Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam wszystkich mam taki problem jestem mlodym rolnikiem mam 8 ha ziemi w tym 6 ornych pusta obora na 7 krow i ciagnik i jakies kroliki kurczaki golebie chcialbym w krowy albo byki zainwestowac czy to by sie oplacalo z takim polem i z ta obora prosze o pomoc a i doradzenie moze o jakies innej chodowli
Posted
Ja na Twoim miejscu poszedł bym w trzode, a najwyżej potem myślał o rozbudowie i ewentualnej przerzutce na bydło. Bo przy areale 8ha tak jak kolega wyżej wspomniał nie masz szans na utrzymanie większego stada opasów. Pozdrawiam i oczekuje na dalszy rozwój wydarzeń ;)
Posted

Panowie moja obora wygloda wlasnie tak, kiedys mielismy 6 krow i potem swin 15 teraz na starosc nie ma komu sie zajmowac zwierzetami i ja bym chcial wrocic na wies zebym mial z czego zyc a tak to mozna kredyt wziasc a znajomi oddawaja slome za darmo bo sa za starzy i zwierzat nie maja czyli z sianem nie mialbym problemu ale z qq mialbym prawdopodobnie a z kurczakami to tez bende mial hodowle bojlerow kurnik spory jest tak powiem to co moglbym zrobic nadal krowy odpadaja bo w trzode tez moge zainwestowac tylko czy z trzoda jest trudniej trzeba sie wiecej opiekowac czy jak jestem zielony w tym temacie.

post-231-14224791600816_thumb.jpg

Posted
Trzoda to jest jedna z najmniej pracochłonnych hodowli. Zasypujesz karmnik na cały dzień, montujesz poidła naścienne (o ile ich nie posiadasz) i zostawiasz, a po około pół roku masz świnki do sprzedania. Ew. zostawisz tam sobie 1-2 świnie dla siebie (oczywiście karmisz je lepiej niż te do sprzedania ;p).
Posted
aha hodowle kurczkow i trzody bende robil chyba w takim razie ale mam pytanko ostatnie moze orjentujecie sie ile by mi zostalo z jednej swini mam 6 h mieszanki i 0.5ha przezyta i slome dla siebie i jeszcze za darmo moge dostac slome i nie wiem czy potrzebna ale troche tez QQ 30 ar i jak mam obore na 7-8 krow to ile bym tam mogl swini trzymac
Posted
Ile masz stanowisk takich jak na zdjęciu? Bo z tego co widzę to do jednego takiego stanowiska mógłbyś upchnąć 4-5 świnek. No i jest też pytanie czy masz zamiar poeksperymentować i spróbować przygotować pasze samemu albo chcesz ją kupować? A QQ jeśli chcesz dla świń to na CCM (jedna z najtańszych i najefektowniejszych metod w karmieniu świń), a jak nie to dla kurek sobie zostaw.
Posted
tak takie same jak na zdjenciu pasze samemu bende robil to znaczy dziadek robi samemu naucze sie co i jak mamy teraz pare swin (maciory) z 25 swin by sie zmiesilo z tego jaki bym mial zarobek pasze sam robie
Posted
Zysk w głównej mierze zależy od ceny w skupie żywca. Ale przejdźmy do sedna tucznika sprzedajesz gdy osiąga wagę ok. 130kg przy prawidłowym przyroście masy (żywieniu) i bez większych komplikacji (choróbsk) tucznik powinien osiągnąć taką wagę w mw. pół roku u mnie w skupie (woj.opolskie) cena trzyma się na poziomie 5.20zł/kg więc czysty zysk bardzo łatwo możesz sobie policzyć bo to przecież nie jest żadna wyższa matma, a cenę odchowu jednej świnie musiał byś sobie zrobić sam. Przykładowo bierzesz za przykład jednego tucznika i robisz sobie na nim ogólny kosztorys utrzymania jednej świnki i wtedy wiesz ile mw. wychodzisz brutto na jednej świni.
Posted

ja mam 11 ha i 20 opasów (łącznie z cielakami) i będę jeszcze powiększał :) i do tego 4 maciory z tucznikami ;P

zasiejesz ze 2 ha kukurydzy, mówisz ze siana możesz mieć pod dostatkiem i słomy to czego chcieć więcej :)

Mi mój areał spokojnie starcza na razie a zboże i tak jeszcze sprzedawałem jeszcze w tym roku :)