zgrubczyk Posted August 23, 2012 Report Posted August 23, 2012 Witam!Mieszkam w domku jednorodzinnym na obrzeżach miasta i planuje od przyszłej wiosny zająć się hodowlą 3 kurek niosek, które regularnie będa dostarczać jajka. mam siły chęci, ponadto uważam to za opłacalne, ekologiczne i zdrowe dla kur, więc i tak się za to zabiorę. Jednak mam w związku z tym kilka pytyań, na którę mam nadzieję uzyskać pomocną odpowiedź:- W jakim wieku najlepiej kupić kury, aby od razu znosiły jajka?- Jakie niezbędne akcesoria sa potrzebne, aby dogodzić kurom? (kurnik, grzęda itd)- czy kury są głośne, mogą przeszkadzać sąsiadom?- Co oprócz specjalnej paszy mogę podawać kurom, aby zminilmalizowac koszty ich utrzymania ( może one same na ogródku znajdą sobie pożywienie?)- czy trzy kury wystarczą, abym tygodniowo uzyskiwał około 10 jaj?- co wplywa na ilość znoszonych jajek? Jak można zaprosić kury do znoszenia większej ilości jaj?- gdzie we Wrocławiu znajdę osobe, które na codzień handluje kurami (to pytanie poza resztą) Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny! Pozdrawiam! Quote
Miki Posted August 24, 2012 Report Posted August 24, 2012 1.Kupuj te gdzie w ogłoszeniach pisze "młode kury nioski" cena to ok. 15zł/szt.2.Nie potrzeba Ci typowego kurnika ale potrzebujesz przynajmniej jakiegoś pomieszczenia w którym mogły by przenocować (na zimę powinno być ocieplone), a poza kurnikiem to grzęda, jakiś karmnik, poidło, gniazda3.Nie. Kury zaczynają się zachowywać głośnie tylko w przypadku zagrożenia4.Kury nazbierają sobie same ale żeby mieć jajka lepszej jakości możesz im dawać nawet resztki z obiadu5.Kura statystycznie znosi 80% jajka dziennie6.Czym lepiej karmisz kurę tym znosi jaja lepsze i robi to częściej i bardziej regularnie7.?? Nie mam pojęcia ;p Quote
Anna87 Posted August 29, 2012 Report Posted August 29, 2012 Witam. Ja również jestem zaintersowana hodowlą kur. Moje pytanie jednak brzmi, ile miejsca potrzebuje 15 młodych kurek? Quote
Recommended Posts