lukasz1818 Posted August 15, 2012 Report Posted August 15, 2012 Witam mam na imię Łukasz i w październiku kończę 22 lata. Ostatnio myślałem o kupieniu paru h ziemi i założeniu jakiejś uprawy, jednak od tego pomysłu odwiodły mnie koszty typu sama ziemia, maszyny itp. W związku z tym zastanawiam się czy istnieje jakaś pomoc finansowa na założenie gospodarstwa OD PODSTAW tj. kupno ziemi, postawienie budynków, ewentualny zakup maszyn oraz założenie stada dajmy na to 10 krów dojnych. Problem polega na tym że żadnego wykształcenia rolniczego nie posiadam oraz nie pochodzę z rodziny posiadającej kiedykolwiek gospodarstwo rolne czy hodowlane, moi rodzice jedynie pracowali w tak zwanych PGR. Czy mam szanse dostać jakąś pomoc ? Jeśli chodzi o określenie jakiś wytycznych od czego chciałbym zacząć to dajmy na to od 6 h ziemi, 1 h pod zabudowę mieszkalną i budynki gospodarcze a pozostałe 5 pod pastwiska i uprawę. Bardzo was proszę o pomoc i poradę. Quote
Ojciec Posted August 15, 2012 Report Posted August 15, 2012 Witaj jedną z najważniejszych spraw jest wykształcenie rolnicze które można zdobyć kończąc kurs rolniczy. Dobrze by było gdybyś również zdał egzamin zawodowy, musisz także być ubezpieczony z KRUS oraz odbyć staż. Oczywiście nie musisz tego wszystkiego robić jeżeli nie chcesz brać dopłat z ARiMR ani żadnych pomocy finansowych na które mógł byś liczyć posiadając wykształcenie rolnicze. Jeżeli chciał byś pracować w gospodarstwie to radził bym ci na dobry początek poszukać zatrudnienia w gospodarstwie wielkoobszarowym w którym uzyskał byś doświadczenie oraz zarobił trochę grosza na początek, może być to trochę utrudnione ze względu na brak odpowiedniego wykształcenia ale dla chcącego nic trudnego pozdrawiam. Quote
student Posted August 19, 2012 Report Posted August 19, 2012 Wiesz co? U mnie w Szczecinie nie organizowali żadnych kursów. I podobno kursy rolnicze już nie istnieją lub nie dają odpowiedniego wykształcenia. Trzeba posiadać dyplom technika lub studia. Na uzupełnienie wykształcenia masz 3 lata więc technikum 2 letnie zdążysz zrobić. Quote
zyzzyx Posted September 19, 2012 Report Posted September 19, 2012 Witam,Gdyby ktoś potrzebował porady dla rolników to zapraszam do zadawania pytań ekspertom w tej kwestii na nowopowstałym portalu rolniczym.Na portalu możecie zapoznać się również z informacjami jak prowadzić agrobiznes Quote
Recommended Posts