mateuszpies Posted August 26, 2012 Report Posted August 26, 2012 chcę zakupić 15 krów mlecznych. czy limit mleczny dostanę od mleczarni czy muszę kupić. mam ziemi tylko 3 hektary ale paszę bendę kupował od inych rolników czy to by mi się opłaciło. Quote
íktorn Posted August 27, 2012 Report Posted August 27, 2012 czlowieku zginiesz na krowe musisz mniec minimum hektar jak nie masz 0.5 ha na sztuke wogule nie zaczynaj muwie tu o wszystkich uzytkach krowa to nie krolik czy warchlak Quote
Szubakkk Posted August 27, 2012 Report Posted August 27, 2012 Powiem panu tak, moim zdaniem to się nie opłaca, tak jak kolega z góry mówi masz za mało hektarów. Quote
mateuszpies Posted August 27, 2012 Author Report Posted August 27, 2012 ale ja paszę bende kupował z inych gospodarstw Quote
przemek2092 Posted August 28, 2012 Report Posted August 28, 2012 Jeżeli chcesz kupić paszę a nie będziesz jej sam produkował to wątpie żeby ci sie został jakis zysk. Krowy potrzebują treściwej paszy i jednym rodzajem paszy ich nie zaspokoisz. Trzeba miec na prawdę dobrze zmechanizowany sprzęt, trochę więcej ziemi i spore stado żebys mógł życ z hodowli krów Quote
íktorn Posted August 28, 2012 Report Posted August 28, 2012 napewno gdybys hoc mnial pol hektara na sztuke i reszte dokupil to moze jakos bys na tym wyszedl a tak na tych hektarach krowki by zaschy niech by sie troske noga powinela a krowy jesc chca to byloby przelewanie z pustego w puste Quote
bardzomalorolny Posted August 29, 2012 Report Posted August 29, 2012 Chyba że będzie wydzierżawiał. Zależy na jakim terenie mieszka. U nas ludzie chodzą i proszą tych co mają krowy żeby wzięli łąkę czy nawet zaorali. Quote
Anna87 Posted August 29, 2012 Report Posted August 29, 2012 Witam. Jeśli mogę dodać, hodowla krów nie jest łatwa. Potrzeba sporo czasu i miejsca. Jednak jeśli podpisze się umowę z jakąs mleczarnią, to zrekonpensuje cieżką pracę.pozdrawiam Quote
íktorn Posted August 29, 2012 Report Posted August 29, 2012 ale tu chodzi o inne pytanie czy na 4 ha mozna wychowac 15 krow minimum 8 ha jak nie chcesz kupowac nic tan witaminy i kacentraty to 20 ha wiec masz jedna piata z tego co bys chcial znaczaco za malo Quote
Mikruss Posted August 30, 2012 Report Posted August 30, 2012 na 15 sztuk krów mlecznych (czyli do tego dochodzi drugie tyle jałowic i młodzieży) musisz mieć ok 10-15 ha ziemi.Masz w sumie ok 30 szt bydła do wykarmienia, samej kukurydzy ok 5 ha, łaki ok 2 ha no i zbóż troche bo samej paszy potrzeba ok 2-3 ton miesięcznie i spora ilość słomy (tak ok 8ha, licząc w balotach ok 150 nawet do 200 szt rocznie). Quote
Recommended Posts