Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, do tej pory ilość bakterii w mleku wynosiła u mnie od 3 do 10. A w tym miesiącu z pierwszego wyniku blisko 700, a ostatnio 1221 SZOK. Dodam, że udój przeprowadzany jest w sposób naprawdę higieniczny. mamy dojarkę przewodową i chłodnię samo myjącą. Myje te urządzenia już po dwa razy i nic to nie pomogło. Co może być przyczyna??
Posted

witam

to masz problem

ja tego nie rozumiem u mnie jest podobnie bakterie w pierwszej połowie sierpnia były powyżej 230 , a już pod koniec 434

a najgorsze to są te zapalenia wymion to już jest normalny koszmar

Posted

jesli jest tyle bakteri w mleku to niewiem po ile masz komorek somatycznych kup plyny testery i sprawdzaj masz obore pod katrola

i unikaj przewiewow u krow w oborze nie moze byc przewiewow jak ida na dwor nic nie szkodzi nie slyszalem zeby ktos mnial tyle bakteri zdazylo mi sie najwiecej 20 tys wszystko wyszoruj wymien co trzeba zdezyfekuj sprawdz zapalenia i zaczni leczyc krowy

stan dlugo nie leczony nie da sie naprawic to nie traktor i wywieziesz krowy do rzezni

odpowiec i czy nie pomyliles bakteri z komurkami somatycznymi bo wynik razy 1000 milion dwiescie tys bak to praktycznie syf

komurki somatyczne gorna granica to 400 tys jak masz 500 i wiecej to czas leczyc krowy bakterie o ile sie nie myle zalezy od mleczarni to 50 tys gorna granica w niektorych 100tys wiec przekroczyles norme 12 razy naprawde sie pilnuj

Posted

Duzy wplyw na ilosc bakterii w mleku ma stan gum strzykowych.

ja wiem , ale gumy strzykowe były nie dawno wymieniane jakieś trzy miesiące temu ......

z mojej okolicy lekarz weterynarii polecił mi taki preparat o właściwościach dezynfekujących , myjących a ponadto niszczy wirusy - bakterie - grzyby

o nazwie handlowej ............ Rapicid ............... czy ktoś korzystał z tego i jaką to ma skuteczność

• 6 months later...
  • 3 weeks later...
  • 6 months later...