Kronel Posted July 2, 2009 Report Posted July 2, 2009 Mam pytanie czas zaopatrzyć się w sznurek polipropylenowy. Jaki sznurek używacie i do jakiej prasy. Macie jakieś doświadczenia. Dużo słyszy się jak co roku o sznurku rolniczym ale jaki kupić żeby był dobry i nie przepłacić. Quote
agro Posted July 3, 2009 Report Posted July 3, 2009 w swojej ofercie posiadam sznurek firmy chemitex jest to dosyć dobry sznurek za stosunkowo dobre pieniądze Quote
admin Posted July 7, 2009 Report Posted July 7, 2009 Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów sznurka. Jedne są cieńsze druge grubsze. Oznacza się je TEX np. TEX1000, TEX2000. Czym one się różnią? Do końca nie wiem. Nie wiem czy lepiej jest stosować cieńszy sznurek ale zużywać go więcej, czy lepiej jest pracować na grubszym sznurku? Quote
slawcik Posted July 8, 2009 Report Posted July 8, 2009 TEX-to jest grubość sznura.w zależności do czego go używasz.jak prasy kostkującej to wiem że 2000-2500 TEX cieńszego nie chce wioząc.do bielarek może być cieszy np 1300 i bela się trzyma .w każdej szpulce jest podana długość im mniejszy TEX tym długość jest większa. Quote
admin Posted July 14, 2009 Report Posted July 14, 2009 No, tak pewnie masz rację. Mój kolega robi belarką. Mówi, że na jedną belę wychodzi 200mb sznurka ale za to może używać cieńszego dlatego używa TEX1300. To by miało sens. Bo w przypadku bali to ten sznurek musi zastąpić w pewnym sensie gęstą strukturę siatki, więc musi wiele razy ją opleść. A jak jest dużo oplotów to wytrzymałość beli się zwiększa Quote
yaris3 Posted July 23, 2010 Report Posted July 23, 2010 JEST PROMOCJA NA SZNUREK ROLNICZY DEFALINU TERAZ MOŻNA GO KUPIĆ OD 23,30zł/szt BRUTTO. TO SUPER CENA. OD 10 PALET TRANSPORT GRATISMIELI JESZCZE SZNUREK TUR 2011 OD 20,98 ZŁ/SZT Quote
rolnik1500 Posted August 21, 2010 Report Posted August 21, 2010 Co by nie mówić Defalin ma całkiem dobre produkty zresztą tak jak wielu innych producentów. Radze unikać sznurków tanich firm takich jak Grene. Co się nakląłem przy tym sznurku to moje, co snopek się zrywał. Nie udało mi się zwinąć jednej dobrej bali. Kilka kłębków leży jeszcze w stodole, już nie będe na nim prasował i dam go wójkowi do podwiązywania pomidorów Quote
Guest jerzyslo1@wp.pl Posted June 10, 2011 Report Posted June 10, 2011 Mam pytanie czas zaopatrzyć się w sznurek polipropylenowy. Jaki sznurek używacie i do jakiej prasy. Macie jakieś doświadczenia. Dużo słyszy się jak co roku o sznurku rolniczym ale jaki kupić żeby był dobry i nie przepłacić. Jest dużo badziewia na rynku.tylko chemitex.jak narazie w moim przekonaniu najlepszy Quote
Robert ;-) Posted March 22, 2015 Report Posted March 22, 2015 A jednak był wątek o sznurku, wiec ponawiam wątek jakiego sznurka używacie do belarki, może jakiś link?;-) a czy to prawda że na obwiazanie jednej bieli 120na120 potrzeba aż 200mb sznurka? Kilka postów wyżej jest tak napisane. Ile bel zrobicie z jednej szpulki sznurka.i czy od prasy kostki się nadaje. Quote
