agnes110580 Posted August 13, 2012 Report Posted August 13, 2012 Witam, podpowiedzcie mi prosze, jakie urządzenie powinnam kupić do ładowania zboża? Quote
grzepaku1 Posted August 13, 2012 Report Posted August 13, 2012 napisz coś więcej skąd chcesz to zboże ładować na jaki pojazd może to być przenośnik ślimakowy (żmijka) Quote
agnes110580 Posted August 14, 2012 Author Report Posted August 14, 2012 napisz coś więcej skąd chcesz to zboże ładować na jaki pojazd może to być przenośnik ślimakowy (żmijka) Zboże mam w stodole, chce je sprzedać, więc muszę je jakoś załadować na wywrotke czy tira, ponoć żmijka to nie jest najlepszy pomysł, że lepiej kupić dmuchawę do zboża ale to już troszkę większy wydatek. Quote
Lillas Posted August 14, 2012 Report Posted August 14, 2012 Ja posiadam żmijkę i jestem z niej zadowolony, rocznie ładuję nią około 50 ton, no i nie narzekam. Quote
Rolnik12145 Posted August 14, 2012 Report Posted August 14, 2012 I czym w tą dmuchawę ładować? Wiadrem?Najlepiej łyżką na ładowaczu czołowym na ciągniku. Quote
grzepaku1 Posted August 14, 2012 Report Posted August 14, 2012 w twoim przypadku to chyba najlepiej jednak żmijką tylko musi musi mieć przynajmniej 6m długości by załadować na tira na mniejszą przyczepę 4m a przeciętnie dmuchawa ma wydajność 6 ton na godzinę a żmijka 18 to dmuchawą na tira trzeba sypać 4godz a jeśli jest możliwość to jak kolega pisze ładowaczem czołowym Quote
agnes110580 Posted August 17, 2012 Author Report Posted August 17, 2012 No tak, ale ktoś mi powiedział, że żmijka musi stać w jednym miejscu, a ja mam dość dużą i rozwlekłą "kupę" zboża. Mam też TURa, ale on podnosi tylko na 2m z małym haczkiem. Problem w tym, że zboża będzie ok. 20-30ton do załadowania. Co do dmuchawy, to ponoć ma rurę ssącą, którą się wtyka w zboże i ona ciągnie. Nie wiem, nie znam się na tym. Jeśli żmijka wystarczy, to super, bo jej koszta są kilkakrotnie mniejsze od dmuchawy, a z tego co piszecie, to i wydajność jej wyższa. Do żmijki nie potrzeba żadnego kosza/podajnika? Quote
grzepaku1 Posted August 17, 2012 Report Posted August 17, 2012 do żmijki nie potrzeba kosza tylko wsunąć w pryzmę zboża ale jak masz rozwlekłą pryzmę to trzeba ją przestawiać i nagarniać ale jak masz tura to podgarnij większą pryzmę i wsuń żmijkę chyba że masz wyłożone folią to raczej turem będzie trudno to podgarnąć bo folia się porozdziera i kawałki folii będą pomieszane ze zbożem Quote
agnes110580 Posted August 18, 2012 Author Report Posted August 18, 2012 super dzięki za odpowiedź Quote
przemek2092 Posted August 28, 2012 Report Posted August 28, 2012 potwierdzam, żmijka jest o wiele bardziej wydajna, troche więcej kłopotu jest z przenoszeniem jej i ustawianiem niż z dmuchawą ale jeśli masz stodołę to problemu nie będzie Quote
Recommended Posts