student Posted August 20, 2012 Report Posted August 20, 2012 Witam,przygodę z rolnictwem "po całości" rozpoczynam właśnie teraz. Rozglądam się za jakimś ładnym kawałkiem ziemi, niestety w Zachodniopomorskim o dobrą ziemię z Agencji trudno.Z tego co oferują znalazłem kawałek 33ha z czego połowa to ziemia 3b klasy reszta 4 i mało 5.Mam takie pytanie natury ekonomicznej w zasadzie. Czy opłaci się na tak małym areale startować ze zbożem? U mnie w okolicy wszyscy jadą w rzepak i pszenicę. Nie mam prócz traktora w zasadzie nic ale da się na początek zakupić sprzęt pod postacią małego kombajnu za 14-18 tysięcy, jakiś głębosz, kultywator, siewnik i opryskiwacz itp. Kwestia jest tego typu czy z 33 ha będzie mnie stać na pokrycie rat za ziemię i sprzęt (nie nowy). Co o tym myślicie?Czy może szarpnąć się od razu na większy kawałek? 45ha albo 60? Quote
Miki Posted August 21, 2012 Report Posted August 21, 2012 To zależy jaki chcesz kupić sprzęt bo jeśli kupisz sobie jakiś małe dwa traktorki na te załóżmy 50ha to zajedziesz siebie i te ciągniki. Ja bym na Twoim miejscu wziął te 33ha, a ew. potem myślał nad ewentualną dzierżawą. Quote
student Posted August 21, 2012 Author Report Posted August 21, 2012 Dzierżawa odpada. Teraz trzeba kupować ziemię bo potem nie będzie.Mam traktorek taki mniejszy i jednego stu konnego ale bez napędu na 4.Generalnie czytałem trochę o uprawie bezorkowej, tylko głeboszem się działa to taki głębosz pociągną by mi kolega do czasu kiedy nie będę miał ciągnika z prawdziwego zdarzenia.Generalnie czy z 33 ha da się wyżyć? Docelowo chce powiększać hodowlę krów i areał rolnej ziemi. A co z plonami na ziemi 3b 4 i 5 klasy? Quote
Miki Posted August 22, 2012 Report Posted August 22, 2012 W mojej okolicy większość rolników to gospodarstwa 30ha oczywiście są ewenementy co maja po 400ha ale to już rzadkość (ja osobiście mam 7ha ale w sumie to tak hobbystycznie) no i Ci co mają po 30ha żyją o mają się dobrze ;p. Też słyszałem o uprawie bezorkowej ale podobno niszczy strukturę gleby i zamyka kanaliki wodne, a jeśli chodzi o ziemi tych klas co podałeś to nie wiem bo ja mam 2-3 klasę. Z tymi 33ha spokojnie mógłbyś hodować opasy. Quote
edek Posted August 22, 2012 Report Posted August 22, 2012 Kolego musisz wiedzieć że głęboszowanie to kosztowny zabieg... ale bywa ze konieczny, poza tym zrób próbki gleby czego tej glebie brakuje, możliwe że wapna, obornika, może trzeba zrobić oprysk na ściernisko przeciw np. perzowi... Quote
student Posted August 23, 2012 Author Report Posted August 23, 2012 Czemu kosztowny? W sumie w roli jako takiej to jestem jeszcze niekumaty więc piszcie jak do dziecka :] A kultywator ścierniskowy i głębosz to to samo? Quote
*SSaPeRR* Posted August 23, 2012 Report Posted August 23, 2012 Nie to nie jest to samo. Głęboszem przerywasz warstwę ziemi na około pół metra wgłąb. A kultywatorem ścierniskowym robi się do około 20-25cm. Quote
Recommended Posts