Vademecum Posted March 22, 2015 Report Posted March 22, 2015 Przeczytałem posty powyżej i jest dużo nieścisłości. Dawno temu coś tam handlowałem sznurkiem i sprawa wyglądała tak, że szpulka ważya 4 kg. I w zależności od grubości sznurka w szpulce było 2000 m. 1500 m. 1300 m. Z czego wynika grubość. Później pokazał się sznurek z czech gdzie szpulka była większa nieznacznie dla odpowiednika polskiego 2000 czeskiego było 2500 można z tego wnioskować że czeska szpulka ważyła 5 kg. To jest moja wiedza z mojej przygody w handlu sznurkiem w latach 80 - 99. W pewnym czasie pokazało się oznaczenie TEX i podana długość snurka w szpulce. Miałem polską prasę w tamtym czasie i używałem sznurka 2000, później zmieniłem ją na markanta cllasa i 2000 rwał się. Używałem 1500 . Natomiast w prasach rolujących nie mam żadnego doświadczenia. Myślę, że te 200 mb. na rolkę to dużo, ale nie wiem i jestem ciekaw jak jest w żeczywistości. Miałem prasy w małej kostce Quote
henryk Posted March 22, 2015 Report Posted March 22, 2015 ja kiedyś się pofatygowałem i zmierzyłem i wyszło że ok.100m na jeden balot,ale prasy są różne,mój był 120cm-pozdrawiam Quote
Michałek Posted March 22, 2015 Report Posted March 22, 2015 Sznurki ok 800-1000 m/kg nadają się jedynie do pras niskiego zgniotu, również rolujących przy zbieraniu lekkich i elastycznych materiałów takich jak sucha słoma lub siano. Wytrzymałość na węźle ok. 20-30 kG.Sznurki ok 600-800 m/kg nadają się do pras niskiego zgniotu, również rolujących przy zbieraniu cięższych materiałów takich jak sianokoszonki. Wytrzymałość na węźle ok. 31-39 kG.Sznurki ok 400-600 m/kg nadają się do pras wysokiego zgniotu, kostkujących. Im mniejsza prasa tym mniej m/kg. Wytrzymałość na węźle ok. 40-60 kG.Sznurki ok 120-200 m/kg stosuje się do pras wysokiego zgniotu o bardzo dużej kostce. Wytrzymałość na węźle powyżej 140 kG.Zużycie sznurka na balot to od ok. 48 m przy balocie 120/120 do ok. 58 m przy balocie 120/150.Nie należy patrzeć na wytrzymałość sznurka lub ilość m/kg, lecz na wytrzymałość sznurka na węźle. Dobre firmy raczej podają prawdziwe dane.Wartości podaję z pamięci więc sprawdźcie na wszelki wypadek.Prasy mają to do siebie, że im bardziej wypracowana tym wymaga mocniejszego sznurka.Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
Robert ;-) Posted March 22, 2015 Report Posted March 22, 2015 Dzięki za odpowiedzi czyli ze szpulki 2000 m, wyjdzie 40 bel z hakiem, ja do małej kostki używam sznurka z Sochaczewa chemitex 2000 m waga 4kg i wytrzymałości ponad 80 kg niestety nie pisze czy na węźle?czyli taki do belki może być? U kolegi widziałem cienszy czerwony, myślę w jaki się zaopatrzyć. Quote
Vademecum Posted March 22, 2015 Report Posted March 22, 2015 2000 to ogólna wytrzymałość 80 kg, a na węźle to będzie dużo mniej. 1500 ma zdajesie ogólną wytrzymałość 96 kg. Najważniejsza jednak będzie wytrzymałość na węźle bo jak sznurek się rwie to zawsze na węźle. Quote
Robert ;-) Posted March 22, 2015 Report Posted March 22, 2015 2000mb to długość, masa sznurka wynosi 4kg a ten sznurek był w prasie kostce.ten czerwony u kolegi był sporo cieszy i dawał rade.a moje pytanie jest o sznurek do belarki jaki kupić? w koncu wyprubuje ten co mam, a jesli nie zda egzaminu kupie inny.Z wątku choć dowiedziałem się ile sznurka idzie na jedną bęle;-) Quote
Recommended Posts