Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam od kilku miesięcy myśle o małym kombajnie zbożowym który będzie pracował na 20 hektarach i chciał bym posłuchać waszych opini i propozycji o różnych kombajnach . A w w role niewchodz żaden bizon Np. Zo50 poniewaz mam troche podmokłej ziemi i nim bym nie dojechał wszędzie i żeby nie było problemu z częściami. Z góry dziękuję.
Posted

A jak ze sprawnością takiego kombajnu.

Bo generalnie widziałem gdzieś w necie że kombajnek można kupić już za 14 tysi Fergusona, tylko czy z pięciu ton na hektar nie zostawi na polu tony?

• 2 weeks later...
Posted

Jeżeli masz podmokły teren patrz na opony. Ja mam MF-307 na szerokich oponach. Kosi rocznie ok. 40 ha. Same zalety, a trzy wady tylko podkreślają zalety:

1. Sito dole ma zły kąt ustawienia - proste do przerobienia (chyba wszystkie małe fergusony to mają).

2. Układ odpowietrzenia silnika trzeba przerobić - bardzo proste - godzina roboty.

3. Opony 20x20 nie dostaniesz w żadnym sklepie. Trzeba zmienić felgi na 22,5. Takich opon jest w bród.

186 chyba niema wspomagania.

Gdybym dzisiaj kupował wybrałbym MF-506.

Jak wybierasz nie kupuj najwyższego modelu z serii bo w nich podzespoły są wysilone i kombajn jest bardziej awaryjny.