piernik Posted August 27, 2012 Report Posted August 27, 2012 Panowie mam do was pytanie. Czy da sie kosic kukurydze zwykłym hederem do zboża? Chce sobie trochę zasiać kukurydzy na wiosknę i nie wiem czy dalo by sie to skosić. Oczywiście nie brać na cały heder tylko niecały meter. Czy da sie tak czy nie? Quote
piernik Posted August 27, 2012 Author Report Posted August 27, 2012 Ciekawe bo właśnie czytałem gdzieś że sie da tylko kombajn dostaje w tyłek. Ale czy trzeba jeszcze coś zmieniać niż przystawke do kukurydzy? Posiadam Classa Mercatora 70 i nie wiem czy kupie do tego typu przystawkę. Ja nie chce dużo tym kosić tylko 2 ary. Quote
Adams Posted August 28, 2012 Report Posted August 28, 2012 Kosić się da tylko strasznie ciężko idzie Quote
Chałek Posted August 28, 2012 Report Posted August 28, 2012 Kosić się da ale jest kilka ale:1. Przystawka to nie wszystko: przesłony bębna, zasłonięcie chwytacza kamieni, sita (to akurat już nie koniecznie).2. Kombajn dostaje w kość, bo przerabia zdecydowanie więcej masy niż tylko same kolby i ziarno będzie bardziej wilgotne niż koszone z przystawką.3. Koszenie na pół hedera nie daje zbyt wiele, bo i tak całe rośliny idą tą stroną młocarni którą kosisz, ale koszenie na cały heder z kolei jest niemożliwe, tak więc i tak źle i tak niedobrze.4. Na zarobek niemożliwe, ale jak ktoś chce spróbować i na niewielkim areale u siebie, to niech sobie sprawdzi.5. Ja spróbowałem i............ kupuję przystawkę. Quote
Ojciec Posted August 28, 2012 Report Posted August 28, 2012 Powiedz nam jeszcze Chałek jakim kombajnem kosisz i czy zastosowałeś w nim jakieś przeróbki do zbioru kukurydzy? oprócz wspomnianego wyżej kupna przystawki do kukurydzy. Quote
grzepaku1 Posted August 28, 2012 Report Posted August 28, 2012 kolego jeśli chcesz kosić 2 ary to napewno się da bez jakichkolwiek przeróbek a jeśli nie to oberwij kolby i same kolby wrzucaj z niewielką ilością kukurydzy w całości by lepiej wciągało najwyrzej będzie więcej ziarna popękanego Quote
przemek2092 Posted August 29, 2012 Report Posted August 29, 2012 to może lepiej kupic maszynkę do dłubania kolb kukurydzy ;d? widziałem kiedys taką i bardzo szybko fajnie to szło ;D Quote
piernik Posted August 30, 2012 Author Report Posted August 30, 2012 oki:) a może mi ktoś powiedzieć czy do tego typu kombajnu dalo by sie kupić przystawkę? Quote
Chałek Posted September 1, 2012 Report Posted September 1, 2012 Powiedz nam jeszcze Chałek jakim kombajnem kosisz i czy zastosowałeś w nim jakieś przeróbki do zbioru kukurydzy? oprócz wspomnianego wyżej kupna przystawki do kukurydzy. Mam Bizona Z056 Super. Wcześniej kosiłem 2h tylko z przesłonami, nawet klepiska nie zmieniałem i szło (na hederze do ziarna). Ale żal było słuchać jak ten kombajn się męczy. Teraz jestem na kupnie przystawki, jeszcze jej nie mam. Tak postanowiłem, bo miałbym chętnych na koszenie, no i szkoda kombajnu. Z przystawką można też szybciej jeździć. Quote
Chałek Posted June 29, 2013 Report Posted June 29, 2013 Odświeżę temat, bo żniwa kukurydziane się zbliżają. Czy wspomniany przeze mnie bizon Z056 da radę z przystawką 5 rzędową z docinaczami. Dodam, że kukurydzę mam doborową. Po przynajmniej dwie kolby na krzaku, a jej wysokość będzie powyżej pomostu kobajnisty. Fabrycznie kombajn przewidziany jest na 4 rzędy, ale wiem, że wtedy jeździ się na dwójce (takie są opisy na forum). Jakby przystawka była szersza to można by jeździć wolniej. Co o tym sądzicie, bo dalej szukam, a czasami trafiają się fajne przystawki 5 rzędowe. Quote
Chałek Posted July 2, 2013 Report Posted July 2, 2013 Mam jeszcze kolejne pytanie o różnicę pomiędzy Z056 (Super) i Z058 (Rekord), a konkretnie w mocowaniu hedera i samym hederze. Ich wielkość jest taka sama (420 cm.), ale czy różnią się sposobem mocowania do kombajnu, szerokość gardzieli, klepiska, młocarni? Quote
Chałek Posted November 21, 2013 Report Posted November 21, 2013 Nie no nie tyle odpowiedzi na raz, bo nie ogarniam. Niezwykle prężne to forum. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że nikt z Was nie kosi kukurydzy na ziarno adaptowanym kombajnem zbożowym.Dobra, trudno.Jednak gdyby ktoś potrzebował porady, albo opinii (jak ja kiedyś) to niech napiszę, zawsze odpowiem. Quote
VoYtek8 Posted November 21, 2013 Report Posted November 21, 2013 Ale po co się od razu martwić? Ja nigdy nie widziałem Bizona latającego w kukurydzy bo to za mały kombajn i właśnie conajwyżej pójdzie z 4 rzędowym hederem, u mnie w okolicy jak ktoś już kosi na ziarko to ma większy sprzęt do koszenia. Co do Twoich pytań o różnice pomiędzy Bizonami to nie odpowiem bo nie miałem i nie chce mieć żadnego Bizona. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts