wiesieki1202 Posted August 3, 2012 Report Posted August 3, 2012 witam wszystkich.u mnie jak co roku jest problem z kombajnami i jak co roku chcialo by sie miec wlasnego.moze by koledzy doradzili co warto kupic co sie sprawdza na 10-20 ha w cenie 10-30 tys lub cos w okolicy raczej heder 3.60 nie wiecej .bylbym wdzieczny za podpowiedzi Quote
íktorn Posted August 3, 2012 Report Posted August 3, 2012 W tej cenie Forsthrit 514 malo pali tanie czesci ale heder ma 4.2Maloawaryjne jak na kabajny z lat 80 i poczatku 90 sam mam takiapetyt na rope nieduzy okolo9l za 30tys dostaniesz nawet 1990do1992Czujnik strat jak sie uda 514mdw z 1992maja klime. Quote
pasiu66 Posted August 5, 2012 Report Posted August 5, 2012 Ja bym ci doradził john deere coś z serii 9xx. Np. 952. Quote
piernik Posted August 5, 2012 Report Posted August 5, 2012 coś z classów polecam:) Sam posiadam class mercator 70 i na razie jestem zadowolony z tego wyboru;) mało awaryjny tylko ze częsci troche droge ale coś za coś Jak na początku żniw go dobrze sprawdzę i awarie usunę to kosze całe żniwa bez awari:) Quote
wiesieki1202 Posted August 7, 2012 Author Report Posted August 7, 2012 a ile kolego dales za tego claasa? Quote
Przemi998 Posted August 7, 2012 Report Posted August 7, 2012 Radziłbym ci bizona zo56 kupiłem 2 lata temu z kabinką i jak narazie dobrze mi chodzi ! Quote
grzepaku1 Posted August 7, 2012 Report Posted August 7, 2012 moim zdaniem na ten areał chyba jednak bizon części tanie łatwo dostępne a zachodnie kombajny za te pieniążki to już też sfatygowane a z częściami problem i o wiele droższe ,nie jest prawdą że bizon jest taki awaryjny pod warunkiem że ma dobrego mechanika i doświadczonego operatora ale by taki bizon chodził prawie bez awarii przez określony okres trzeba połowę kombajnu rozebrać i naprawić (kapitalny remont) Quote
wiesieki1202 Posted August 8, 2012 Author Report Posted August 8, 2012 dzieki za podpowiedzi faktycznie bizon chyba bylby najlepszym rozwiazaniem .sa rozne oznaczenia tych kombajnow moze kts jeszcze podpowie czym to sie rozni i na co ewentualnie zwracac uwage przy zakupie.bedze wdzieczny.pozdrawiam Quote
grzepaku1 Posted August 8, 2012 Report Posted August 8, 2012 na twoim miejscu kupił bym zwykłego bizona 56 bez turbiny a najlepiej na podwoziu rekorda skrzynia biegów jest mniej awaryjna i bardziej wytrzymała bo ma zwolnice najważniejsze w bizonie to stan silnika bo remont w zakładzie jest drogi podepnij heder bo bardzo często w starszych bizonach lewa strona hederu jest niżej i regulacji brakuje by to wyrównać jest to wada fabryczna sprawdż czy podajnik ślimakowo palcowy jest prosty stan cepów ,klepiska mocowanie bizona do osi przedniej bo bywa popękane stan opon tych dużych i musi być widać ze był dbany Quote
Przemi998 Posted August 8, 2012 Report Posted August 8, 2012 Wiesiek Naprawde kup Bizonka powodzenia ! Quote
íktorn Posted August 12, 2012 Report Posted August 12, 2012 Za te pieniadze zapomnij o clas i john der bo kupisz ruine tylko do rematuza 30000bizona 85-88ale to pali 14na godzine pracy i sam sprzedalem bizona90r bo ciagle awarie kupilem 514 92r z klima 8lat temu awarie sa drobnekosa lozyska i łancuchy z bietkami wymienilem oraz palce paski polowepedny oraz mluca rni rocznie kosze od 150do200ha gdyby produkowali nowszeto bym kupil bo na 8lat wlozylem w niego niewiele i spalanie na ifa jest dobrebo na 120km 9litrow jakbys walnol zarobkowo 100godzinmasz 2800zl do przodu na rematy wystarzczy sam sobie naprawiam t wiem dobrzyclas z 90 roku to 60tys do 75 a jak ktos hce clasa czy john der za 10do 30tys to powodzenia zycze pogadaj z kims kto ma bizona í forshtritt co ci powie Quote
wiesieki1202 Posted October 13, 2012 Author Report Posted October 13, 2012 witam .w koncu kupilem claas senator raczej do poprawek.moze ktos podpowie na co zwracac uwage i co to tak naprawde za maszyny Quote
íktorn Posted October 15, 2012 Report Posted October 15, 2012 w kazdym kombajnie jest podobnie nie zapominac o smarowaniu i przegladach po kupnie trzeba przejrzec dokladnie obejrzec cepy bo nie dojrzane mogo sie posypac wlaczyc kabajn najlepiej we 2 osoby niech jedna zrobi przegazowke jak bedzie cos nie tak to napewno bedzie slychac wiec sprawdzenie wzrokowe i sluchowe mozna za co nieco zlapac i poszarpac czy nie ma lozow Quote
piernik Posted October 16, 2012 Report Posted October 16, 2012 Najlepiej jak kupisz weź ze sobą osoby ktora robi na kombajnie i kosi z kilkanaście lat to wszystko uszłyszy:) Ja za classa mercatora 70 dałem 30 tyś. sprowadzony z niemiec na zamuwienie i nie narzekam. Bardzo dobra maszyna wiadomo małe usterki są jak łożysko ale reszta śmiga bez problemu. Chciałbym kupić do niego przystawkę do kukurydzy ale nie wiem czy takie sa:) Quote
Recommended Posts