", pustaki są jednym z tańszych materiałów budowlanych, jeszcze zależy co to będzie za dach blacha ma różne ceny (moja sugestia to najzwyklejsza papa - wyjdzie najtaniej)
  • 2 weeks later...
Posted

Same siany to budynek 27na 11abys mnial duzo miejsca na dojarke itd srednie stanowisko to 125cm szerokie na 190dl trzec pomyslec o ganku paszowym aby

w przyszlosci pasowana paszowoz to jakies 2.8 do 3m

I zamiast wyciagu zrob na tura to na spokojnie 2m krowy skieruj do

srodka mam taka obore na 45szt tez na pomozu kasa mury to z300tys

Z dachem i stropem plus wykóncz tez mieszkam na pomozu

Posted

Ale ganek warto zrobic szerszy jak to na przyszlosc sie przyda przejedziesz przyczepa

a po paru latach zechcesz kupic paszowoz i co jak zabraknie ci 50cm o dociepleniu

pomysĺ nie wiem ile kosztuje plyta obornicka koszt wiekszy sasiad robil 2lata temu

blacha z 2stron i w srodku izolacja oplaci sie ale nie wiem jaki koszt niszy

napewno od ocíeplania po bo taki blad niedaleko mnie popelnil rolnik

obora styl holenderski zamarzla woda dojarki i mleko spadlo z zimna

krowy stracily mleko

Posted
Pomyślę nad tym co napisałeś. Wynajmę firmę tylko do takich ważnych spraw, np zrobienie dachu z drzewa itd, mógłbyś mi to wycenić tak mniej więcej ile kosztowała by budowa, ale bez dojarek itd
Posted

2 lata temu stawialem stodołe 13.2 na 32 metry posadzka betonowa dach kastrukcja tj metalowa wtedy niestety cena byla 1700 za tone wyszlo mnie prawie tyle co drewniana dzis masz 2700 plus 4 wrota 4x4 i 2 wrota 6x4 wyszlo 40 tys czly koszt wyszlo mnie 260 tys pisalem okolo 300tys brutto jak bedziesz na wat co nieco odliczysz w twojim przypadku potrzeba budynek 11m szeroki i 24 do 27 dlugi moge ci dac namiar na firme ktora tanio robi metalowe kastrukcje warto bo to trwalsze w wilgoci obory wytrzyma ci otwarte 3 razy dluzej niz drewno chyba ze masz wlasny las wtedy warto zrobic drewniana ni mniej ni wiecej troszke podrozalo wiec 350tys napewno wystarczy licze na to ze szamba dojda wiazania masz niedaleko mozesz zajrzec jak i co jak mieszkasz na pomorzu

niestety najtansza firma zaspiewa ci 50tys nie mowie najgorsza poszukaj firm z miejszych miejscowosci przy trujmiescie zapplacisz 2 razy tyle:(

jesli sam bedziesz murowal pamietaj aby zrobic wzmocnienia scian jak co w budowli stodoły zrobilem słupy żelbetonowe co 5 m 50x50 ale to trzeba zobaczec jak masz wujka lub brata muraza zaosczedzisz jak znajdziesz spawacza to i za 250 postawisz

a moze jeszcze taniej:)

Posted
Mój ojciec jest spawaczem, więc z tym nie bd problemu, moich dwóch braci posiadają firmę budowlaną, więc nie bd tak źle, ale dach na pewno zrobię z drewna, wydzie mi to około 15/20 tysięcy (krokwie, deski itd)
Posted

Przejdz sie do tartaku jak bedziesz mnial plan zrobia ci kosztorys

tak miej wiecej w15minut warto zrobic 2na metalo a i porownac

Czasem 10tys warto dolozyc i zrobic solidnie mi na stodole

wyliczyli 5000zl roznicy nie namyslalem sie w oboze masz

wilgoc ale decyzja jest twoja

Posted
niewiem jakie masz podloze jakbys chcial zluzyc pod spod kamienie gdzie nie bedzie szamba mozesz dac chudziak a nawieszch z b25 na szamba oraz kanaly tak praktycznie wszedzie styropian w posacki nie bardzo tam bedziesz jezdzil traktorem i bedzie kal i kwasne odchody w dojarke na jakies sciany mozesz dac styropian ale nie na posadzki w oboze styropian sie nie nadaje
  • 6 months later...
Posted
witam mam pytanie mam stodołę o wymiarach 20x10chciałabym częściowo rozebrać i wydłużyć o 15 m czy potrzebny jest na to rysunek bo będzie to przerobiona stodoła na oborę dla krów i zmiana dachu na jeden spad
  • 2 weeks later...
Posted

Witam' date=' interesuje mnie cena budowy obory na ok. 30 krów, a mianowicie chodzi mi o postawienie ścian i przekrycie dachu blachą ile to mniej więcej może kosztować, a no i będą tam tylko krowy.

[/quote']

Witam, koszt w zależności od gabarytów 10 x 10 x wys. 3-4 m od 60 tyś, z płyt warstwowych lub blachy , konstrukcja stalowa tel. 605391247