Jump to content

Recommended Posts

Posted
witam, posiadam kombajn zbożowy bizon nordic Z140 z hydrostatem. spadają mi pasy z hydrostatu przy pełnych obrotach z niewyjaśnionych przyczyn. Wymieniłem już wszystkie łożyzka a pasy dalej wibrują. Proszę o pomoc gdyż nie wiem co dalej robić.
Posted
nie widziałem jak to wygląda nie wiem jaki tam jest pas a czy koła pasowe dobrze pasuja czy przypadkiem jedno koło nie jest skośnie względem drugiego zdejm pas i sprawdż czy nie jest poprostu krzywy bywa tak że pęka część pasa w środku czego nie widać na zewnątrz jeśli jest krzywy odkształcony wymień go napisz czy to jest kombajn świeżo kupiony czy wymieniałeś koła pasowe może pas był kiedyś zaolejony na jams odcinku przez dłuższy okres i nie ma jednolitych właściwości jakie są koła pasaowe żeliwne czy stalowe tłoczone z blachy jeśli z blachy sprawdż czy nie są uderzone zagięte ściśnięte w miejscu przylegania pasa lub krzywe
Posted
jeśli wszystko jest prosto i pasy podczas pełnego obrotu nie zmieniają swego naciągu co by mogło świadczyć o skrzywieniu osi lub wadliwych kołach pasowych to może coś z hydrauliką zasysa powietrze (strzela w przewodach) przez co zmienia się obciążenie i pasy wibrują ,sprawdż stan filtrów oleju , może dolewałeś oleju niewłaściwego olej się pieni a czy pas jest odpowiedni dobrze się zagłębia i jest odpowiedni klin pasa