Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Mieszkam w domku jednorodzinnym na obrzeżach miasta i planuje od przyszłej wiosny zająć się hodowlą 3 kurek niosek, które regularnie będa dostarczać jajka. mam siły chęci, ponadto uważam to za opłacalne, ekologiczne i zdrowe dla kur, więc i tak się za to zabiorę.

Jednak mam w związku z tym kilka pytyań, na którę mam nadzieję uzyskać pomocną odpowiedź:

- W jakim wieku najlepiej kupić kury, aby od razu znosiły jajka?

- Jakie niezbędne akcesoria sa potrzebne, aby dogodzić kurom? (kurnik, grzęda itd)

- czy kury są głośne, mogą przeszkadzać sąsiadom?

- Co oprócz specjalnej paszy mogę podawać kurom, aby zminilmalizowac koszty ich utrzymania ( może one same na ogródku znajdą sobie pożywienie?)

- czy trzy kury wystarczą, abym tygodniowo uzyskiwał około 10 jaj?

- co wplywa na ilość znoszonych jajek? Jak można zaprosić kury do znoszenia większej ilości jaj?

- gdzie we Wrocławiu znajdę osobe, które na codzień handluje kurami (to pytanie poza resztą)

Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny!

Pozdrawiam!

Posted

1.Kupuj te gdzie w ogłoszeniach pisze "młode kury nioski" cena to ok. 15zł/szt.

2.Nie potrzeba Ci typowego kurnika ale potrzebujesz przynajmniej jakiegoś pomieszczenia w którym mogły by przenocować (na zimę powinno być ocieplone), a poza kurnikiem to grzęda, jakiś karmnik, poidło, gniazda

3.Nie. Kury zaczynają się zachowywać głośnie tylko w przypadku zagrożenia

4.Kury nazbierają sobie same ale żeby mieć jajka lepszej jakości możesz im dawać nawet resztki z obiadu

5.Kura statystycznie znosi 80% jajka dziennie

6.Czym lepiej karmisz kurę tym znosi jaja lepsze i robi to częściej i bardziej regularnie

7.?? Nie mam pojęcia ;p