krzychu Posted August 19, 2012 Report Posted August 19, 2012 Witam wszystkich mam taki problem jestem mlodym rolnikiem mam 8 ha ziemi w tym 6 ornych pusta obora na 7 krow i ciagnik i jakies kroliki kurczaki golebie chcialbym w krowy albo byki zainwestowac czy to by sie oplacalo z takim polem i z ta obora prosze o pomoc a i doradzenie moze o jakies innej chodowli Quote
student Posted August 19, 2012 Report Posted August 19, 2012 Generalnie z takim areałem krowy odpadają bo nie wykarmisz większej ich ilości. Mówię tu o mięsnych i byczki na opas.Może kurczaki? Nie wiem jak wygląda ta Twoja obora. Quote
Miki Posted August 19, 2012 Report Posted August 19, 2012 Ja na Twoim miejscu poszedł bym w trzode, a najwyżej potem myślał o rozbudowie i ewentualnej przerzutce na bydło. Bo przy areale 8ha tak jak kolega wyżej wspomniał nie masz szans na utrzymanie większego stada opasów. Pozdrawiam i oczekuje na dalszy rozwój wydarzeń Quote
krzychu Posted August 19, 2012 Author Report Posted August 19, 2012 Panowie moja obora wygloda wlasnie tak, kiedys mielismy 6 krow i potem swin 15 teraz na starosc nie ma komu sie zajmowac zwierzetami i ja bym chcial wrocic na wies zebym mial z czego zyc a tak to mozna kredyt wziasc a znajomi oddawaja slome za darmo bo sa za starzy i zwierzat nie maja czyli z sianem nie mialbym problemu ale z qq mialbym prawdopodobnie a z kurczakami to tez bende mial hodowle bojlerow kurnik spory jest tak powiem to co moglbym zrobic nadal krowy odpadaja bo w trzode tez moge zainwestowac tylko czy z trzoda jest trudniej trzeba sie wiecej opiekowac czy jak jestem zielony w tym temacie. Quote
Miki Posted August 20, 2012 Report Posted August 20, 2012 Trzoda to jest jedna z najmniej pracochłonnych hodowli. Zasypujesz karmnik na cały dzień, montujesz poidła naścienne (o ile ich nie posiadasz) i zostawiasz, a po około pół roku masz świnki do sprzedania. Ew. zostawisz tam sobie 1-2 świnie dla siebie (oczywiście karmisz je lepiej niż te do sprzedania ;p). Quote
student Posted August 20, 2012 Report Posted August 20, 2012 Ale wydaje mi się że w dzisiejszych czasach kurczaki są bardziej opłacalne, zwłaszcza że istnieje kurnik. Quote
krzychu Posted August 21, 2012 Author Report Posted August 21, 2012 aha hodowle kurczkow i trzody bende robil chyba w takim razie ale mam pytanko ostatnie moze orjentujecie sie ile by mi zostalo z jednej swini mam 6 h mieszanki i 0.5ha przezyta i slome dla siebie i jeszcze za darmo moge dostac slome i nie wiem czy potrzebna ale troche tez QQ 30 ar i jak mam obore na 7-8 krow to ile bym tam mogl swini trzymac Quote
Miki Posted August 21, 2012 Report Posted August 21, 2012 Ile masz stanowisk takich jak na zdjęciu? Bo z tego co widzę to do jednego takiego stanowiska mógłbyś upchnąć 4-5 świnek. No i jest też pytanie czy masz zamiar poeksperymentować i spróbować przygotować pasze samemu albo chcesz ją kupować? A QQ jeśli chcesz dla świń to na CCM (jedna z najtańszych i najefektowniejszych metod w karmieniu świń), a jak nie to dla kurek sobie zostaw. Quote
krzychu Posted August 21, 2012 Author Report Posted August 21, 2012 tak takie same jak na zdjenciu pasze samemu bende robil to znaczy dziadek robi samemu naucze sie co i jak mamy teraz pare swin (maciory) z 25 swin by sie zmiesilo z tego jaki bym mial zarobek pasze sam robie Quote
Miki Posted August 22, 2012 Report Posted August 22, 2012 Zysk w głównej mierze zależy od ceny w skupie żywca. Ale przejdźmy do sedna tucznika sprzedajesz gdy osiąga wagę ok. 130kg przy prawidłowym przyroście masy (żywieniu) i bez większych komplikacji (choróbsk) tucznik powinien osiągnąć taką wagę w mw. pół roku u mnie w skupie (woj.opolskie) cena trzyma się na poziomie 5.20zł/kg więc czysty zysk bardzo łatwo możesz sobie policzyć bo to przecież nie jest żadna wyższa matma, a cenę odchowu jednej świnie musiał byś sobie zrobić sam. Przykładowo bierzesz za przykład jednego tucznika i robisz sobie na nim ogólny kosztorys utrzymania jednej świnki i wtedy wiesz ile mw. wychodzisz brutto na jednej świni. Quote
krzychu Posted August 22, 2012 Author Report Posted August 22, 2012 dziekuje za pomoc teraz juz wiem co bende robil pozdrawiam dziekuje Quote
Mikruss Posted August 22, 2012 Report Posted August 22, 2012 ja mam 11 ha i 20 opasów (łącznie z cielakami) i będę jeszcze powiększał i do tego 4 maciory z tucznikami ;P zasiejesz ze 2 ha kukurydzy, mówisz ze siana możesz mieć pod dostatkiem i słomy to czego chcieć więcej Mi mój areał spokojnie starcza na razie a zboże i tak jeszcze sprzedawałem jeszcze w tym roku Quote
Recommended Posts